زاهدان ـ خبرنگار اطلاعات: دولت گامهای بلندی برای ارتقا و توسعه سیستان و بلوچستان و ایفای نقش آن در عرصه ملی برداشته است مهندس علی اوسط هاشمی، استاندار سیستان و بلوچستان در گفتگویی، در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود ظرفیتها و قابلیتهای بسیار سیستان و بلوچستان، بازهم از آن بهعنوان استان محروم یاد میشود، گفت: کشور در دهه نخست انقلاب با اوج بحران روبرو بود و بعد از ۱۰ سال، توان کشور معطوف بازسازی و احیای زیر ساختها برای قرار گرفتن در مسیر پیشرفت و تولید ثروت شد و مجال پرداخت به دیگر استانها آنطور که شایسته و بایسته بود، به وجود نیامد.
وی افزود: سیستان و بلوچستان با ۱۷۸ هزار کیلومتر مربع وسعت، ۵ر۱۱ درصد از مساحت کل کشور را دارد و بزرگترین استان کشور است و هر چه در این استان تلاش و خدمت شود، باز هم کم است. به گفته او تلاشهای گستردهای از ابتدای انقلاب تاکنون برای محرومیت زدایی از سیستان و بلوچستان انجام شده است تا بتواند زمینه ساز زیست و برخورداری از محیط سالم منطبق با شان انسانی را برای مردم فراهم کند، اما امروز با این وضع فاصله داریم.
استاندار سیستان و بلوچستان با اشاره به این که جهت گیری دولت تدبیر و امید، پرداختن به سیستان و بلوچستان است، گفت: سیستان و بلوچستان از ظرفیتها و امکانات بالقوه بسیاری برخوردار است که میتواند در زمره استانهای تولیدکننده ثروت باشد، نه اینکه از آن بهعنوان استانی که تاکنون در مسیر برخورداری نبوده است، یاد شود.وی افزود: استان سیستان و بلوچستان از سرمایه انسانی بسیار بالا و ارزشمندی برخوردار است و ما توانستهایم آنگونه که لازم است، استان را به مردم بشناسانیم.
مهندس هاشمی افزود: اگر سیستان و بلوچستان به درستی شناسانده شود، از ظرفیتهای بالایی برخوردار است. زیرا این استان تنها بندر اقیانوسی کشور را دارد و دروازه ایران به سمت اقیانوس، از مسیر سیستان و بلوچستان و چابهار است. به گفته وی، بندرچابهار استان را به بیشتر کشورها وصل میکند و مزیت نخست آن، ترانزیت کالا و کسب کار و تجارت با عبور از دریای آزاد برای دسترسی به کشورهای نیازمند، بویژه پاکستان و هند و قاره آفریقا است.
وی افزود: اینجا دریای آزادی است با همه امکانات و تا عمق آفریقا امکان صید وجود دارد و به همین دلیل شهرستان چابهار ۸۰ درصد از صید تن ماهیان کشور را دارد و این زمینه اشتغال حداقل ۲۰۰ هزار نفر را در بخش شیلات فراهم میکند.
استاندار سیستان و بلوچستان گفت: اگر با یک جهت گیری درست به سمت صید صنعتی برویم، میتوانیم از این دریای بزرگ که تا عمق آفریقا آزاد و در اختیار ماست، در جهت وسعت تولید و کسب و کار استفاده کنیم.
او با اشاره به استعدادها و قابلیتهای استان گفت: امروز در زمینه میوههای گرمسیری، سیستان و بلوچستان تنها خزانه میوههای گرمسیری کشور است و محصولات آن دو ماه زودتر از دیگر استانها وارد بازار میشود. بهطور مثال، هندوانه مورد نیاز شب چله ۱۰ روز زودتر از این استان وارد بازار دیگر استانهای کشور میشود که مزیت خوبی برای کشور و استان است و ما میتوانیم در همان فصل و زمان، صادرات هم داشته باشیم ضمن آنکه در تمامی فصول سال از واردات میوه بینیازیم.
مهندس هاشمی درباره شرایط آب و هوایی برای کشت و تولید محصولات کشاورزی گفت: در منطقه جنوب که بیشتر میوههای گرمسیری برداشت میشود، مشکل آب آنچنان وجود ندارد، چون همین امروز یکی از کسب و کارهای مردم همین است، اگر چه نیازمند توسعه و استفاده از روشهای پژوهشی هستند.
وی گفت: بسیاری از محصولات نیز هم به صورت گلخانهای و هم فضای بازکشت میشوند و برای اینکه استفاده درستی از آب به عمل آید، در سفر رئیس جمهوری طرح آبیاری ۱۴۶ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی مصوب شد که فرصت طلایی است. به گفته استاندار سیستان و بلوچستان، کل زمینهای زیر کشت استان ۲۶۸ هزار هکتار است که تاکنون ۱۸ هزار هکتار زیرپوشش آبیاری تحت فشار قرار گرفته و در مصوبه دولت قرار است ۱۴۶ هزار هکتار دیگر زیر پوشش قرار گیرد که ۴۶ هزار هکتار آن در سیستان و ۱۰۰ هزار هکتار در جنوب استان است و این گام بلندی برای استفاده اصولی از منابع محدود آبی در استان و افزایش راندمان و بازدهی بیشتر آن است.
