وزیر امور خارجه در گفتگوی تلفنی با دبیرکل سازمان ملل گفت: آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید با فاصله گرفتن از موضوعات انحرافی و غیرسازنده سیاسی و از مسیر فنی ،موضوعات باقیمانده پادمانی را به طور کامل حل و فصل کند.
حسین امیرعبداللهیان در این گفتگوی تلفنی در پاسخ به تاکید گوترش مبنی بر ضرورت توافق هستهای، با اشاره به نشست سالانه (معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای) NPTدر نیویورک و حضور فعال تیم اعزامی ایران، گفت: فتوای مقام معظم رهبری درباره حرمت کاربرد سلاح هستهای برهمگان حجت و روشن است. سلاح هستهای در دکترین جمهوری اسلامی ایران جایگاهی ندارد و مغایر با سیاستها و اعتقادات ما ست.
وزیر امور خارجه اضافه کرد: امروز جهان از نظر صلح و امنیت بینالمللی در شرایط حساس و شکنندهای قرار دارد. معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای حاصل یک توازن است و همواره بر جنبههای مختلف این توازن تاکید شده است، اما برخی از کشورها به طور گزینشی با آن برخورد میکنند.
امیرعبداللهیان افزود: معتقدیم که جنبههای اجرا نشده این معاهده باید مورد توجه جدی قرار گیرد؛ از جمله خلع سلاح هستهای و ایجاد منطقه عاری از سلاحهای هستهای در خاورمیانه. جمهوری اسلامی ایران به عنوان مبتکر ایده ایجاد منطقه عاری از سلاحهای هستهای در خاورمیانه ، آمادگی خود را برای تداوم همکاری سازنده در این مسیر اعلام میکند.
برای توافق قوی جدی هستیم
وزیر امور خارجه در باره مذاکرات رفع تحریمها هم گفت: برای رسیدن به توافق قوی و پایدار جدی هستیم. اکنون مذاکرات در مسیر خود در وین با جدیت دنبال میشود. البته نتیجه این موضوع بستگی دارد به اینکه آیا آمریکا میخواهد توافقی صورت بگیردیاخیر؟ آیا آمریکا انعطاف و واقع بینی لازم را در عمل از خود نشان خواهد داد؟ ما اراده جدی و واقعی برای رسیدن به توافق قوی و پایدار را داریم و آن را نشان دادهایم.
امیرعبداللهیان گفت: همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی استمرار دارد؛ اما معتقدیم آژانس باید با فاصله گرفتن از موضوعات انحرافی و غیرسازنده سیاسی و از مسیر فنی موضوعات باقیمانده پادمانی را به طور کامل حل و فصل کند.
دبیرکل سازمان ملل متحد هم در این گفتگوی تلفنی، با تاکید بر لزوم امحای سلاحهای هستهای در جهان و ضرورت عاری شدن خاورمیانه از سلاحهای کشتار جمعی تاکید کرد: گفتگوهای برجام برای ما اهمیت زیادی دارد و ما در ارتباط با طرفهای گفتگو بر مصالحه و انعطاف پذیری بیشتر در این مرحله تاکید داشتهایم.
آنتونیو گوترش درباره سالگرد وقوع فاجعه هیروشیما و ناکازاکی اظهار داشت: ما باید اطمینان پیدا کنیم که چنین اتفاقات وحشتناکی دیگر رخ نمیدهد و در این زمینه موضوع خلع سلاح هستهای و عدم اشاعه بسیار مهم است.
گوترش گفت: خواهان تلاش برای بسته شدن پرونده هستهای ایران هستیم و به طرفهای اروپایی و آمریکا هم این مساله را تاکید کرده ایم.گوترش ابراز امیدواری کردکه با ارائه یک پلتفرم جدید از سوی دبیرکل، گام نوینی برای همگرایی بیشتر در منطقه خلیج فارس برداشته شود و همچنین ضمن ابراز نگرانی از وضع غزه تاکید کرد: در تماس با همکاران خود در غزه برای شروع اقداماتی سازنده و توقف فوی حملات هستیم.
وی در باره بحران یمن، از تلاشها و مواضع سازنده ایران در حمایت از تداوم آتش بس تقدیر کرد و خواستار تداوم نقش موثر ایران برای حل و فصل سیاسی بحران یمن شد.
