عوامل موثر بر خواب‌آلودگی‌های صبحگاهی
 

معمولا همه افراد بلافاصله پس از بیدار شدن خواب‌آلود هستند یا نمی‌توانند به‌درستی روی پاهای خود بایستند. مطالعات نشان داده‌ است که شدت جریان خون در مغز تا ۳۰ دقیقه بعد از بیدار شدن کندتر از حالت معمولی است. بنابراین بیشتر افراد بین ۱۵ دقیقه تا یک ساعت، احساس خواب‌آلودگی دارند. اما گاهی اوقات این حالت تا چندین ساعت ادامه پیدا می‌کند. به عقیده کارشناسان مهمترین عوامل موثر در طولانی‌تر شدن خواب‌آلودگی صبحگاهی عبارتند از:
تاثیر نور آبی: قرار گرفتن در معرض تابش نور آبی در شب، می‌تواند با فریب دادن مغز، باعث کاهش ترشح ملاتونین و اختلال در چرخه خواب و بیداری شود. بنابراین باید حداقل یک ساعت قبل از خواب، تماشای تلویزیون و استفاده از گوشی تلفن همراه و رایانه را کنار گذاشت.
ملزومات نامناسب خواب: گاهی اوقات شرایط محیطی اتاق خواب یا ملزوماتی مثل تشک یا بالش روی کیفیت خواب تاثیر می‌گذارند. بنابراین توجه به این موارد برای داشتن خوابی آرام و پیشگیری از خواب‌آلودگی روز بعد، ضروری است.
مصرف کافئین: مصرف نوشیدنی‌های کافئین‌دار روی کیفیت و کمیت خواب تاثیر می‌گذارد. نیمه عمر کافئین بین چهار تا شش ساعت است. به این معنا که تا شش ساعت بعد از مصرف این نوشیدنی‌ها، نیمی از کافئین همچنان در بدن باقی می‌ماند و شما را هوشیار نگه می‌دارد. بنابراین بهتر است چند ساعت قبل از خواب از مصرف نوشیدنی‌های کافئین‌دار خودداری شود.
اختلالات خواب: کم یا زیاد خوابیدن، سخت به خواب رفتن، وارد نشدن به مرحله خواب عمیق و آپنه خواب از جمله اختلالاتی هستند که باعث ایجاد خستگی و خواب‌آلودگی در طول روز
می‌شوند.
عوامل ژنتیکی: از نظر ژنتیکی بعضی افراد صبح‌ها و بعضی دیگر عصرها در اوج آمادگی هستند. این موضوع به دمای بدن در ساعات اولیه صبح و عصر مربوط می‌شود. کارشناسان معتقدند که تاثیر عوامل ژنتیکی را می‌توان تا حدودی اصلاح کرد، اما نمی‌توان آن را به‌طور کامل تغییر داد.

code

نسخه مناسب چاپ