درگیری نظامی میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان رئیسی: منطقه تحمل جنگ دیگری ندارد
 

سرویس خارجی: یگان‌های ارتش جمهوری آذربایجان با استفاده از توپخانه و پهپاد به سمت ارمنستان آتش گشودند.
بر اساس گزارش رسانه ها، این حملات در قلمرو ارمنستان و خارج از منطقه مورد مناقشه قره‌باغ رخ داد. در همین راستا، وزارت دفاع جمهوری آذربایجان مدعی شد که اقدام تحریک‌آمیز ایروان منجر به این درگیری شد. در این بیانیه ادعا شده که درگیری‌ها بعد از آن به وقوع پیوست که نیروهای ارمنستانی حملات گسترده‌ای را به مناطق داش‌کَسَن، کلبجر و لاچین در نزدیکی مرز انجام دادند و با حملات خمپاره‌ای، مواضع و سنگرها و پایگاه‌های جمهوری آذربایجان را در مناطق مرزی هدف گرفتند که منجر به تلفات خدمه و آسیب‌رسیدن به زیرساخت‌های نظامی شد. از سویی منابع ارمنستانی با رد ادعاهای باکو، تاکید کردند که ارتش جمهوری آذربایجان بدون اینکه تحریک‌شده باشد، دست به حمله زد. همزمان نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان در پارلمان این کشور حضور یافت و اعلام کرد ۴۹ نظامی ارمنستانی در جریان این حملات کشته شدند. نخست وزیر ارمنستان اظهار داشت که از خاک ارمنستان به کسی کریدور داده نخواهد شد. پاشینیان گفت: آذربایجان بیانیه سه جانبه نوامبر ۲۰۲۰ را تحریف می‌کند و آنگاه از ایجاد کریدور از طریق خاک ارمنستان صحبت می‌کند.این در حالی است که وزارت خارجه جمهوری آذربایجان نیز ارمنستان را مقصر درگیری‌ها خواند و از تلفات باکو در این درگیری‌ها خبر داد. به گفته وزارت خارجه جمهوری آذربایجان، نیروهای مسلح ارمنستان با انواع تسلیحات از جمله خمپاره به شدت مواضع ارتش آذربایجان را در مناطق داش‌کسن، کلبجر و لاچین هدف قرار دادند. از طرفی به دنبال درگیریهای سنگین میان نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان، دولت ایروان از ادامه تلاش نظامیان آذربایجانی برای پیشروی به سمت خاک خود خبر داد. یک رسانه روس هم خبر داد که ارتش جمهوری آذربایجان در حملات به مواضع ارمنستان، از پهپاد انتحاری «هاروپ» ساخت رژیم صهیونیستی استفاده کرد. طبق این گزارش، از پهپاد «هاروپ» متعلق به نیروی هوایی جمهوری آذربایجان در حملات به مواضع ارمنستان استفاده شد. هاروپ، پهپاد انتحاری ساخت شرکت صنایع هوافضای رژیم صهیونیستی (موسوم به (آی‌اِی‌آی) است. از این پهپاد انتحاری برای حمله به یک انبار مهمات و همچنین یک واحد نظامی نیروهای مسلح ارمنستان در «جرموک» و «سوتک» استفاده شد. در چنین فضایی، سران ارمنستان از روسیه، سازمان پیمان امنیت جمعی و شورای امنیت سازمان ملل برای مقابله با آنچه تجاوزگری جمهوری آذربایجان خواند، درخواست کمک کردند. رسانه‌های ارمنستانی هم از برگزاری نشست ویژه شورای امنیت ملی این کشور با حضور نخست‌وزیر، رئیس‌جمهوری و رئیس پارلمان با موضوع درگیری‌های شدید با جمهوری آذربایجان خبر دادند. در چنین شرایطی خبرگزاری رویترز گزارش داد که توافق آتش‌بس میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان چند دقیقه بیشتر دوام نیاورد و درگیری‌های مرزی از سر گرفته شد. رویترز گزارش داد که باکو و ایروان توافق کرده بودند از ساعت ۹ صبح دیروز به وقت محلی آتش‌بس برقرار شود اما دقایقی پس از برقراری، آتش‌بس شکسته شد.
رئیسی: منطقه تحمل جنگ جدید ندارد
رئیس جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه امنیت در منطقه قفقاز برای جمهوری اسلامی ایران بسیار حائز اهمیت است، تصریح کرد: مرزهای تاریخی ایران و ارمنستان بستر رفاه، همگرایی و امنیت منطقه محسوب می‌شود و تهران مصمم به ادامه همکاری در همه زمینه‌ها به نفع رفاه و ثبات منطقه است. سید ابراهیم رئیسی در تماس تلفنی «نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان، با ابراز نگرانی از تداوم تنش در منطقه گفت: منطقه قفقاز شرایط خاصی را طی می‌کند و متاسفانه هنوز آرامش به این منطقه بازنگشته است. وی با اشاره به نفوذ رژیم صهیونسیتی در منطقه، حضور آن را ضد امنیت و تهدیدی برای کل منطقه ازجمله میزبانانشان معرفی کرد و با بیان اینکه پیوسته اوضاع و تحولات را در منطقه قفقاز رصد می‌کنیم، خاطرنشان کرد: منطقه، تحمل جنگ دیگری را ندارد. رئیس جمهوری با اشاره به اینکه امنیت در منطقه قفقاز برای جمهوری اسلامی ایران بسیار حائز اهمیت است، تصریح کرد: امضا کنندگان بیانیه سه جانبه آتش‌بس به مفاد آن پایبند باشند و از هرگونه اقدامی در جهت ایجاد تنش در منطقه دوری کنند. رئیسی افزود: مرزهای تاریخی ایران و ارمنستان بستر رفاه، همگرایی و امنیت منطقه محسوب می‌شود و تهران مصمم به ادامه همکاری در همه زمینه‌ها به نفع رفاه و ثبات منطقه است. «نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان نیز در این تماس تلفنی با ارائه گزارشی از آخرین وضعیت تحولات در منطقه قفقاز گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره در رفع تنش‌ها و بحران‌های منطقه نقشی سازنده و تاثیرگذار داشته است. سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز ضمن ابراز نگرانی از تشدید تنش و درگیری‌های مرزی بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان، دو طرف را به خویشتنداری و حل و فصل اختلافات از طریق مسالمت آمیز دعوت کرد.
جلسه اضطراری شورای امنیت
شورای امنیت به درخواست فرانسه، جلسه‌ای اضطراری برای بررسی دور جدید درگیری‌ها بین نظامیان ارمنستان و جمهوری آذربایجان برگزار کرد. از سویی به دنبال درخواست ارمنستان از سازمان پیمان امنیت جمعی برای مقابله با حملات جمهوری آذربایجان، این سازمان از تدارک برای پایان دادن به درگیری‌های دو کشور خبر داد. وزیر خارجه آمریکا هم به دور جدید درگیری‌های جمهوری آذربایجان و ارمنستان واکنش نشان داد و خواستار توقف فوری این درگیری‌ها شد. در این حال وزیر امور خارجه ترکیه گفت، ارمنستان باید اقدامات تحریک‌آمیز خود را متوقف کند.

نسخه مناسب چاپ