بررسی تاثیر افزایش دامنه نوسان
یک کارشناس بازار سرمایه بر این باور است که افزایش دامنه نوسان در بازار سرمایه به دلیل نوسانی که ایجاد می کند، باعث افزایش جذابیت بازار می‌شود.
الهه ظفری، در گفتگو با ایسنا، با تاکید بر اینکه با افزایش دامنه نوسان کنترل معاملات سخت‌تر می شود، اظهار کرد: به نظر من سخت‌تر شدن کنترل معاملات هم تاثیر مثبتی بر بازار سرمایه خواهد داشت، زیرا به عادلانه‌تر شدن روند معاملات کمک شایانی خواهد کرد.
افزایش دامنه نوسان می‌تواند انتظار بازدهی در دوره‌های کوتاه مدت را در بازار سهام افزایش دهد، ضمن اینکه جذابیت بازار سرمایه را بیشتر خواهد کرد، افزایش جذابیت بازار سهام و همچنین افزایش انتظار بازدهی، موجب خواهد شد تا ورود نقدنگی به بازار سرمایه افزایش یابد، به طوری که پول‌ها از بازارهای موازی به بازار سهام کوچ خواهد کرد.
وی ادامه داد: دامنه نوسان جزو ساختارهای معاملاتی بازار سهام است و می‌تواند از لحاظ روانی و رسیدن به اهداف قیمتی در کوتاه مدت تاثیر مثبتی داشته باشد و در نهایت تاثیر خود را بر شاخص کل خواهد گذاشت و موجب خواهد شد تا شاخص کل بورس از فاز اصلاح فاصله بگیرد تا شاخص کل بورس را بالا بکشد.
کارشناس بازار سرمایه افزود: اگر اصلاحات بازار سرمایه ادامه یابد، افزایش دامنه نوسان هم در کنار سایر اصلاحت بازار سهام موجب خواهد شد تا شاخص کل بورس رشد شارپی را در کوتاه مدت تجربه کند، البته در بلندمدت هم مهمترین عاملی که موجب افزایش شاخص کل بورس می‌شود، افزایش انتظارات سود آوری اکثر شرکت‌های بورسی است.
عده‌ای این موضوع را مطرح می‌کنند که دامنه نوسان باید حذف شود، بنده با این موضوع مخالف هستم زیرا افزایش دامنه نوسان نشان میدهد سازمان بورس تصمیم گرفته است تا عمق بازار سرمایه بیشتر کند و با افزایش عمق بازار از حرکت‌های تند بازار سهام جلوگیری می‌شود.
ظفری در ادامه با اشاره به وضع بازار سهام در دنیا، اظهار کرد: بازار سهام در دنیا از نظر ساختاری تکامل یافته است، یعنی کشورهای مطرح در حوزه مالی ابزارهای جایگزین را به جای دامنه نوسان راه اندازی کرده‌ و مدل‌های مختلفی از معاملات را تعریف کرده‌اند که مانع از جهش قیمت سهام می‌شود.
برای مثال در این کشورها از ابزار اختیار معامله و یا فروش استقراضی استفاده می‌کنند و این ابزارها در اوج کارایی خود هستند، در این کشورها اطلاعات شرکت‌ها در دسترس است و به همین دلیل شوک‌های سیستماتیکی که در کشور ما وجود دارد، در آن کشور ها وجود ندارد.
با این همه پیشرفت در ابزارها، دامنه نوسان به صورت کامل باز نیست بنابراین در کشور ما که ابزارهای مالی بسیار محدود است، اطلاعات در دسترس نیست و شفافیت اقتصادی هم وجود ندارد، دامنه نوسان نباید حذف شود.
بر اساس این گزارش، با پیشنهاد شرکت‌های بورس و فرابورس و تصویب هیات مدیره سازمان بورس، دامنه نوسان در بازارهای اول بورس و فرابورس با افزایش یک درصدی از روز هفتم شهریور به مثبت و منفی هفت تغییر کرده است.
همچنین مشاور رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور بین‌الملل از برگزاری چهاردهمین نشست بین المللی بازار سرمایه اسلامی در آبان ماه سال‌ جاری در تهران خبر داد.
بهادر بیژنی گفت: سازمان بورس و اوراق بهادار در نظر دارد چهاردهمین دوره بین‌المللی بازار سرمایه اسلامی (ICM) را در روزهای ۱۵ و ۱۶ آبان ۱۴۰۱ برگزار کند.
وی با تاکید بر اهمیت این نشست و استقبال اندیشمندان از آن گفت: تاکنون بیش از ۶۰۰ اندیشمند از ۴۰ کشور مسلمان و غیر مسلمان خارجی در این دوره‌ها شرکت کرده و از تجربیات فقه پویای شیعه جعفری در بازار سرمایه اسلامی بهره‌مند شده‌اند.
بیژنی موضوع محوری نشست امسال را «چشم انداز بازار سرمایه اسلامی در دوران دیجیتال» اعلام کرد و گفت: دیگر مباحث اصلی این نشست شامل «فین تک در بازار سرمایه اسلامی»، «دیجیتالی شدن بازار سرمایه اسلامی» و «سرمایه گذاری های جایگزین در بازار سرمایه اسلامی» است.
به گفته وی هر یک از این موضوعات به صورت مستقل و مفصل در بخش‌های مجزا مورد بررسی قرار خواهند گرفت. به عنوان مثال در بخش فین تک، موضوعاتی همچون «فرصت‌ها و چالش‌های فین‌تک اسلامی در بازار سرمایه اسلامی»، «فین‌تک اسلامی و چارچوب مقرراتی» و «هوش مصنوعی و فین‌تک اسلامی» بررسی خواهد شد.
محور «دیجیتالی شدن بازار سرمایه اسلامی» هم در قالب موضوعاتی همچون«کاربرد قراردادهای بلاک‌چین و اسمارت در بازار سرمایه اسلامی»، «ارز دیجیتال، سرمایه‌گذاری و آینده بازار سرمایه اسلامی»، «توکنیزه کردن دارایی‌ها (مالی و واقعی) از طریق بازار سرمایه اسلامی» و «متاورس و بازار سرمایه اسلامی» مورد بحث و تبادل نظر شرکت کنندگان قرار می‌گیرد.

نسخه مناسب چاپ