سیوپنجمین اجلاس کرمانشناسی به ریاست استاندار کرمان، رئیس شورای عالی مرکز کرمانشناسی، دبیر کمیسیون یونسکو «ایران»، کاردار اول سفارت تاجیکستان، شهردار کرمان، حجتالاسلام والمسلمین حجتی کرمانی، مهندس باهنر، هوشنگ مرادی کرمانی و جمع دیگری از مدیران فرهنگی و کرمانیهای مقیم تهران، برگزار شد.
در این مراسم ابتدا سید محمدعلی گلابزاده رئیس بنیاد کرمانشناسی با گرامیداشت یاد و خاطره شادروان سیدمحمود دعایی مدیر فقید روزنامه اطلاعات گفت: پس از گذشت سیوسه سال از تشکیل کرمانشناسی و برگزاری سیوچهار جلسه شورای عالی، این نخستین اجلاسی است که مرحوم دعایی در آن حضور ندارد. او با عشق و دلبستگی به گسترش امور فرهنگی و علاقه به خاستگاه خود کرمان، از نخستین روز تشکیل این نهاد، نهایت همراهی را معمول داشت و در تمامی همایشهای کرمانشناسی شرکت و سخنرانی کرد و نام و یادش همواره در دل دستاندرکاران این نهاد و نیز مردم کرمان برجای خواهد ماند.
خدا را شاکریم که خلف ایشان، آقای دکتر صالحی نیز به تأسی از آن فقید سعید و با علاقه به امور فرهنگی، راه مرحوم دعایی را ادامه داده و از هیچ تلاشی برای تحقق آرمانهای او فروگذار نکرده است .
گلابزاده، درباره فعالیتهای انجام شده در فاصله جلسه پیشین تا جلسه سیوپنجم گفت: در دوران همهگیری کرونا که قریب سه سال زمان برد، این مجموعه فرهنگی ۸۵ عنوان کتاب در ارتباط با مسائل گوناگون کرمان انتشار داد و به این ترتیب جمع کتابهای منتشره در طول ۳۳ سال گذشته به ۴۰۰ عنوان رسید. تهیه و انتشار بیش از یکصد مقاله پژوهشی و اجتماعی، برگزاری مراسم روز خواجو در ۱۷ دیماه، برگزاری همایش سلطان محمد معمار یزدی سازنده مجموعه گنجعلیخان کرمان با مشارکت فرهنگستان هنر، انتشار سه مجموعه از اسناد کنسولگری کرمان با عنوان «به رنگ کویر»، تهیه برنامههای رادیویی هفتگی، همکاری با شبکههای تلویزیونی داخلی و معرفی کرمان در برنامه «همسفر» شبکه مستند، معرفی بازار کرمان از طریق شبکه تلویزیونی فرانسه در برنامه «سفر مارکوپولو» و پخش آن از شبکه ۱ تلویزیون پاریس، بخشی از فعالیتهای این مجموعه فرهنگی بوده است.
وی افزود:همچنین نخستین دستور کار اجلاس، بحث و بررسی در زمینه چگونگی تثبیت «دیلمون» اولین خاستگاه تمدن بشری، برای کرمان بود. گفتنی است که این سرزمین در هزارههای دور، در کرمان بزرگ قرار داشته است. در ادامه به پیشنهاد دکتر علی اکبر متکان دبیر کمیسیون یونسکو در ایران، قرار شد جلسهای با حضور دکتر عباس احمدوند، معاون پژوهشی بنیاد ایرانشناسی و تعدادی از خبرگان و کارشناسان در دفتر دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو، برگزار ودر این زمینه تصمیمگیری شود.متکان اظهار کرد: کرمان سرمایههای تاریخی و باستانی ارزشمندی دارد که میتوانند به ثبت جهانی برسند و توضیحات پروفسور رجبعلیپور نیز در این مورد راهگشا بود.
