معاملات طلا، ارز، ملک و خودرو مشمول مالیات بر عایدی سرمایه می‌شوند
رئیس مرکز آموزش، پژوهش و برنامه ریزی مالیاتی کشور جزئیات طرح مالیات بر عایدی سرمایه را تشریح کرد و گفت: معاملات طلا، ملک، ارز و خودرو مشمول مالیات می‌شود.
مهدی موحد در گفتگو با ایسنا با بیان اینکه طرح مالیات بر عایدی سرمایه تایید کمیسیون اقتصادی مجلس را اخذ کرده است، اظهار داشت: این طرح در آستانه ورورد به صحن علنی مجلس است و اگر مصوب شود، قانونی تحت عنوان مالیات برعایدی سرمایه خواهیم داشت که اصلاحیه‌ای بر قانون مالیات‌های مستقیم خواهد بود.
وی با بیان اینکه طرح مالیات بر عایدی سرمایه چند کارکرد مهم دارد، توضیح داد: یکی ازکارکردهای مهم این است که می‌تواند دلالی و درآمد حاصل از دلالی را از صرفه بیندازد. در واقع درآمد حاصل از دلالی و سوداگری از صرفه می افتد و مهمترین ویژگی طرح مذکور این است که به این واسطه دلالان و سوداگران کمتر انگیزه خرید و فروش کالاهای سرمایه‌ای و دارایی سرمایه‌ای مانند مسکن، خودرو، ارز، سکه و دلار را خواهند داشت.
رئیس مرکز آموزش، پژوهش و برنامه ریزی مالیاتی با تاکید بر اینکه کاهش تقاضا برای رد و بدل کردن کالاهای مذکور موجب کاهش قیمت آن‌ها در بلند مدت می‌شود، اظهار داشت: کاهش قیمت اثرات خاص خود را بر اوضاع نقدینگی خواهد گذاشت و نقدینگی را نه فقط به سمت تولید هدایت خواهد کرد بلکه حجم نقدینگی مورد نیاز در جامعه را برای جذب در فعالیت‌های سوداگرانه کاهش می دهد و در بلندمدت اثرات ضد تورمی هم خواهد داشت و از سوی دیگر برای دولت به واسطه این فعالیت‌ها درآمد حاصل می‌شود.
وی با تاکید بر اینکه بیشتر املاک و دارایی‌هایی که مورد نقل و انتقال قرار می‌گیرند توسط قشر پردرآمد انجام می‌شود، گفت: به همین دلیل اجرای این طرح، عدالت مالیاتی هم در پی خواهد داشت؛ یعنی به بازتولید درآمد بین اقشار مختلف جامعه کمک خواهد کرد. همچنین از آنجایی که این اطلاعات در قالب یک سامانه‌ ثبت می‌شود، از جهت اطلاعاتی هم می‌تواند به کشور کمک کند.
موحدی در پاسخ به اینکه اگر یک شخص حقیقی اقدام به فروش ۱۰ سکه کند، اطلاعات آن از چه طریقی به سازمان امور مالیاتی خواهد رسید؟ گفت: قانونی وجود دارد تحت عنوان «قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان» که در قالب یک بسته قانونی در کنار مالیات بر عایدی سرمایه قرار گرفته و آن را تکمیل می کند. در این شرایط هر فرد حقیقی موظف می‌شود حتی اگر یک سکه هم می‌خواهد بفروشد، آن را به فردی بفروشد که قرار است در ازای آن صورتحساب الکترونیک صادر کند.
وی ادامه داد: اگر صورتحساب الکترونیک در اختیار فرد قرار نگیرد، یعنی به واسطه فروش دارایی پولی به حساب فرد واریز خواهد شد که مابه‌ازای صورتحساب الکترونیک ندارد و چون سازمان امور مالیاتی نمی‌تواند منبع پول را شناسایی کند، مبنای درآمد، اتفاقی می‌شود و از مجموع وجوه واریزی به حساب فرد طلب مالیات می‌کند و این عدد، مالیات بالاتری خواهد داشت.
