مادر و پدر به دفتر آمدهاند و از رفتارهای عجیب و غریب کودکشان شکایت دارند. میگویند برایشان وارد شدن به یک جمع جدید همراه با کودک، تبدیل به بزرگترین کابوس زندگی شده. کودکشان بی دلیل، به گریه میافتد و در هر زمانی ممکن است قشقرق به پا کند. اگر کودک شما این علایم و علامتهای زیر را دارد، یک کودک بسیار حساس است و باید به روشهای خاصی با او برخورد کنید.
این کودکان نسبت به دیگران همدلی بالایی دارند بطوریکه حتی نیازهای عاطفی دیگران را در اولویت نیازهای خود قرار می دهند و معمولاً درد عاطفی دیگران را به دوش میکشند. بیش از حد تحریک میشوند و حواس پنجگانه بسیار حساسی دارند. یک تصویر یا یک صدای خاص می تواند کودک بسیار حساس را مضطرب یا آشفته کند.
آسیب میبینند
این کودکان همیشه دوست دارند به دیگران کمک کنند و آنها را از خود راضی نگه دارند. این ویژگی در بیشتر مواقع به آنها آسیب میرساند. شاید برون گرا، پرحرف و عاشق دیگران به نظر برسند، اما خیلی زود بیش از حد تحریک می شوند. بنابراین به «زمان شخصی» یعنی زمانی نیاز دارند که فقط مختص خودشان باشد و ارتباط خود را با دنیای اطراف قطع کنند.
شهودی هستند
آنها به قدری شهودی هستند که همیشه قلبشان بر آنها حکومت می کند. چنین کودکانی به شدت از خشونت یا فیلمهای ترسناک بیزار هستند و کاملاً از دعوا و مشاجره دوری می کنند. آنها اغلب شاکی هستند و با کوچکترین مشکلی مانند خارش لباس، درز جوراب و یا حتی برخورد برچسب لباس با بدن غر میزنند.
حساس به تغییر
آنها از تغییر متنفرند. کوچکترین تغییر در اتاق، خانه یا محیط اطرافشان، آنها را به شدت ناراحت می کند.
اغلب از سر و صدای زیاد، وحشتزده میشوند.
اغلب پرسشهای عمیق و تأمل برانگیز از بزرگسالان میپرسند و آنها را متحیر میکنند. آنها معمولاً بسیار اهل اندیشه هستند و اطراف خود را با دقت تماشا میکنند به همین دلیل سؤالات زیادی از بزرگترها میپرسند که بیشتر باعث آزردگی خاطر آنها میشود.
خجالتی یا حساس
آنها ممکن است علاقه خاصی به حیوانات داشته باشند. مرگ یک حیوان خانگی ممکن است کودک بسیار حساس را تا مدتها افسرده کند. بسیار حساس نسبت به غریبهها و کاملاً خجالتی هستند. به طوریکه نمیتوانند در مقابل افراد ناشناس به ابراز وجود بپردازند. اما بعد از آشنایی بلافاصله رابطه دوستانه برقرار می کنند و با دوستان خود گفتگو میکنند.
آزار میبینند
کودکان حساس اغلب نمی توانند نظر خود را به صورت قاطع و مناسب ابراز کنند. جرات اظهار نظر ندارند و ممکن است ضعیف به نظر برسند و همین باعث میشود که بچههای قلدر مدرسه و خیابان آنها را آزار بدهند.
تشخیص سخت است
بسیاری اوقات پدر و مادرها متوجه این مشکل نمیشوند. چرا که کودک در خانه احساس امنیت میکند و رفتار قاطع و حتی رئیس مابانه نشان میدهد.
از طرفی کودک ممکن است در اکثر اوقات خشم خود را در خود بریزد و احساساتش را ابراز نکند. اما به همین دلیل هر از گاهی احساسات انفجاری نشان میدهد.
چگونه کمک کنیم؟
بهتر است برای کودکان شرایطی را فراهم کنید که با توجه به موقعیت بتواند احساسش را بیان کند و بگوید که چه می خواهد. او می تواند از شما روشها را بیاموزد.
برای تصمیمگیریهای جزئی و امور روزانه منزل اظهار نظر کند. پس برای عقیده او ارزش و احترام قائل شوید، (به یاد داشته باشید که همیشه تصمیم نهایی درباره امور مهم باز هم به عهده شماست) تا مطمئنتر عمل کند. اگر بتوانید خودتان با رفتار مطمئن و با اعتماد به نفس سرمشق فرزندتان بشوید بسیار مفید است.
پرخاش بیدلیل
گاهی میبینید که کودکتان به نظر کاملاً بیدلیل به کودک دیگر حمله می کند یا او را میزند. معمولاً کودکان حساس توانایی برخورد و جدل کلامی ندارند. او نمیتواند وقتی کسی مسخره اش میکند، جواب بدهد. اما از سویی به خاطر امتناع از نگاه کردن مستقیم به چشم طرف مقابل به نظر کودک مطیعی میآید و معمولاً برای کودکان قلدر طعمه خوبی به حساب می آید.
چه باید کرد؟
در این موارد سعی کنید فرزندتان را تشویق کنید که قیافه مغرور به خود بگیرد حتی اگر در ابتدا مجبور به تظاهر باشد معمولا افراد وقتی با اعتماد به نفس رفتار میکنند با اعتماد به نفس هم
میشوند.
اگر فردی بتواند سربلند راه برود و به چشمان دیگران نگاه کند، به احتمال زیاد توجه دلخواه را به خود جلب میکند. میتواند وارد گروه دوستی شود و دیگر تنها نمیماند، همچنین طعمه افراد قلدر نمیشود.
مهارتهای رفتاری
به کودکتان بیاموزید که اگر کسی او را مسخره کرد، خودِ اوست که ایراد دارد، نه فرزند شما. افرادی که دیگران را مسخره میکنند در واقع تلاش میکنند با کوچک کردن دیگران احساس برتری کنند. در واقع آنها از خودشان مطمئن نیستند هر وقت کودکتان مورد تمسخر قرار گرفت این مسئله را به او یادآوری کنید. تشویقش کنید که با کودکانی دوست شود که معمولاً دیگران را مسخره نمیکنند.
راهکار بدهید
به کودکتان یاد بدهید که وقتی او را مسخره میکنند پاسخهای کلامی سادهای بدهد. برای نمونه: «تو اینجور فکر کن» یا «آینه آینه». وقتی کودکتان بدون احساساتی شدن جلوی کسی که مسخره اش میکند می ایستد، از او تعریف کنید.
او را بپذیرید
برای کودکان بسیار حساس از روشهای انظباطی سخت استفاده نکنید، سعی نکنید او را عوض کنید، او را با تمام ویژگیهایی که دارد، بپذیرید و قدر بدانید. او را نوازش کنید و اگر میتوانید برایش حیوان خانگی بگیرید.
code