امیرعبداللهیان هم در صفحه اینستاگرامش به تشریح گفتگوی تلفنی با دبیرکل سازمان ملل متحد پرداخت ونوشت: … با آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد به صورت تلفنی گفتگو کردم. در پاسخ به سخنان آقای گوترش مبنی بر ضرورت توافق هستهای به ایشان یادآوری کردم فتوای مقام معظم رهبری درباره حرمت کاربرد سلاح هستهای بر همگان حجت و روشن است. سلاح هسته ای در دکترین جمهوری اسلامی ایران جایگاهی ندارد و مغایر با سیاست و اعتقادات ما ست.
وی افزود: به ایشان گفتم جمهوری اسلامی ایران به عنوان مبتکر ایده ایجاد منطقه عاری از سلاحهای هستهای، آمادگی خود را برای تداوم همکاری سازنده در این مسیر اعلام میکند.
وزیر خارجه اضافه کرد: در باره مذاکرات رفع تحریمها نیز به دبیر کل سازمان ملل گفتم که برای رسیدن به یک توافق قوی و پایدار جدی هستیم. اکنون نیز مذاکرات در مسیر خود در وین با جدیت دنبال میشود. البته نتیجه این موضوع بستگی دارد به اینکه آیا آمریکا میخواهد توافقی صورت بگیرد و آیا انعطاف و واقع بینی لازم را در عمل از خود نشان خواهد داد؟ ما اراده جدی و واقعی برای رسیدن به توافق قوی و پایدار را داریم و آن را نشان دادهایم.
امیرعبداللهیان ادامه داد: در این گفتگو با اشاره به شروع تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی به غزه و شهادت دهها تن از شهروندان، کودکان و زنان فلسطینی به ایشان تاکید کردم مقاومت فلسطین در ادامه دفاع از سرزمین و امنیت خود، پاسخی قویتر به رژیم صهیونیستی خواهد داد و ضروری است جامعه جهانی به وظیفه خود در برابر حمایت از مردم غزه و توقف فوری تجاوزات رژیم صهیونیستی عمل کند.
امیرعبداللهیان بیان کرد: تقویت روند گفتگو و همکاری منطقهای را مهم ارزیابی و از ابتکار منطقهای دبیرکل استقبال کردم.
دبیرکل سازمان ملل متحد هم با تاکید بر لزوم امحای سلاحهای هستهای در جهان و ضرورت عاری شدن خاورمیانه از سلاحهای کشتار جمعی تاکید کرد که گفتگوهای هستهای برای ما اهمیت زیادی دارد و ما در ارتباط با طرفهای گفتگو بر مصالحه و انعطاف پذیری بیشتر در این مرحله تاکید داشتهایم.
مذاکرات احیای برجام ؛ حرکت رو به جلو
درارتباط با مذاکرات برجامی دروین که از روز پنجشنبه آغاز شده است ،«انریکه مورا» معاون دبیر کل اقدام خارجی اتحادیه اروپا پس از دیدار جداگانه با نمایندگان ایران و ایالات متحده امریکا درباره روند گفتگوها اظهار داشت: در حال حرکت رو به جلو هستیم و انتظار دارم که گفتگوها را زود به پایان خواهیم رساند. مورا در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه ایا هنوز خوشبین هستید گفت: بله مطمئنا.
مورا گفت :مذاکرات در چند روز گذشته پیشرفتهایی داشته است. این مقام اروپایی درباره اختلافات باقیمانده برای رسیدن به توافق نهایی گفت: نمیتوانم وارد جزئیات شوم.
او در پاسخ به سئوالی مبنی براین که آیا آمریکاییها آماده رفع تحریمها هستند گفت: این شرط توافق است که آنها تحریمها را رفع کنند و ایرانیها به تعهدات هستهای خود عمل کنند. این توافقی است که در حال مذاکره درباره آن هستیم.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین هم گفت: «۵ دقیقه یا ۵ ثانیه با خط پایان فاصله داریم.»
او اضافه کرد: «مذاکرات به ویژه برای ایرانیها و آمریکاییها حساس است. نمیتوانم ضمانت کنم اما برداشت موجود این است که گفتگوها دارند در مسیر درست پیش میروند.»
نماینده روسیه درهمین حال به شبکه خبری المیادین گفت: نسبت به مسیر مذاکرات، خوشبین هستیم. اکنون در وضع مذاکرات نهایی قرار داریم.