رئیس مرکز آموزش، پژوهش و برنامه ریزی مالیاتی تصریح کرد: این فرایند انگیزه ای را برای افراد ایجاد می کند که اگر می خواهند فروشی داشته باشند، این فروش را در قالب قانون اصلاح شده پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان انجام دهند. برای مثال سکه را به یک طلافروشی مجاز بفروشند و در ازای آن صورتحساب الکترونیک دریافت کنند؛ در غیر این صورت مشمول مالیات بالاتری خواهند شد.
به گفته وی، این قانون شامل املاک تجاری و مسکونی، تمامی وسایل نقلیه که امکان شماره گذاری دارند، ارز و انواع فلزات گرانقیمت می‌شود.
پرداخت مالیات خانه‌ ها و خودروهای لوکس قسطی شد
سازمان امور مالیاتی اعلام کرد: امکان تقسیط شش ماهه رقم مالیات تعیین شده برای مالکان خانه ها و خودروهای لوکس فراهم شده است.
به گزارش مهر، بر اساس قانون بودجه سال ۱۴۰۰ از خانه‌ها و باغ ویلاهای گرانقیمت که بالای ۱۰ میلیارد تومان باشند، مالیات گرفته می‌شود. همچنین از خودروهای سواری و وانت‌های دو کابین که بالای یک میلیارد تومان ارزش داشته باشند، سازمان امور مالیاتی موظف به اخذ مالیات است.
این رقم برای سال جاری در قانون بودجه ۱۴۰۱ بابت خانه‌های لوکس به ۱۵ میلیارد تومان افزایش یافته اما با توجه به اینکه مالیات هر سال در سال بعد از آن اخذ می‌شود، سازمان امور مالیاتی در حال اخذ مالیات خانه‌ها و خودروهای لوکس بابت سال ۱۴۰۰ است.
با این حال به دستور داوود منظور معاون وزیر اقتصاد و رئیس سازمان امور مالیاتی، امکان تقسیط مالیات تعیین شده برای خانه‌ها و خودروهای لوکس که مشمول این قانون در سال ۱۴۰۰ شده‌اند، فراهم شد.
بر اساس اعلام سازمان امور مالیاتی، مالکان خانه‌ها و خودروهای لوکس می‌توانند مبلغ تعیین شده مالیاتی بابت دارایی‌های گرانقیمت را ظرف شش ماه پرداخت کنند.
نرخ‌های مالیاتی خانه‌های لوکس به شرح زیر است: تا ۱۰ میلیارد تومان، نرخ صفردرصد؛ از ۱۰ تا ۱۵ میلیارد تومان نسبت به مازاد ۱۰ میلیارد تومان یک دهم درصد؛ از ۱۵ تا ۲۵ میلیارد تومان نسبت به مازاد ۱۵ میلیارد تومان ۲ دهم درصد؛ از ۲۵ تا ۴۰ میلیارد تومان نسبت به مازاد ۲۵ میلیارد تومان ۳ دهم درصد؛ از ۴۰ تا ۶۰ میلیارد تومان نسبت به مازاد ۴۰ میلیارد تومان ۴ دهم درصد و نسبت به مازاد بر ۶۰ میلیارد تومان نیم درصد.
بر اساس این آئین‌نامه، میزان مالیات سالانه خودروهای لوکس (اعم از سواری یا وانت دو کابین) هم به شرح زیر است: تا سقف یک میلیارد تومان معاف از مالیات؛ از یک تا ۵ر۱ میلیاردتومان یک درصد؛ از ۵ر۱ تا سه میلیارد تومان، ۲ درصد؛ از ۳ تا ۵ر۴ میلیارد تومان، ۳ درصد و از بیش از ۵ر۴ میلیارد تومان ۴ درصد.

نسخه مناسب چاپ