سرویس شهرستان ها: تربیت نیروی متخصص از مهمترین ماموریت های سیستم آموزشی تمامی کشورها در مقاطع مختلف تحصیلی به ویژه مراکز عالی است که متاسفانه این مهم در کشورمان سالهاست بنا به دلایل مختلف از جمله نگاه اقتصادی به حوزه آموزش و فراگیری علم در مدارس و دانشگاه ها، با چالش هایی مواجه شده است ،بر همین اساس مسئولان در برهه فعلی سعی می کنند با اجرای طرح های بدیع، نظام تربیت نیروی متخصص را تقویت کنند تا به این ترتیب کشور در این حوزه بیش از پیش با مشکل مواجه نشود.
یک از این طرح ها، «دستیار فناوری» نام گرفته است و متصدیان و مسئولان این حوزه امیدوارند با اجرای صحیح آن بتوانند نیروی های متخصص زیادی را در تمامی حوزه ها تربیت و در جهت پیشرفت بکار گیرند.
این طرح دیروز در سفر وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به شیراز، کلید خورد که بر اساس آن علاوه بر برقراری ارتباط دانشجویان با مراکز دانش بنیان ، نیروی انسانی متخصص در کشور افزایش خواهد یافت.
در طرح دستیار فناوری، شرکتهای دانش بنیان با توجه به رشتههای تحصیلی شان دانشجویان را جذب می کنند و بر این اساس شرایطی ایجاد می شود تا بتوان نظام تربیت نیروی انسانی متخصص را تقویت کرد. محمدعلی زلفیگل در سفر به شیراز با به صدا درآوردن زنگ طرح دستیار فناوری در پارک علم و فناوری فارس، آغاز به کار فعالیت این دبیرخانه را اعلام کرد.
به گزارش ایرنا، وی در مراسم آغاز به کار طرح مذکور، اظهار داشت: استان فارس در بسیاری از عرصهها مرز شکن بوده است که این ظرفیت همچنان وجود دارد و در آینده هم باید باشد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان این که اکنون شاهد نوآوریهای قابل توجهی در این استان هستیم، افزود: وجود بیمارستانهای مجهز و خیرساز، برخورداری از دانشگاهها و پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، نشاندهنده بهرهگیری از نوآوری در استان فارس است که این ظرفیتها میتواند سرمشقی برای سایر استانها و حتی آیندگان باشد.
زلفیگل ادامه داد: امکان توسعه بیشتر پارک و علم و فناوری وجود دارد چراکه معتقدیم پارک علم و فناوری فارس هم باید مرزشکن باشد.
وی بر ضرورت حمایت ویژه از تولید مواد دارویی و شیمیایی در پارک علم و فناوری فارس تأکید کرد و گفت: در دنیا ۳۵۰هزار قلم ماده شیمیایی تولید و فروخته میشود؛ این در حالیست که جمعیت ایران یک درصد جمعیت دنیا است.لذا حداقل یک درصد از این ۳۵۰هزار قلم هم باید در کشور ایران ساخته و به سایر کشورها صادر شود.
وزیر علوم ادامه داد: اگر این شرایط ایجاد شود دیگر شاهد بیکاری در کشور نخواهیم بود زیرا با این کار بخش عمدهای از رشتههای مرتبط با مهندسی شیمی، پلیمر، مواد و بیوشیمی وارد چرخه تولید میشوند و میتوانند هم اشتغالزایی داشته باشند و هم نیازهای کشور در بخش صادرات را تأمین کنند.
زلفی گل گفت: اگر زمین در اختیار پارک علم و فناوری قرار بگیرد قطعا این ظرفیت در استان فارس وجود دارد که موجبات ارتقا جایگاه علم و فناوری را در کشور ایجاد کند.
وی در ادامه به تلاش اساتید دانشگاههای شیراز در راهاندازی دورههای دکتری در ایران اشاره کرد و گفت: اساتید دانشگاه شیراز برای نخستین بار دورههای دکتری را در کشور راهاندازی کردند؛ لذا باید امتیاز ویژهای به دانشگاههای شیراز داده شود چراکه از طریق این کار بزرگ توانستیم دانشجویان دکتری تربیت کنیم.