وی تأکید کرد: «فکر نمیکنم که مذاکرات برای مدت زمان زیادی، طول بکشد. زمان آن رسیده است که در پایتخت هایمان، تصمیم بگیریم».
اولیانف در پاسخ به سئوال یکی از کاربران در شبکه اجتماعی توییتر مبنی بر اینکه آیا روسیه و چین پیشنویس اتحادیه اروپا برای توافق وین را رد کردهاند، تاکید داشت: «البته که این درست نیست زیرا پیش نویس تصمیم در مورد احیای برجام به طور جمعی توسط همه شرکتکنندگان در گفتگوهای وین از جمله روسیه و چین مورد بحث قرار گرفته است».این دیپلمات روس اضافه کرد: «اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگکننده مذاکرات، اخیراً فقط چند اصلاحیه مفید ارائه کرده است که کاملاً از آنها حمایت میکنیم».
نماینده روسیه در مذاکرات وین افزود که گزارشها درباره مخالفت پکن و مسکو با پیشنویس اتحادیه اروپا برای توافق در مذاکرات وین درست نیست.«محمد مرندی» مشاور هیأت مذاکرهکننده ایران هم گفت که پیشرفتهایی حاصل شده است ، اما باید احتیاط کرد.
وی در مصاحبه با شبکه المیادین با اشاره به بدعهدیهای آمریکا در زمینه توافقنامهها در طول تاریخ افزود: آمریکا باید تصمیماتی اتخاذ کند که دغدغههای ایران را برطرف سازد.
مشاور هیأت مذاکرهکننده ایران تصریح کرد : مهم برای ایران این است که پیشرفتها را ببیند و تا جایی که پیشرفت ادامه دارد، مذاکرات نیز ادامه خواهد داشت و آنچه برای ما اهمیت دارد دستیابی به یک توافق عادلانه است.وی تأکید کرد: نمیدانم که به توافق میرسیم یا خیر و شانس دستیابی به توافق ۵۰ درصد است.مرندی همچنین گفت که از برخی منابع اروپایی شنیدهایم که آمریکاییها در برخی مسائل مربوط به توافق، تجدیدنظر کردهاند.
وی گفت که اروپاییها و آمریکاییها در تحمیل خواست ها و تصمیمات خود بر ایران در خصوص توافق هستهای شکست خوردند و موضوع سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز شرطی در مذاکرات نبوده بلکه رسانههای غربی درباره آن بزرگنمایی کردهاند.
مرندی تصریح کرد که تمام خواست های ایران در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بوده و چیزی خارج از آن نبوده است و آنچه باقی مانده اختلافات بین ایران و آمریکا بر سر برخی مسائل است و بین ایران با اروپاییها و روسیه اختلافی وجود ندارد.
در مرحله نهایی شدن متن توافق نیستیم
یک مقام وزارت امور خارجه در پاسخ به سئوال خبرنگاران در مورد ادعای نشریه وال استریت ژورنال مبنی بر احتمال آماده شدن متن نهایی توافق در وین ظرف چند ساعت آینده، گفت: با توجه به ادامه بحثها درباره چند موضوع مهم باقیمانده، هنوز در مرحلهای قرار نداریم که از نهایی شدن متن سخن بگوییم.
به گزارش ایسنا، این مقام وزارت امور خارجه افزود: هیأت مذاکرهکننده ایران نظرات سازنده خود را با هدف پیشبرد مذاکرات به طرف مقابل ارائه کرده است و نتیجه گفتگوها به اراده طرف مقابل برای اتخاذ تصمیمات سیاسی لازم بستگی دارد. همچنان معتقدیم در صورتی که تصمیمات مناسب طرف مقابل اتخاذ شود، میتوان به سرعت مذاکرات را جمعبندی کرد، اما هنوز در این مرحله قرار نداریم.
آخرین خبردرباره مذاکرات وین
مقام ارشد اتحادیه اروپا دیروز اعلام کرد که مذاکرات وین درباره متن پیشنویس توافق به پایان رسید.
این مقام اتحادیه اروپا که خواست نامش فاش نشود در پاسخ به سئوال خبرنگار ایرنا گفت: هیات ها وین را ترک می کنند. مذاکرات برای دست یافتن به یک متن پایان یافته است و ما متنی را تولید کرده ایم.
