رئیسی : دستیابی به عدالت در نظام اداری در گرو تحول ساختاری در این عرصه است
 

رئیس جمهوری تحول ساختاری در نظام اداری را ضرورت دستیابی به عدالت در کشور دانست و بر رصد و ارزیابی مستمر نهادها و کارکنان دولت در زمینه صیانت از جهتگیری‌های کلان دولت مردمی تاکید کرد.
حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی دیروز در هفدهمین جشنواره شهید رجایی، وی را نماد خدمتگزاری، مدیریت جهادی، دلسوزی برای مردم و دغدغه‌مندی نسبت به مسایل دین و ارزش‌های الهی دانست و گفت: توجه به عملکرد شایسته و قدردانی از نیروهایی که در نظام اداری کارهای فاخر و ارزشمند انجام داده‌اند، یک اصل مهم و مورد تاکید اسلام است.
وی با تاکید بر این که تلاش کارکنان همواره و به شکل مستمر باید مورد قدردانی قرار گیرد، افزود: در هر روز و هر هفته و هر ماه باید از عملکرد نیروهای اداری و مدیران در همه دستگاه‌ها ارزیابی وجود داشته باشد و این ارزیابی دقیق موجب رشد و تعالی نظام اداری در کشور شود.
رئیس جمهوری با اشاره به گزارش رئیس سازمان امور اداری و استخدامی درباره بازنگری در شاخص‌های ارزیابی عملکرد مدیران، دستگاه‌ها و کارکنان اداری در جهت عدالت‌محوری و افزایش بهره‌وری، با قدردانی از این اقدامات اظهار داشت: دغدغه‌ مهم در طراحی ساختارهای اداری، بحث کارآمدی است. اصولا این دغدغه به نوعی مهمترین اولویت در دانشکده‌های مدیریت است و در طراحی نظام اداری هم باید در همین زمینه حرکت شود.
رئیسی با اشاره به اهمیت پاسخگویی در نظام اداری، پاسخگویی در نظام مدیریت اسلامی را دارای ۴سطح دانست و در توضیح آنها گفت: سطح اول پاسخگویی در نظام اداری اسلامی پاسخگو بودن در برابر خداوند متعال است، چون مدیریت و نظام اداری ما در محضر مقدس اوست و پاسخگویی به عموم شهروندان، پاسخگویی به ارباب رجوع و پاسخگویی به سلسله مراتب نظام اداری در سطوح بعدی هستند.
وی با تاکید بر این که برای افزایش بهره‌وری، علاوه بر اعتماد باید نظام کنترل و نظارت هم تعریف شود، تصریح کرد:‌ این که آیا در نظام مدیریتی ما اصل بر اعتماد است یا کنترل، اگر به عهدنامه امیرالمؤمنین(ع) به مالک اشتر توجه شود، ایشان هر دو را حائز اهمیت می‌دانند. هم در گزینش افراد باید بهترین‌ها را گزینش کرد، هم بر افرادی که مورد اعتماد قرار گرفتند و به کاری گمارده شدند، باید همواره نظارت و کنترل داشت.
رئیس جمهوری کارآمدترین نظام کنترلی را خودکنترلی دانست و خاطرنشان کرد: کارآمدترین نظام کنترلی آن است که هر فرد و هر کارمند، خود را موظف به اجرای قانون و پاسخگویی صحیح به ارباب رجوع بداند. چه بازرس و ناظری بر وی نظارت داشته باشد و چه نداشته باشد. نظام خودکنترلی، بویژه در فرهنگ دینی ما که افراد خود را آشکار و نهان در محضر خداوند متعال می‌بینند، بسیار کارآمد است.
رئیسی تقویت خودکنترلی با ترویج و ارتقای معنویت و اخلاق حرفه‌ای در سازمان‌ها را مورد تاکید قرار داد و افزود: تقویت و ترویج اصول اخلاقی، اداری و حرفه‌ای در هر سازمانی می‌تواند در کاهش ناهنجاری‌های اداری، سازمانی و تخلفات موثر باشد.
وی با بیان این که خودکنترلی نافی به کارگیری سیستم‌های نظارتی نیست، ادامه داد: البته کنترل به معنای مچ‌گیری نیست، بلکه برای استمرار اعتماد است. استمرار اعتماد در گرو کنترل و نظارت است. باید این نظارت به صورت سیستمی وجود داشته باشد تا اعتماد استمرار یابد.
رئیس جمهوری بر ضرورت اعمال همزمان نظارت‌های درون و برون سازمانی تاکید کرد و گفت: وجود دستگاه‌های ناظر بیرونی می‌تواند به ارتقای عملکرد ساز و کارهای نظارتی درون سازمانی کمک موثری داشته باشد.