زلفیگل تأکید کرد: انتظار میرود که دانشگاهها و پارک علم و فناوری فارس مرز شکن باشند و قطعا حمایتهای لازم را در این زمینه انجام خواهیم داد.
راهکاری برای رشد شرکتهای دانشبنیان
امین رضا ذوالقدر رئیس پارک علم و فناوری استان فارس هم گفت: طرح دستیار فناوری اواخر سال ۱۴۰۰توسط وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تصویب و به سراسر دانشگاهها و پارکهای علم و فناوری کشور ابلاغ شد.
وی اظهار داشت: این طرح با هدف تعامل دانشجویان با شرکتهای دانشبنیان و جذب دانشجویان در این شرکتها با توجه` به رشتههای تحصیلی شان اجرا میشود و شرایطی ایجاد میکند تا بتوان نظام تربیت نیروی انسانی متخصص را تقویت کرد.
رئیس پارک علم و فناوری فارس ادامه داد: باید زمینه فراگیری بخشی از تواناییها و مهارتهای مورد نیاز بازار کار برای دانشجویان در طول دوران تحصیل فراهم شود. لذا ایجاد راهکارهایی برای فراهم شدن اشتغال دانشبنیان می تواند به ایجاد تحول و جهش در میزان اشتغال در کشور کمک کند.
وی با بیان این که رویکرد وزارت علوم برای اجرایی شدن طرح دستیار فناوری، راه را برای بکارگیری دانشجویان هنگام تحصیل در شرکتهای دانشبنیان و فناور مستقر در پارکهای علم و فناوری را هموار میکند، ادامه داد: در این طرح با بورسیه کردن دانشجویان در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و پرداخت مبالغی، ۶ماه فرصت کارآموزی در شرکتهای دانشبنیان فراهم میشود.
ذوالقدر تأکید کرد: ایده دستیار فناوری با هدف توسعه همکاری متقابل پارک علم و فناوری و دانشگاه و همچنین افزایش اثربخشی فارغ التحصیلان در داخل کشور و جلوگیری از خروج نخبگان طراحی شده است.
وی افزود: شرکتهای فناور علاوه بر کسب امتیازات گوناگون از سمت پارک علم و فناوری طرف قرارداد، میتوانند فرصت انتخاب رایگان و هوشمند مدیران و کارکنان آینده خود را از دانشجویان مستعد و واجد شرایط داشته باشند.
ذوالقدر گفت: طرح فن آموزی هم برای فارغالتحصیلان مقاطع کارشناسی و ارشد است که در این طرح شرایطی فراهم شده که فارغالتحصیلان بتوانند به مدت یک یا دو سال در شرکتها فعالیت کنند.
وی با تاکید بر این که اجرای این طرحها در بلند مدت کمکشایانی به توسعه شرکتهای دانش بنیان از نظر کمی و کیفی میکند، افزود: طرح پسادکتری نوآوری هم برای فارغالتحصیلان مقطع دکتری در نظر گرفته شده است. این طرحها از طریق پرورش نیروی انسانی متخصص کمک شایانی به توسعه شرکتهای دانشبنیان میکنند.
بنا به این گزارش وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در سفر به فارس،از شرکتهای دانشبنیان ، طرحهای فناورانه و برج فناوری استان فارس و همچنین محل ساخت دانشگاه هنر شیراز دیدن کرد.
زلفی گل پریروز با هدف افتتاح طرحهای عمرانی استان فارس از جمله شهرستان کازرون به این استان سفر کرد. شرکت در آیین تودیع و معارفه سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام از دیگر برنامههای روز نخست سفر وی به فارس بود.
گشایش دبیرخانه نظام ایدهها و نیازها
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری همچنین در سفر به استان فارس از پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) مستقر در شیراز بازدید و مؤسسه و دبیرخانه نظام ایدهها و نیازها (نان) را افتتاح کرد.
ایجاد سامانه نظام ایدهها و نیازها (نان) که از برنامههای پیشنهادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به مجلس شورای اسلامی بوده، به عنوان یکی از ابزارهای قدرتمند برای ایجاد نظام ملی نوآوری مبتنی بر ایجاد ارتباط مستقیم بین نیازهای جامعه، صنایع خصوصی، دولتی و پژوهشگران، شرکت های دانشبنیان و خالق، پارک های علم و فناوری و مراکز رشد است.