درگذشت «میخائیل گورباچف» در ۹۱سالگی؛ جهان از «مرد صلح» تمجید کرد
 

سرویس خارجی: میخائیل گورباچف، آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی در سن ۹۱سالگی در روسیه درگذشت.
رسانه‌های روسی به نقل از پزشکان بیمارستان «کلینیک مرکزی» روسیه گزارش دادند که گورباچف پس از مدت‌ها مبارزه با یک بیماری جدی، ​​درگذشت.گورباچف ​​که سال ۱۹۸۵به قدرت رسید، موجی از اصلاحات سیاسی و اقتصادی را با هدف مدرن سازی اتحاد جماهیر شوروی که از بحران‌های شدید رنج می برد، به راه انداخت.وی ​​از طرفداران نزدیک شدن به غرب بود و در سال ۱۹۹۰برنده جایزه صلح نوبل شد.بین سال‌های ۱۹۹۰تا ۱۹۹۱، گورباچف ​​سمت رهبری اتحاد جماهیر شوروی سابق را برعهده گرفت؛ اقدامی که منجر به فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی شد. وی در ۲۵دسامبر ۱۹۹۱پس از یک کودتا مجبور به استعفا شد. گورباچف که ​​آخرین رهبر بازمانده دوران جنگ سرد بود، ​​بخش اعظم دو دهه گذشته زندگی خود را در حاشیه گذراند اما به طور متناوب از کرملین و کاخ سفید می خواست روابط بین واشنگتن و مسکو را اصلاح کنند زیرا معتقد بود تنش‌ها بین آنها به سطحی که در دوران جنگ سرد رسیده بود، افزایش یافته است. گورباچف ​​سال‌های آخر عمر خود را در بیمارستان گذراند و وضع سلامتی‌اش به شدت رو به وخامت گذاشته بود.
این رهبر شوروی سابق ​​در سال ۱۹۹۰به دلیل مذاکره با رونالد ریگان، رئیس جمهوری وقت ایالات متحده بر سر توافق مهم خلع سلاح هسته‌ای، برنده جایزه صلح نوبل شد و تصمیم او برای جلوگیری از مداخله ارتش شوروی در ممانعت از فروپاشی دیوار برلین، به عنوان عامل کلیدی در حفظ صلح تلقی شد. او از سال ۱۹۸۵تا ۱۹۹۱دبیرکل حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی بود اما دسامبر ۱۹۹۱بعد از یک کودتای داخلی موسوم به «کودتای آگوست» سرانجام استعفا داد و اتحاد جماهیر شوروی نیز فروپاشید.حضرت امام خمینی (ره) روز ۱۱دی ماه سال ۱۳۶۷در نامه‌ای معروف و تاریخی میخائیل گورباچف را خطاب قرار دادند و از او خواستند از اتکای به غرب خودداری کند.نامه امام در شرایطی منتشر شد که اتحاد جماهیر شوروی هنوز به عنوان یک ایدئولوژی برقرار بود و جنگ سرد خاتمه نیافته بود. دیوار برلین به عنوان نماد جدایی شرق و غرب فرو نریخته بود و حاکمیت کمونیسم بر قانون اساسی شوروی و مقدرات مردم در جمهوری‌های این کشور هنوز برقرار بود.با این حال امام خمینی(رحمه الله علیه) در نامه عبرت آموز خودشان به گورباچف از صدای شکسته شدن استخوان‌های مارکسیسم سخن به میان آوردند و وی را از روی آوردن به غرب برای حل مشکلات اقتصادی اتحاد جماهیر شوروی برحذر داشتند.