وی اضافه کرد: آنچه اکنون اتفاق می افتد بستگی به پاسخ مشارکت کنندگان دارد.
او گفت که اتحادیه اروپا منتظر پاسخ گروه ۱+۴ و ایالات متحده آمریکا درباره متن پیشرو است و جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این باره با وزرای امور خارجه کشورهای مشارکت کننده در تماس خواهد بود.
او برای شفاف کردن روند گفتگوها تکرار کرد: چون به متن دستیافتهایم مذاکرات به پایان رسیده است. ما اینجا بودیم که متنی را تولید کنیم و اکنون پایتختها باید تصمیمگیری کنند.
با پایان این دور از گفتگوها، هیأت مذاکرهکننده جمهوری اسلامی ایران به تهران بازخواهد گشت و رایزنیها و تماسها باهماهنگکننده و طرفهای دیگر ادامه خواهد داشت.
همزمان یک مقام ارشد وزارت امور خارجه در مورد این دور از مذاکرات وین گفت: در چند روز گذشته مذاکرات فشردهای در چند موضوع باقیمانده برای اطمینان از تامین ملاحظات و نگرانیهای کشورمان برگزار شد.
در جریان این گفتگوها مواضع خود را با طرفهای مقابل به اشتراک گذاشتیم و در برخی موضوعات هم پیشرفتهای نسبی حاصل شد.وی افزود: با توجه به مباحث صورت گرفته طی چند روز گذشته، امروز انریکه مورا چند ایده در مورد برخی موضوعات باقیمانده به طرفها ارائه داد.
این دیپلمات کشورمان اضافه کرد: به محض دریافت این ایدهها، پاسخ و ملاحظات اولیه خود را به ایشان منتقل کردیم، اما طبیعتا این موارد نیازمند بررسی جامع هستند و نظرات و ملاحظات تکمیلی خود را به هماهنگکننده و سایر طرفها منتقل خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه «بدون تردید اصل اساسی برای ما حراست از حقوق و تأمین منافع ملت ایران است» خاطر نشان کرد: احقاق این حقوق و تامین منافع و تضمین اجرای پایدار تعهدات طرف مقابل و جلوگیری از تکرار رفتارهای غیرقانونی آمریکا دغدغه جدی تیم مذاکرهکننده است.
حسین امیرعبداللهیان در این گفتگوی تلفنی در پاسخ به تاکید گوترش مبنی بر ضرورت توافق هستهای، با اشاره به نشست سالانه (معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای) NPTدر نیویورک و حضور فعال تیم اعزامی ایران، گفت: فتوای مقام معظم رهبری درباره حرمت کاربرد سلاح هستهای برهمگان حجت و روشن است. سلاح هستهای در دکترین جمهوری اسلامی ایران جایگاهی ندارد و مغایر با سیاستها و اعتقادات ما ست.
وزیر امور خارجه اضافه کرد: امروز جهان از نظر صلح و امنیت بینالمللی در شرایط حساس و شکنندهای قرار دارد. معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای حاصل یک توازن است و همواره بر جنبههای مختلف این توازن تاکید شده است، اما برخی از کشورها به طور گزینشی با آن برخورد میکنند.
امیرعبداللهیان افزود: معتقدیم که جنبههای اجرا نشده این معاهده باید مورد توجه جدی قرار گیرد؛ از جمله خلع سلاح هستهای و ایجاد منطقه عاری از سلاحهای هستهای در خاورمیانه. جمهوری اسلامی ایران به عنوان مبتکر ایده ایجاد منطقه عاری از سلاحهای هستهای در خاورمیانه ، آمادگی خود را برای تداوم همکاری سازنده در این مسیر اعلام میکند.
برای توافق قوی جدی هستیم
وزیر امور خارجه در باره مذاکرات رفع تحریمها هم گفت: برای رسیدن به توافق قوی و پایدار جدی هستیم. اکنون مذاکرات در مسیر خود در وین با جدیت دنبال میشود. البته نتیجه این موضوع بستگی دارد به اینکه آیا آمریکا میخواهد توافقی صورت بگیردیاخیر؟ آیا آمریکا انعطاف و واقع بینی لازم را در عمل از خود نشان خواهد داد؟ ما اراده جدی و واقعی برای رسیدن به توافق قوی و پایدار را داریم و آن را نشان دادهایم.