رئیسی همچنین بر ضرورت بازنگری در ساختارها با هدف ارتقای کارآمدی تاکید و خاطرنشان کرد: باید در درجه اول این را مشخص کرد که آیا حجم فعلی نظام اداری متناسب با نیازها و اهداف ما هست؟ اگر پاسخ به این سئوال خیر است، طبعا باید این ساختارها بازنگری و بهینه‌سازی شود.
وی دستیابی به عدالت در نظام اداری را در گرو تحول ساختاری در این عرصه دانست و گفت: برای تحقق این تحول، در وهله اول خود مدیران باید تحولخواه و تحولگرا باشند. قدم دوم بازنگری در فرآیندهاست. همه کسانی که در نظام حکمرانی نقش دارند، باید در این زمینه نقش فعال ایفا کنند.
رئیس جمهوری راه‌اندازی سامانه‌های اداری را مصداق اصلاح و ارتقای فرآیندهای اداری دانست و گفت: باید با راه‌اندازی سامانه‌ها، نظام‌ اداری چابک و کارآمدتر شود. همه مدیران و کارکنان دستگاه‌های اجرایی باید در این بازنگری و برای تحقق اهداف مورد نظر آن تلاش کنند.
رئیسی با تاکید بر این که رشد کشور در گرو افزایش بهره‌وری است، اظهار داشت: اگر بهره‌وری افزایش پیدا نکند، تزریق نیرو، اعتبار و بودجه به سازمان‌های اداری راه به جایی نخواهد برد. وزرا، مدیران و معاونین وزراتخانه‌ها و دستگاه‌های مختلف میزان بودجه و اعتبار درخواستی خود را با بهره‌وری دستگاه خود قیاس کنند.
وی بازنگری و تحول را برای افزایش بهره‌وری دستگاه‌های اجرایی لازم دانست و با تاکید بر ضرورت رشد اقتصادی برای پیشرفت کشور تصریح کرد: اگر بهره‌وری افزایش پیدا کند، نیروی انسانی، بودجه و اعتبارات دستگاه‌‌ها می‌تواند محصول متناسبی به همراه داشته باشد.
رئیس جمهوری در تشریح وظایف سازمان بهره‌وری اظهار داشت: سازمان بهره‌وری باید در میدان ارتقای بهره‌وری نظام اداری کشور فعال شود و به ارائه کارنامه بسنده نکند. لازم است دستگاه به دستگاه برود و همه مدیران و کارکنان را آسیب شناسی کند و سپس راهکارهای رفع آسیب را ارائه و به دنبال آسیب‌زدایی از دستگاه‌ها باشد، تا تحول مورد نظر اتفاق بیفتد.
وی در بخش پایانی سخنانش با گرامیداشت یاد شهیدان رجایی و باهنر، اظهار داشت: همه شهدای دولت برکار ما نظاره‌گرند و از ما تحول، کارآمدی و پاسخگویی حقیقی به مردم را می‌خواهند. سازمان اداری چابک، متفکر و با اندیشه که بتواند سازمان و دستگاه مربوطه را راهبری کند بسیار اهمیت دارد.
جشنواره شهید رجایی بایدیک فرایند در طول سال باشد
معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور هم در این مراسم، اعلام کرد: در ارزیابی‌های امسال هیچ دستگاهی در سطح عالی قرار نگرفت .
میثم لطیفی با بیان این که جشنواره شهید رجایی از سال ۷۵ برگزار شده است، گفت: با برگزاری این جشنواره فضایی برای دستگاه‌های اجرایی ایجاد می‌شود تا عملکرد خود را ارزیابی کنند و همچنین ارزیابی شوند.
وی با اشاره به تفاوت جشنواره سال ۱۴۰۰ نسبت به سال‌های گذشته، تصریح کرد: برای هرچه بهتر برگزار شدن این جشنواره، جشنواره سال‌های گذشته عارضه‌یابی شد. به عقیده ما جشنواره بایدیک فرایند در طول سال باشد و دستگاه‌ها بتوانند جایگاه خود را نسبت به اهدافشان مشخص کنند و به این ترتیب اصلاحاتی مستمر داشته باشند.
معاون رئیس‌جمهوری تفاوت عمده دیگر جشنواره هفدهم شهید رجایی را ارزیابی دستگاه‌های اجرایی در شاخص‌هایی جدید و متفاوت خواند و گفت: امسال علاوه بر ارزیابی دستگاه‌های اجرایی در شاخص‌های عمومی و اختصاصی، دستگاه‌های اجرایی در مأموریت‌ها و اهداف مهمی از جمله سند تحول دولت مردمی، قانون جوانی جمعیت، شعار سال، ارتقای بهره‌وری، ترویج فرهنگ عفاف و حجاب و … که مورد تأکید مقام معظم رهبری و رئیس‌جمهوری هستند، ارزیابی شدند و تلاش ما توجه بیش از پیش به این موضوعات است.
رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور اضافه کرد: امسال فرایند ارزیابی هم تغییریافت؛ هدف ما این است که سازمان اداری تسهیلگر امر ارزیابی در کشور باشد. امسال در ارزیابی عملکرد دستگاه‌های اجرایی در مأموریت‌های کلان مشترک دستگاه‌های اجرایی از مشارکت دستگاهی که متولی آن مأموریت است کمک گرفتیم تا ارزیابی دقیقتری‌ انجام شود، به طور مثال، در شاخصی مانند رضایت‌سنجی از مردم، از مشارکت مرکز ارتباطات مردمی ریاست‌جمهوری بهره‌مند شدیم . در ادامه این مراسم از ۱۵دستگاه برتر در سطح ملی و دستگاه‌های اجرایی به عنوان سازمان‌های برگزیده جشنواره هفدهم شهید رجایی تقدیر به عمل آمد.همچنین با حضور رئیس جمهوری سامانه «دولت سنج» به منظور ارزیابی وضع عملکرد دستگاه‌ها راه‌اندازی شد.
استانداران مسأله تأمین مسکن و کنترل اجاره‌بها را به شکل ویژه دنبال کنند
رئیس جمهوری راهبردهای ترسیم شده از سوی رهبر انقلاب اسلامی را نقشه راه دولت در اداره کشور خواند و بر ضرورت صیانت از امید و اعتماد مردم که به تعبیر مقام معظم رهبری مهمترین توفیق دولت در یک سال گذشته بوده است، تاکید کرد.
حجت الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی صبح دیروز در نشست مشترک اعضای هیأت دولت با استانداران سراسر کشور، ضمن قدردانی از لطف و محبت رهبر معظم انقلاب در دیدار هیات دولت با ایشان، گفت: از معظم له که روز سه شنبه دولت را مورد لطف و محبت قرار دادند و با سخنان حکیمانه دولتمردان را راهنمایی و راهبردها را برای سال‌های آینده روشن کردند، صمیمانه تشکر و قدردانی می‌کنیم.
وی با اشاره به اولویتِ صیانت از امید و اعتماد مردم در جهتگیری‌های کلان دولت، گفت: امید و اعتمادی که در مردم ایجاد شده سرمایه‌ای برای دولت است و باید با تصمیمات اثربخش، پیگیری‌های مجدانه، گزارش‌های صادقانه و ارتباط مستمر با مردم ارتقا یابد.
رئیس جمهوری با تأکید بر اهمیت سرعت عمل در اقدامات دولت گفت: سرعت عمل به مثابه یکی از مصادیق کار جهادی در دولت، همواره به عنوان یک اصل باید مورد توجه همه مدیران و مسئولان و بخش‌های مختلف قرار گیرد و به هیچ وجه کاری با تأخیر و اهمال مواجه نشود.
رئیسی در ادامه به ویژگی مسئولیت‌پذیری دولت که از سوی رهبر انقلاب مورد تاکید قرار گرفت، اشاره کرد و اظهار داشت: از همان ابتدا تاکید داشتیم که دولت در عرصه تصمیم‌گیری، مصمم، بدون بهانه‌تراشی و با روحیه مسئولیت‌پذیری تصمیمات لازم را اتخاذ کند و در عرصه عمل، با دقت، جدیت و اجرای به موقع تصمیمات را به ثمر برساند.
اهمیت و ضرورت عمل دولت به وعده‌ها دیگر محور مهم سخنرانی رئیس جمهوری در دیدار با استانداران کشور بود. رئیسی صادق‌الوعد بودن دولت را یک شاخص مهم ارتقای امید و اعتماد در کشور خواند و گفت: حتماً تلاش کنیم، چه وعده‌های مقطعی و موردی و چه وعده‌های کلان، به شکل صحیح و به موقع پیگیری و محقق شوند و اگر اجرای وعده‌ای در جایی و به هر دلیلی با اشکال مواجه شد، برای مردم توضیح داده شود.
توجه به اولویت‌های مهم، به ویژه مسایل اقتصادی با پیوست فرهنگی نکته دیگری از توصیه‌های رهبر معظم انقلاب بود که رئیس جمهوری به آن اشاره کرد و افزود: همه مسایل کشور دارای اهمیت است، اما مسأله اقتصاد از آنجا که به معیشت مردم مربوط است باید با جدیت دنبال و اقدامات انجام شده برای مردم تبیین شود.
وی بر ضرورت تقویت اطلاع‌رسانی در دستگاه‌های اجرایی به ویژه استانداری‌ها برای تبیین اقدامات خوب و مؤثر دولت تاکید کرد و اظهار داشت: روابط عمومی استانداری‌ها با همت مضاعف به وظایف خود در زمینه تبیین اقدامات و دستاوردهای دولت در فضای مجازی و رسانه‌ها عمل کنند.
