نگرانی از سهم اندک قبولی دهک‌های پایین در کنکور
 

دبیر ستاد راهبردی نقشه جامع علمی کشور، درباره تغییرات انجام شده توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی در سنجش و پذیرش دانشجو گفت: در ۱۰ سال اخیر ما آمارهای نگران‌کننده‌ای در ارتباط با کنکور داشتیم که موجب تصویب قانون ساماندهی کنکور در این شورا شد.
دکتر منصور کبگانیان افزود: بر اساس مصوبه جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی، مقرر شد که سنجش و پذیرش دانشجو از کنکور جدا شود، چرا که در کنکور، عمق علمی دانش‌آموزان مورد توجه قرار نمی‌گرفت و دانش‌آموزان فقط بر اساس رتبه در دانشگاه قبول می‌شدند.وی درباره گزارش‌های نگران‌کننده درباره کنکور گفت: اولین گزارش نگران‌کننده‌ای که به ما رسید، کم شدن عمق یادگیری دانش‌آموزان و افزایش سهم مهارت تست‌زنی در کنکور بود که موجب می‌شد علم و فناوری در کشور ضربه بخورد.
کبگانیان مغفول بودن آموزش و پرورش، از بین رفتن روحیه نوآوری و خلاقیت، افزایش کلاس‌های کنکور، به حاشیه رفتن معلمانی که به کیفیت توجه داشتند و توجه به معلمانی که فن تست‌زنی را آموزش می‌دادند از دیگر نگرانی‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی در رابطه با کنکور برشمرد.
دبیر ستاد راهبردی نقشه جامع علمی کشور، ایجاد اضطراب و مشکلات روحی و روانی برای دانش‌آموزان و والدین را بسیار مخرب دانست و گفت: از طرف دیگر هزاران میلیارد تومان توسط خانواده‌ها صرف کلاس‌های کنکور می‌شد که با روش جدید، این سرمایه می‌تواند صرف آموزش و پرورش شود.
کبگانیان به دهک‌های ورودی به دانشگاه‌ها اشاره کرد و گفت: متأسفانه در میان قبولی‌های کنکور سال ۹۹ در گروه ریاضی، ۸۴درصد قبولی‌های رشته‌های فنی و مهندسی دانشگاه شریف از سه دهک بالا و ۱۶ درصد از هفت دهک پایین جامعه بودند. هیچ‌کدام از قبولی‌های این دانشگاه در رشته‌های فنی و مهندسی از دهک اول نبودند در حالی که ۳۵۱ نفر از قبولی‌ها، از دهک دهم بودند. در میان قبولی‌های گروه آزمایشی علوم تجربی، و به‌طور خاص در رشته‌های پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی در سال ۹۹، ۱۴ درصد از هفت دهک پایین و ۸۶ درصد از سه دهک بالای جامعه بودند. در میان این قبولی‌ها، فقط ۳ نفر به دهک اول و ۱۸۰۶ نفر به دهک دهم تعلق داشتند.
وی افزود: در گروه علوم انسانی و در روان‌شناسی هم ۱۹ درصد از هفت دهک پایین و ۸۱ درصد از سه دهک بالای جامعه بودند. در این گروه هم هیچ‌کدام از قبولی‌های این رشته از دهک اول نبودند در حالی که ۱۳۵ نفر از قبولی‌ها، از دهک دهم بودند.
کبگانیان در پاسخ به این پرسش خبرنگار اطلاعات مبنی بر اینکه بر چه اساس کارنامه‌ای که از یک دانشجو در فضای مجازی پخش شده، نشان می‌دهد رتبه بدون سهمیه او در رشته علوم تجربی ۶۳۸۱۱ بوده و بعد از سهمیه، رتبه او ۶۰۶ شده است، و چرا چندین سال است که مسأله اصلاح سهمیه‌ها در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح می‌شود اما به نتیجه نمی‌رسد، اظهار کرد: از سهمیه مناطق استفاده می‌کنیم اما درباره سهمیه ایثارگران، بحث متفاوت است. وی توضیح داد: در ابتدا سهمیه ایثارگران ۵ درصد بود که مجلس شورای اسلامی آن را به ۲۵ درصد رساند. این سهمیه‌ها مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی نیست. ما اعتقاد داریم که مصوبه مجلس باید توسط خود مجلس اصلاح شود. کبگانیان در پاسخ به این پرسش که بالأخره مسأله سهمیه‌ها کی حل می‌شود، گفت: بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی که به ستاد نقشه علمی کشور ابلاغ شده است، باید ظرف ۶ ماه از تیر ماه امسال، اصلاح سهمیه‌ها به شورای عالی انقلاب فرهنگی بیاید و در آنجا مصوب شود.

نسخه مناسب چاپ