تمجید جهانی از گورباچف
رهبران جهان ضمن ارسال پیام تسلیت به مناسبت درگذشت گورباچف، وی را «مرد صلح» و کسی که امنیت را برای جهان به ارمغان آورد، توصیف کردند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل از درگذشت میخائیل گورباچف ابراز ناراحتی عمیق و خاطرنشان کرد آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی سابق، یک دولتمرد منحصر به فرد بود که مسیر تاریخ را تغییر داد.گوترش در بیانیه‌ای گفت که گورباچف بیش از هر کس دیگری برای پایان مسالمت آمیز جنگ سرد تلاش کرد و با خروج او جهان یک رهبر بزرگ را از دست داد که به چندجانبه گرایی متعهد بود و خستگی ناپذیر از صلح دفاع کرد.عبدالله شهید، رئیس مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز با ابراز تأسف از مرگ گورباچف، گفت: از درگذشت میخائیل گورباچف متأسفم، کسی که مسیر اصلاحات رادیکالی را آغاز کرد و همچنین منجر به پایان جنگ سرد بدون خونریزی شد.رئیس‌جمهوری روسیه نیز گفت میخائیل گورباچف، سیاستمداری بود که تأثیر شگرفی بر تاریخ جهان گذاشت.
ولادیمیر پوتین ضمن عرض تسلیت بابت درگذشت گورباچف، افزود: گورباچف ضرورت اصلاحات را درک کرده بود و به دنبال ارائه راهکارهای خودش در مسائل مبرم بود.جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا هم به خانواده و دوستان گورباچف ​​تسلیت گفت و وی را ​​مردی با بینش قابل توجه مورد احترام قرار داد.بایدن گفت: گورباچف ​​مردی بود که بینش قابل توجهی داشت و زمانی که او به قدرت رسید، جنگ سرد برای نزدیک به ۴۰سال و کمونیسم حتی طولانی‌تر، با عواقب ویرانگر ادامه داشت و تعداد کمی از مقامات بلندپایه شوروی شجاعت پذیرش این موضوع را داشتند که به چیزهایی نیاز است اما او این کار را انجام داد. بایدن گفت: نتیجه، یک دنیای امن‌تر و آزادی بیشتر برای میلیون ها نفر بود. بنیاد و موسسه ریگان هم اعلام کرد در غم از دست دادن میخائیل گورباچف، مردی که زمانی دشمن سیاسی رونالد ریگان بود، سوگواری می کند.بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس هم از فوت گورباچف ابراز تاسف کرد و وی را شجاع و صادق خواند و گفت: من همیشه شجاعت و صداقتی که او برای پایان دادن به جنگ سرد نشان داد را تحسین کرده‌ام.
لیز تراس، وزیر امور خارجه انگلیس هم گفت گورباچف، سهم عمیقی در امنیت و ثبات جهانی داشت. امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه هم از فوت میخائیل گورباچف ​​ابراز تأسف کرد و در توییتی نوشت که گورباچف مردی صلح‌طلب بود که انتخاب‌هایش راه آزادی را برای روس‌ها هموار کرد و تعهد او به صلح در اروپا تاریخ مشترک ما را تغییر داد.اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا نیز گورباچف را ​​یک رهبر قابل اعتماد و مورد احترام خواند که نقشی تعیین کننده برای پایان دادن به جنگ سرد و فروریختن پرده آهنین ایفا کرد.سیلویو برلوسکنی نخست وزیر سابق ایتالیا هم گورباچف را قهرمان دموکراسی و مردی که تاریخ قرن بیستم را تغییر داد خواند. فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن نیز به خانواده و دوستان گورباچف تسلیت گفت و از سهم او در ساختن جهانی بدون سلاح هسته‌ای قدردانی کرد.«آنالنا بائربوک» وزیر خارجه آلمان هم در پیامی درگذشت گورباچف را تسلیت گفت و اعلام کرد آلمانی‌ها تا ابد مدیون او هستند.هنری کیسینجر وزیر امور خارجه اسبق آمریکا هم گفت گورباچف خدمت بزرگی به بشریت کرد اما وی در نهایت نتوانست تمامی دیدگاه‌های خود را اجرا کند.

نسخه مناسب چاپ