بانک مرکزی: قرارداد‌های مانایی راهکاری برای بازگردانی منابع ارزی صندوق توسعه است
قائم مقام بانک مرکزی از تلاش برای تثبیت نرخ ارز خبر داد و گفت: اگر چند نرخی بودن ارز و نوسانات نباشد، وام گیرنده‌ها تسهیلات اخذ شده را بازپرداخت می کنند.
به گزارش روابط عمومی صندوق توسعه ملی، دکتر اصغر ابوالحسنی در مراسم معرفی قرارداد‌های مانایی صندوق توسعه ملی با بیان اینکه در ایران دو تجربه وام‌دهی ارزی غیر از بانک‌ها داریم که حساب ذخیره ارزی و صندوق توسعه ملی بود، اظهار داشت: در حساب ذخیره ارزی، بانک‌ها برگشت وام را دنبال نکردند و سال ۹۰ که دولت تصمیم گرفت بدهی خودش را به بانک‌ها بدهد، حساب ذخیره ارزی را مقابل قرارداد‌ها قرار داد که به طلبکار تبدیل شد، اما نتوانست بدهی خود را وصول کند؛ در آن زمان دلار۱۰۰۰ تومان بود.
وی ادامه داد: تجربه دوم، صندوق توسعه ملی بود که در دهه اول فعالیت خود همان تجربه نادرست حساب ذخیره ارزی دنبال شد و چون همه چیز ریالی شده بود، باز هم وام‌های ارزی را پس ندادند.
در این زمان با نرخ‌های مختلف ارز هم مواجه شدیم و بدهکاران در مورد نرخ ارز چانه‌زنی می‌کردند و در نهایت هم خیلی‌ها از وام ارزی خود را پس ندادند.
قائم مقام بانک مرکزی با تاکید براینکه نباید اجازه دهیم ارز صندوق توسعه تبدیل به ریال شود، تاکید کرد: قرارداد‌های مانایی راه حلی است برای اینکه مطالبات غیرجاری کاهش پیدا کند و منابع هم در هر صورت ارزی برگردانده شود. این روش تامین مالی برای آینده صندوق و همچنین برای مملکت بسیار مفید است؛ اگر بانک‌ها بتوانند مشتریان را آگاه و مسائل را به طور شفاف تبیین کنند، منافع آن بیشتر خواهد بود.
وی گفت: وقتی ریال مانا را تعریف می‌کنیم، یعنی به یک ارز متصل می‌شود که اگر این روش در بخش‌های دیگر هم باب شود که بگویند وام ریالی می‌دهیم و معادل ریال هم ارز می گیریم، درست نیست و جامعه با مشکلاتی مواجه می‌شود. این موضوع استثنا برای صندوق توسعه ملی است چرا که ماهیت ارزی و پول نفت را دارد.
ابوالحسنی تاکید کرد: تلاش می‌کنیم در سیاست‌های بانک مرکزی تا حد ممکن ارز را تثبیت کنیم که نوسانات وجود نداشته باشد. اگر چند نرخی بودن ارز و نوسانات نباشد، این مسائل ایجاد نخواهد شد که وام گیرنده‌ها تسهیلات اخذ شده را بازپرداخت نکنند.

نسخه مناسب چاپ