امیرعبداللهیان گفت: همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی استمرار دارد؛ اما معتقدیم آژانس باید با فاصله گرفتن از موضوعات انحرافی و غیرسازنده سیاسی و از مسیر فنی موضوعات باقیمانده پادمانی را به طور کامل حل و فصل کند.
دبیرکل سازمان ملل متحد هم در این گفتگوی تلفنی، با تاکید بر لزوم امحای سلاحهای هستهای در جهان و ضرورت عاری شدن خاورمیانه از سلاحهای کشتار جمعی تاکید کرد: گفتگوهای برجام برای ما اهمیت زیادی دارد و ما در ارتباط با طرفهای گفتگو بر مصالحه و انعطاف پذیری بیشتر در این مرحله تاکید داشتهایم.
آنتونیو گوترش درباره سالگرد وقوع فاجعه هیروشیما و ناکازاکی اظهار داشت: ما باید اطمینان پیدا کنیم که چنین اتفاقات وحشتناکی دیگر رخ نمیدهد و در این زمینه موضوع خلع سلاح هستهای و عدم اشاعه بسیار مهم است.
گوترش گفت: خواهان تلاش برای بسته شدن پرونده هستهای ایران هستیم و به طرفهای اروپایی و آمریکا هم این مساله را تاکید کرده ایم.گوترش ابراز امیدواری کردکه با ارائه یک پلتفرم جدید از سوی دبیرکل، گام نوینی برای همگرایی بیشتر در منطقه خلیج فارس برداشته شود و همچنین ضمن ابراز نگرانی از وضع غزه تاکید کرد: در تماس با همکاران خود در غزه برای شروع اقداماتی سازنده و توقف فوی حملات هستیم.
وی در باره بحران یمن، از تلاشها و مواضع سازنده ایران در حمایت از تداوم آتش بس تقدیر کرد و خواستار تداوم نقش موثر ایران برای حل و فصل سیاسی بحران یمن شد.
امیرعبداللهیان هم در صفحه اینستاگرامش به تشریح گفتگوی تلفنی با دبیرکل سازمان ملل متحد پرداخت ونوشت: … با آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد به صورت تلفنی گفتگو کردم. در پاسخ به سخنان آقای گوترش مبنی بر ضرورت توافق هستهای به ایشان یادآوری کردم فتوای مقام معظم رهبری درباره حرمت کاربرد سلاح هستهای بر همگان حجت و روشن است. سلاح هسته ای در دکترین جمهوری اسلامی ایران جایگاهی ندارد و مغایر با سیاست و اعتقادات ما ست.
وی افزود: به ایشان گفتم جمهوری اسلامی ایران به عنوان مبتکر ایده ایجاد منطقه عاری از سلاحهای هستهای، آمادگی خود را برای تداوم همکاری سازنده در این مسیر اعلام میکند.
وزیر خارجه اضافه کرد: در باره مذاکرات رفع تحریمها نیز به دبیر کل سازمان ملل گفتم که برای رسیدن به یک توافق قوی و پایدار جدی هستیم. اکنون نیز مذاکرات در مسیر خود در وین با جدیت دنبال میشود. البته نتیجه این موضوع بستگی دارد به اینکه آیا آمریکا میخواهد توافقی صورت بگیرد و آیا انعطاف و واقع بینی لازم را در عمل از خود نشان خواهد داد؟ ما اراده جدی و واقعی برای رسیدن به توافق قوی و پایدار را داریم و آن را نشان دادهایم.
امیرعبداللهیان ادامه داد: در این گفتگو با اشاره به شروع تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی به غزه و شهادت دهها تن از شهروندان، کودکان و زنان فلسطینی به ایشان تاکید کردم مقاومت فلسطین در ادامه دفاع از سرزمین و امنیت خود، پاسخی قویتر به رژیم صهیونیستی خواهد داد و ضروری است جامعه جهانی به وظیفه خود در برابر حمایت از مردم غزه و توقف فوری تجاوزات رژیم صهیونیستی عمل کند.
امیرعبداللهیان بیان کرد: تقویت روند گفتگو و همکاری منطقهای را مهم ارزیابی و از ابتکار منطقهای دبیرکل استقبال کردم.