مهندس هاشمی با اشاره به طرح دولتی مبنی بر جمعآوری آب رودخانههایی که منتهی به دیگر کشورها میشود گفت: در این طرح ۱۰ سد سهم استان سیستان و بلوچستان خواهد بود و میتواند بالغ بر یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون مترمکعب آب را جمعآوری کند. وقتی این آب در سطح کشتزارها جاری شود مطمئنا میتواند باعث رونق اقتصادی در منطقه شود.
وی سیستان و بلوچستان را رنگین کمان معادن کشور دانست و گفت: این استان از نظر معادن طلا، فولاد، کرمیت، آنتیوموان و بسیاری از کانیهای دیگر استانی غنی و برخوردار است. اراده دولت نیز بر این است که در ۴ سال نخست ۲۰۰ هزار کیلومتر مربع معادن کشور را مورد اکتشاف قرار دهد که سهم ما از آن ۸۶ هزار کیلومتر مربع است، یعنی بیشتر از یک سوم کل اکتشافات معادن کشور به استان سیستان و بلوچستان اختصاص یافته است.رئیس شورای اداری استان سیستان و بلوچستان درباره آغاز به کار اکتشاف معادن گفت: دو شرکت دولتی، ایمیدرو و صدر تامین، این کار را در کنار مردم محل و دیگر شرکا عهدهدار شدهاند و حضور بسیار خوبی در استان داشتهاند.
وی افزود: یک نوع مواد معدنی در سیستان و بلوچستان وجود دارد که کل ظرفیت آن در جهان ۲ میلیون تن است و ما فکر میکنیم میتوانیم رکورد دومین کشور برخوردار از این مواد را به دست آوریم.مهندس هاشمی درباره برنامه دولت برای برخورداری مردم از نعمت گاز گفت: ما تنها استان در کشور هستیم که مردم آن از نعمت گاز برخوردار نیستند. فقط خط انتقال گاز را در قالب خط لوله صلح تا ایرانشهر آوردهاند و در سفری که در خدمت رئیس جمهوری بودیم قرار شد تا پایان این دوره دولت، نیمی از مردم استان از نعمت گاز بهرهمند شوند و این یک حرکت بسیار قابل توجهی است و نه تنها نیاز مردم را در قالب نیاز خانگی پوشش میدهد بلکه گامی برای توسعه است.
استاندار سیستان و بلوچستان افزود: اگر ما در استان گاز داشته باشیم، میتوانیم در بخش پتروشیمی سخن بگوییم به نیاز بازار افغانستان بپردازیم. هیرمند، هامون و زهک در چند قدمی افغانستان واقع هستند و میتوانند بازار افغانستان را در این بخش اشغال کنند. ظرف ۳ سال انتقال گاز از ایرانشهر به زاهدان و از زاهدان به زابل و از ایرانشهر به چابهار جزو برنامههای سفر ریاست جمهوری است. امیدواریم که بتوانیم در این برنامههای تعیین شده کارها را به خوبی به پیش ببریم و گامهای بلندی در راه توسعه استان برداریم.
مهندس هاشمی گفت: امروز وجود گاز در ایرانشهر و انتقال آن به چابهار، در جنوب استان این فرصت را فراهم کرده است که منطقه به قطب دوم پتروشیمی تبدیل شود. دو واحد پتروشیمی در استان مصوب شده و پروژه پتروشیمی چابهار با خوشههای مختلفی از این صنعت شروع شده و جانمایی طرح پتروشیمی ایرانشهر نیز انجام شده است.
وی افزود: ۲۰ خوشه از این صنعت را در چابهار برنامهریزی کردهاند که بخش خصوصی سرمایهگذاری کند و آنطور که برآورد کردهاند، ظرف دوره زمانی ۶ تا ۸ ساله ۳۰ هزار شغل ایجاد خواهد شد.استاندار سیستان و بلوچستان درباره طرح توسعه بندر چابهار گفت: اصرار رئیس جمهوری بر این است که ظرفیت بندر چابهار که امروز ۵ر۲ میلیون تن است، تا پایان امسال به ۶ میلیون تن ارتقاء یابد و این گام بلندی برای جلب توجه بازرگانان به منظور ورود به عرصه صادرات و واردات است و چون قرار است این بندر را در بلند مدت توسعه دهند و ظرفیت آن به عنوان بزرگترین بندر کشور به ۸۶ میلیون تن برسد، بنا را بر این گذاشتهایم که با استفاده از نگاه بلند دولت، بتوانیم در گام اول به ۲۰ میلیون تن برسیم.
وی افزود: با توسعه بندر چابهار، بیشک راهآهن جزو الزامات آن است که هم اکنون پروژه آن آغاز ۴ کارگاه در سطح استان فعال شده است ۲ ماه پیش کارگاهی در نیکشهر دایر شد که امید است این خط تا زاهدان برسد و از زاهدان به سرخس و به شمال آن، یعنی ترکمنستان برسیم و این خط ترانزیت را برقرار کنیم. اگر این موارد محقق شوند، قطعاً گام بزرگی در راه توسعه استان و ایفای نقش در عرصههای ملی خواهد بود.