رئیسی در ادامه، انسجام و یکصدایی میان اعضای دولت را امری ضروری در تحقق اهداف و برنامه‌های دولت خواند و خطاب به دولتمردان تاکید کرد: سیاست‌ها و برنامه‌های دولت را با بیان مناسب و در زمان مناسب، به شکل صحیح و دقیق برای مردم تبیین کنید و از بروز ناهماهنگی و اقدامات یا اظهارات غیرضروری پرهیز شود.
رئیس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود توجه ویژه به ارتقای شاخص‌های اصلی اقتصاد از جمله کنترل تورم، رشد اقتصادی، رشد سرمایه‌گذاری، رشد اشتغال، درآمد سرانه و کاهش فاصله طبقاتی را مورد تأکید قرار داد و گفت: علاوه بر بانک مرکزی و مرکز آمار که در این زمینه مسئولیت دارند، در معاونت اقتصادی ریاست جمهوری هم کارگروهی تشکیل خواهد شد که شاخص ها و آمارهای اقتصادی را به صورت دقیق احصا و علل و عوامل کاهش یا افزایش آنها را در قالب گزارش کارشناسی شده ارائه دهد.
رئیسی در ادامه توجه به تولید را به عنوان یکی دیگر از توصیه‌های رهبر انقلاب به دولت مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: استانداران موظف‌اند با پیگیری‌های مستمر موانع تولید را شناسایی و رفع و واحدهای تولیدی تعطیل یا نیمه‌تعطیل را فعال کنند. گاهی مشکل یک واحد تولیدی تعطیل شده با یک پیگیری ساده رفع و ظرفیت‌های تولیدی و اشتغال آن فعال می‌شود.
وی همچنین بار دیگر بر ضرورت همراهی شبکه بانکی در احیای واحدهای تولیدی در کشور را مورد تاکید قرار داد و افزود: مجددا تاکید می‌کنم که بانک‌ها به هیچ‌وجه اجازه تعطیلی واحدهای تولیدی به بهانه‌های مختلف را ندهند.
موضوع مسکن و رفع عقب‌ماندگی‌ها در زمینه تولید آن دیگر محور سخنرانی رئیس جمهوری در این جلسه بود. رئیسی تامین مسکن برای مردم را یکی از مهمترین دغدغه‌های دولت دانست و گفت: استانداران مسأله تأمین مسکن و کنترل اجاره‌بها را به شکل ویژه دنبال کنند و در تصمیمات خود در این زمینه منتظر دستور یا اجازه از مرکز نباشند.
فعال‌سازی معادن و استفاده از ظرفیت‌ها و منابع خدادادی، مسأله دیگری بود که رئیس جمهوری آن را مورد تأکید قرار داد و افزود: معادن جزو ثروت‌ها و ذخایر مهم کشور محسوب می‌شود که زمینه اشتغال و ارزش افزوده زیادی دارند و نباید به بهانه‌های مختلف از جمله مسایل زیست‌محیطی قابل حل و فصل، تعطیل شوند.
رئیسی افزود: قابل قبول نیست که با گذشت یک سال از عمر دولت همچنان شاهد معطل ماندن معادنی برای بهره‌برداری باشیم. هیچ نهاد و سازمانی مجاز نیست به هر بهانه‌ای فعال‌سازی و بهره‌برداری از معادن را متوقف کند.
وی استفاده از ظرفیت دریا در زمینه اقتصاد به ویژه سواحل مکران را از اولویت‌های دولت دانست و بر ضرورت فعال‌سازی و بهره‌برداری از اقتصاد دریا در استان‌های ساحلی کشور تأکید کرد.
رئیس جمهوری در ادامه این نشست به برخی نکات مطرح شده از سوی استانداران از جمله تمرکززدایی، تأمین نیروی انسانی کارآمد و انقلابی، تفویض اختیارات استانداران، استفاده از مشاوره و ظرفیت‌های فکری و برنامه‌ریزی استان‌ها در سازمان برنامه و بودجه، فعال‌سازی سازمان بهره‌وری، پیگیری و اجرای مصوبات استانی برای آغاز دور دوم این سفرها، مولدسازی دارایی‌ها، عادلانه کردن نظام پرداخت‌ها، هدایت سرمایه‌های شرکت‌های بزرگ در جهت رونق و رشد استان‌ها، میدان دادن به بخش خصوصی و تعاونی‌ها، تشکیل صندوق ملی عدالت و انتخاب مشاور در امور زنان در استانداری‌ها اشاره و دستوراتی برای پیگیری و اجرای این موارد صادر کرد.

نسخه مناسب چاپ