دبیرکل سازمان ملل متحد هم با تاکید بر لزوم امحای سلاحهای هستهای در جهان و ضرورت عاری شدن خاورمیانه از سلاحهای کشتار جمعی تاکید کرد که گفتگوهای هستهای برای ما اهمیت زیادی دارد و ما در ارتباط با طرفهای گفتگو بر مصالحه و انعطاف پذیری بیشتر در این مرحله تاکید داشتهایم.
مذاکرات احیای برجام ؛ حرکت رو به جلو
درارتباط با مذاکرات برجامی دروین که از روز پنجشنبه آغاز شده است ،«انریکه مورا» معاون دبیر کل اقدام خارجی اتحادیه اروپا پس از دیدار جداگانه با نمایندگان ایران و ایالات متحده امریکا درباره روند گفتگوها اظهار داشت: در حال حرکت رو به جلو هستیم و انتظار دارم که گفتگوها را زود به پایان خواهیم رساند. مورا در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه ایا هنوز خوشبین هستید گفت: بله مطمئنا.
مورا گفت :مذاکرات در چند روز گذشته پیشرفتهایی داشته است. این مقام اروپایی درباره اختلافات باقیمانده برای رسیدن به توافق نهایی گفت: نمیتوانم وارد جزئیات شوم.
او در پاسخ به سئوالی مبنی براین که آیا آمریکاییها آماده رفع تحریمها هستند گفت: این شرط توافق است که آنها تحریمها را رفع کنند و ایرانیها به تعهدات هستهای خود عمل کنند. این توافقی است که در حال مذاکره درباره آن هستیم.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین هم گفت: «۵ دقیقه یا ۵ ثانیه با خط پایان فاصله داریم.»
او اضافه کرد: «مذاکرات به ویژه برای ایرانیها و آمریکاییها حساس است. نمیتوانم ضمانت کنم اما برداشت موجود این است که گفتگوها دارند در مسیر درست پیش میروند.»
نماینده روسیه درهمین حال به شبکه خبری المیادین گفت: نسبت به مسیر مذاکرات، خوشبین هستیم. اکنون در وضع مذاکرات نهایی قرار داریم.
وی تأکید کرد: «فکر نمیکنم که مذاکرات برای مدت زمان زیادی، طول بکشد. زمان آن رسیده است که در پایتخت هایمان، تصمیم بگیریم».
اولیانف در پاسخ به سئوال یکی از کاربران در شبکه اجتماعی توییتر مبنی بر اینکه آیا روسیه و چین پیشنویس اتحادیه اروپا برای توافق وین را رد کردهاند، تاکید داشت: «البته که این درست نیست زیرا پیش نویس تصمیم در مورد احیای برجام به طور جمعی توسط همه شرکتکنندگان در گفتگوهای وین از جمله روسیه و چین مورد بحث قرار گرفته است».این دیپلمات روس اضافه کرد: «اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگکننده مذاکرات، اخیراً فقط چند اصلاحیه مفید ارائه کرده است که کاملاً از آنها حمایت میکنیم».
نماینده روسیه در مذاکرات وین افزود که گزارشها درباره مخالفت پکن و مسکو با پیشنویس اتحادیه اروپا برای توافق در مذاکرات وین درست نیست.«محمد مرندی» مشاور هیأت مذاکرهکننده ایران هم گفت که پیشرفتهایی حاصل شده است ، اما باید احتیاط کرد.
وی در مصاحبه با شبکه المیادین با اشاره به بدعهدیهای آمریکا در زمینه توافقنامهها در طول تاریخ افزود: آمریکا باید تصمیماتی اتخاذ کند که دغدغههای ایران را برطرف سازد.
مشاور هیأت مذاکرهکننده ایران تصریح کرد : مهم برای ایران این است که پیشرفتها را ببیند و تا جایی که پیشرفت ادامه دارد، مذاکرات نیز ادامه خواهد داشت و آنچه برای ما اهمیت دارد دستیابی به یک توافق عادلانه است.وی تأکید کرد: نمیدانم که به توافق میرسیم یا خیر و شانس دستیابی به توافق ۵۰ درصد است.مرندی همچنین گفت که از برخی منابع اروپایی شنیدهایم که آمریکاییها در برخی مسائل مربوط به توافق، تجدیدنظر کردهاند.
