سرویس خارجی: «الیزابت دوم» ملکه بریتانیا در سن ۹۶ سالگی در کاخ بالمورال، درگذشت و شاهزاده «چارلز فیلیپ آرتور جرج» ۷۳ ساله پسر ارشد ملکه که پیش از این ولیعهد بود، پادشاه بریتانیا شد.
با اعلام خبر درگذشت ملکه الیزابت دوم، تا روز خاکسپاری وی به مدت ۱۰ روز در بریتانیا عزای ملی اعلام شد. اعلام خبر مرگ ملکه انگلیس ساعاتی پس از آن اعلام شد که شاهزادههای این کشور پس از دریافت خبر وخامت حال او، شتابزده به کاخ بالمورال اسکاتلند رفتند. از همان ساعات اولیه اعلام خبر وخامت حال الیزابت دوم، رسانههای انگلیسی به گمانهزنی درباره اجرای عملیات «اسب تکشاخ» در اسکاتلند برای مراسم خاکسپاری او و عملیات مشابهی در پایتخت با عنوان «پُل لندن» پرداخته بودند.
نام این عملیات به این دلیل انتخاب شده که اسم رمزی است که از طریق آن نخستوزیر را از مرگ ملکه مطلع کرده و به او میگوید: «پل لندن خراب شده است». پس از آن، رویه این است که وزارت امور خارجه، این خبر را به سران کشورهای مشترکالمنافع اطلاع میدهد. گفته می شود در پی اعلام بیماری ملکه انگلیس، چهار فرزند وی عازم اقامتگاه او شده و سران دو حزب اصلی این کشور نگرانی عمیق خود را بابت این خبر ابراز کردند. یک سخنگوی کاخ بالمورال اسکاتلند اعلام کرد شاهزاده «چارلز» پسر ملکه انگلیس و وارث تاج و تخت او و به همراه همسرش بلافاصله بر بالین وی حاضر شد و شاهزاده «ویلیام» پسر چارلز نیز فوراً خود را به این کاخ رساند. از سوی دیگر شاهزاده «هری» پسر دیگر چارلز که مدتها است با خانواده سلطنتی قطع ارتباط کرده است، عازم کاخ بالمورال شد اما همسرش «مگان مارکل» او را همراهی نکرد. خبرگزاری رویترز اعلام کرد که تمامی فرزندان ملکه از جمله شاهدخت «آن»، شاهزاده «اندرو» و شاهزاده «ادوارد» جوانترین پسر او نیز در کاخ بالمورال اسکاتلند حاضر شدند. برخی رسانهها نیز در حال گمانهزنی درباره اجرای «عملیات اسب تکشاخ» هستند که شامل مراسم خاکسپاری ملکه در اسکاتلند و تعطیلی موقت پارلمان این بخش از بریتانیا خواهد بود.
واکنش ها
آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل با ابراز تأسف از درگذشت الیزابت دوم ملکه انگلیس، او را دوست خوب سازمان ملل خواند و گفت به خاطر فداکاری بی دریغ و مادام العمر در خدمت به مردمش، به وی ادای احترام می کند. جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده هم گفت ملکه انگلیس بیش از یک پادشاه بود و یک دوره را تعریف کرد. باراک اوباما، رئیس جمهوری اسبق ایالات متحده هم گفت: میشل همسرم و من به اندازه کافی خوش شانس بودیم که با اعلیحضرت آشنا شدیم و او برای ما ارزش زیادی داشت. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا هم در پیام تسلیت خود از ملکه الیزابت بعنوان فردی یاد کرد که هرگز در زندگی خود مرتکب اشتباه نشد. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه هم در پیام تسلیت خود نوشت: مهمترین وقایع تاریخ اخیر انگلیس به شکلی جدایی ناپذیر با نام اعلیحضرت پیوند خورده است و الیزابت دوم به درستی از عشق و احترام مردمش و همچنین اقتدار در صحنه جهانی به مدت چندین دهه برخوردار بود. امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه هم در توییتی نوشت: اعلیحضرت ملکه الیزابت دوم، تجسم اتحاد بریتانیا برای ۷۰ سال بود و پرچم های کاخ الیزه در پاریس روز تشییع ملکه الیزابت نیمه افراشته خواهد شد.
جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا هم از او به عنوان دیربازترین فرمانروای کانادا یاد کرد. لیز تراس، نخست وزیر جدید انگلیس هم گفت مرگ ملکه شوک بزرگی برای ملت و جهان است. نیکولا استورجن، وزیر اول اسکاتلند نیز به ملکه ادای احترام کرد و در توییتی نوشت: مرگ اعلیحضرت ملکه الیزابت لحظه ای عمیقاً غم انگیز برای بریتانیا، کشورهای مشترک المنافع و جهان است. اولاف شولتس، صدراعظم آلمان نیز گفت: ما برای درگذشت ملکه الیزابت دوم عزادار هستیم؛ او یک الگو و الهام بخش برای میلیون ها نفر از جمله در آلمان بود. پدرو سانچز، نخست وزیر اسپانیا هم از الیزابت دوم بعنوان چهره مهم بینالمللی یاد کرد که نقش مهمی در تاریخ بریتانیا و اروپا ایفا کرد. پادشاه بلژیک و همسرش هم ضمن تمجید از شخصیت ملکه بریتانیا، از او بعنوان فردی خارقالعاده یاد کردند که ردی از خود در تاریخ بهیادگار گذاشت.
الیزابت دوم که بود؟
«الیزابت آلکساندرا مری وینزور» روز ۲۱ آوریل ۱۹۲۶ در محله «میفر» لندن متولد شد. او بزرگترین فرزند دوک و دوشس یورک (بعدها شاه جرج ششم و ملکه الیزابت، شهبانوی مادر) بود. پدر او زمانی که برادرش شاه ادوارد هشتم در سال ۱۹۳۶ میلادی پس از یک بحران قانونی مجبور به استعفا شد، به سلطنت رسید و با پادشاهی او، الیزابت به وارث مقدر امپراتوری بریتانیا تبدیل شد.
او با مرگ پدرش در فوریه سال ۱۹۵۲ میلادی رئیس اتحادیه کشورهای همسود و ملکه سلطنتی هفت کشور مستقل مشترکالمنافع شامل بریتانیا، کانادا، استرالیا، نیوزیلند، آفریقای جنوبی، پاکستان و سریلانکا شد. ملکه الیزابت ٧٠ سال بر بریتانیا حکمرانی کرد و از ٢٥ سالگی عهده دار فرمانروایی بریتانیا شد و رکورددار بیشترین طول عمر و دوره سلطنت در میان فرمانروایان انگلستان طی هزار سال گذشته بود.
او پنج سال پیش از عهدهدار شدن مقام سلطنت، با دوک ادینبورگ ازدواج کرد که حاصل این ازدواج چهار فرزند، هشت نوه و هفت نتیجه است. او اولین فرزند شاهزاده آلبرت، دومین پسر جرج پنجم و لیدی الیزابت بوئز- لیون بود. انتظار نمیرفت الیزابت به سلطنت برسد چون سومین فرد وارث تاج و تخت بود.خبر دیگر اینکه روزنامه صهیونیستی «جروزالم پست» در مطلبی پس از مرگ ملکه انگلیس نوشت: الیزابت دوم در ۷۰ سال سلطنتش بر بریتانیا، به بیش از ۱۲۰ کشور دنیا سفر کرد ولی هیچگاه دیداری از اسرائیل نداشت. روزنامه صهیونیستی هاآرتص نیز در مقالهای نوشت: ملکه الیزابت در طول ۷۰ سال دوران سلطنت خود به تمامی مناطق مختلف دنیا سفر کرد اما عامدانه از ورود به اسرائیل خودداری کرد.
این روزنامه نوشت: ملکه در سال ۱۹۸۴ سفری به اردن داشت و در آن سال، شهرکهای اسرائیلی را افسرده کننده و جنگندههای نیروی هوایی اسرائیل را هم ترسناک توصیف کرد. به نوشته رسانههای صهیونیستی، این باور وجود دارد که دفتر روابط خارجی بریتانیا به دلیل نگرانی نسبت به بایکوت از سوی اعراب به ملکه توصیه کرده بود سفری به اسرائیل نداشته باشد اما حتی بعد از رفع ترس از بایکوت اعراب و همچنین تحریم نفتی، ملکه همچنان از انجام سفر به اسرائیل خودداری کرد.
روزنامه اورشلیم پست نیز در این خصوص نوشت: ملکه در دوره ۷۰ ساله سلطنت خود تقریبا به تمامی کشورهای مشترک المنافع- کشورهایی که سابقا مستعمره انگلیس بودند- سفر کرد. او به طور مشخص ۲۷ بار به کانادا سفر کرد و بعد از ۵۰ سالگی خود، از ۴۳ کشور در سراسر دنیا بازدید به عمل آورد اما هرگز پا به اسرائیل نگذاشت. اورشلیم پست نوشت: اظهارات ملکه درباره وضعیت اسفبار فلسطینیان که نارضایتی وی را از اقدامات اسرائیل نشان میداد، چیزی بیش از یک تلنگر صرف را در بین یهودیان بریتانیا برانگیخت.
«چارلز» ۷۳ ساله پس از درگذشت «ملکه الیزابت» پادشاه بریتانیا شد