وی گفت که اروپاییها و آمریکاییها در تحمیل خواست ها و تصمیمات خود بر ایران در خصوص توافق هستهای شکست خوردند و موضوع سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز شرطی در مذاکرات نبوده بلکه رسانههای غربی درباره آن بزرگنمایی کردهاند.
مرندی تصریح کرد که تمام خواست های ایران در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بوده و چیزی خارج از آن نبوده است و آنچه باقی مانده اختلافات بین ایران و آمریکا بر سر برخی مسائل است و بین ایران با اروپاییها و روسیه اختلافی وجود ندارد.
در مرحله نهایی شدن متن توافق نیستیم
یک مقام وزارت امور خارجه در پاسخ به سئوال خبرنگاران در مورد ادعای نشریه وال استریت ژورنال مبنی بر احتمال آماده شدن متن نهایی توافق در وین ظرف چند ساعت آینده، گفت: با توجه به ادامه بحثها درباره چند موضوع مهم باقیمانده، هنوز در مرحلهای قرار نداریم که از نهایی شدن متن سخن بگوییم.
به گزارش ایسنا، این مقام وزارت امور خارجه افزود: هیأت مذاکرهکننده ایران نظرات سازنده خود را با هدف پیشبرد مذاکرات به طرف مقابل ارائه کرده است و نتیجه گفتگوها به اراده طرف مقابل برای اتخاذ تصمیمات سیاسی لازم بستگی دارد. همچنان معتقدیم در صورتی که تصمیمات مناسب طرف مقابل اتخاذ شود، میتوان به سرعت مذاکرات را جمعبندی کرد، اما هنوز در این مرحله قرار نداریم.
آخرین خبردرباره مذاکرات وین
مقام ارشد اتحادیه اروپا دیروز اعلام کرد که مذاکرات وین درباره متن پیشنویس توافق به پایان رسید.
این مقام اتحادیه اروپا که خواست نامش فاش نشود در پاسخ به سئوال خبرنگار ایرنا گفت: هیات ها وین را ترک می کنند. مذاکرات برای دست یافتن به یک متن پایان یافته است و ما متنی را تولید کرده ایم.
وی اضافه کرد: آنچه اکنون اتفاق می افتد بستگی به پاسخ مشارکت کنندگان دارد.
او گفت که اتحادیه اروپا منتظر پاسخ گروه ۱+۴ و ایالات متحده آمریکا درباره متن پیشرو است و جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این باره با وزرای امور خارجه کشورهای مشارکت کننده در تماس خواهد بود.
او برای شفاف کردن روند گفتگوها تکرار کرد: چون به متن دستیافتهایم مذاکرات به پایان رسیده است. ما اینجا بودیم که متنی را تولید کنیم و اکنون پایتختها باید تصمیمگیری کنند.
با پایان این دور از گفتگوها، هیأت مذاکرهکننده جمهوری اسلامی ایران به تهران بازخواهد گشت و رایزنیها و تماسها باهماهنگکننده و طرفهای دیگر ادامه خواهد داشت.
همزمان یک مقام ارشد وزارت امور خارجه در مورد این دور از مذاکرات وین گفت: در چند روز گذشته مذاکرات فشردهای در چند موضوع باقیمانده برای اطمینان از تامین ملاحظات و نگرانیهای کشورمان برگزار شد.
در جریان این گفتگوها مواضع خود را با طرفهای مقابل به اشتراک گذاشتیم و در برخی موضوعات هم پیشرفتهای نسبی حاصل شد.وی افزود: با توجه به مباحث صورت گرفته طی چند روز گذشته، امروز انریکه مورا چند ایده در مورد برخی موضوعات باقیمانده به طرفها ارائه داد.
این دیپلمات کشورمان اضافه کرد: به محض دریافت این ایدهها، پاسخ و ملاحظات اولیه خود را به ایشان منتقل کردیم، اما طبیعتا این موارد نیازمند بررسی جامع هستند و نظرات و ملاحظات تکمیلی خود را به هماهنگکننده و سایر طرفها منتقل خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه «بدون تردید اصل اساسی برای ما حراست از حقوق و تأمین منافع ملت ایران است» خاطر نشان کرد: احقاق این حقوق و تامین منافع و تضمین اجرای پایدار تعهدات طرف مقابل و جلوگیری از تکرار رفتارهای غیرقانونی آمریکا دغدغه جدی تیم مذاکرهکننده است.