در این برنامه، مظفر محمدی رایزن سفارت تاجیکستان با بیان تعلق خاطر و دلبستگی مردم تاجیکستان به ایرانیها و نیز استفاده آنان از این کشور به عنوان درمانستان، اعلام کرد که اگر امکان پرواز مستقیم بین کرمان و دوشنبه بهوجود آید، در زمینه گردشگری به ویژه گردشگری سلامت، میتوان شاهد موفقیتهای چشمگیری بود. همچنین عبدالرحمان معروف، دبیر اول سفارت، با شنیدن توضیحات دکتر اکبر نظری معاون دانشگاه شهید باهنر و دکتر حامد حسینخانی، استاد و رئیس بنیاد ایرانشناسی، بر تعامل بین این دانشگاه و دانشگاه دوشنبه تأکید کرد و قول پیگیری داد. توضیح اینکه کرمان و تاجیکستان مشترکات زیادی دارند و دانشگاه شهید باهنر به عنوان بزرگترین دانشگاه جنوب شرق با ۱۴۰۰۰ دانشجو و ۲۵۰ عضو هیأت علمی و ۳۹۲ گرایش یکی از بایستهترین گزینههای دانشگاه دوشنبه است .
عبدالمجید میردامادی، معاون بنیاد ایرانشناسی نیز یادآور شد: یکی از نیازهای اولیه همه استانها، دانشنامهای است که از مقولههای مختلف اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و… تا علاقهمندان بتوانند با مراجعه به آن، اطلاعات مورد نیاز را دریافت کنند.
در ادامه مراسم، هوشنگ مرادی کرمانی با این توضیح که جدیدترین ترجمه قصههای مجید رونمایی شده و به بازارهای فرهنگی جهانی راه یافته، از دو اثر خود «بچههای قالی باف خانه» و «شما که غریبه نیستید» با گویندگی نادر فلاح و موسیقی متن پیروز ارجمند یاد کرد و ادامه این اقدام را نوید داد.
محمدرضا باهنر، فعال سیاسی نیز با برشمردن خدمات شایسته شادروان سید محمود دعایی، خواستار نامگذاری خیابانی به نام ایشان شد. وی، حضور موثر هوشنگ مرادی کرمانی را در ارزش بخشیدن به داستانهای بومی و معرفی کرمان ستود و خواستار توجه بیشتری به ایشان شد.
در این مراسم، سعید شعرباف شهردار کرمان از آمادگی واگذاری فرهنگسرای فردوسی به مرکز کرمان شناسی در خیابان ظریف یاد کرد و درباره مستندسازی از ده چهره برتر فرهنگی کرمان توسط واحد فرهنگی شهرداری توضیحاتی داد و با توجه به بازدیدهایش از کشور تاجیکستان و اینکه موسیقی آنها، بسیار نزدیک به موسیقی ایرانی بوده و مجامع ارزشمندی در باب حافظشناسی، فردوسیشناسی، صنایعدستی و… دارند، خواهرخواندگی کرمان با یکی از شهرهای تاجیکستان را پیشنهاد کرد که با استقبال رایزن و کارداران سفارت روبرو شد.
محسن روحی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کرمان نیز با توضیحاتی درباره برگزاری مراسم موسیقی نواحی بهصورت مستمر و سالانه در کرمان، ارتباط بیشتر موسیقایی بین کرمان و تاجیکستان را ممکن دانست. وی پیشنهاد کرد که هفته فرهنگی کرمان در تاجیکستان برگزار شود که مورد موافقت نمایندگان سفارت قرار گرفت.
سیدحسین دعایی نیز مراتب سپاس و امتنان خانواده دعایی را از استاندار کرمان، مهندس باهنر و همه کسانی که در مراسم بزرگداشت او سنگ تمام گذاشتند اعلام کرد.
در پایان این مراسم، محمدمهدی فداکار استاندار و رئیس شورای عالی کرمانشناسی، با تسلیت اربعین حسینی و گرامیداشت یاد و خاطره شادروان دعایی و نیز شهید گرانقدر محمدجواد باهنر و شهید سرافراز حاج قاسم و تبریک هفته دولت، اظهار کرد: برای تعیین تکلیف دیلمون به عنوان خاستگاه تمدن بشری، با حضور دبیرکل کمیسیون یونسکو و کارشناسان تاریخ و میراث فرهنگی، جلساتی تشکیل و تعیین تکلیف شود. وی از سفیر ایران و کاردار اول سفارت تاجیکستان برای حضور در نمایشگاه آبان ماه کرمان، دعوت بهعمل آورد و آمادگی استان را برای پذیرش بیماران تاجیک اعلام کرد .
استاندار کرمان همچنین، تسریع در نامگذاری خیابانی به نام دعایی را در کرمان خواستار شد. همچنین دستور داد موضوع استفاده از زمین معروف به «اشیدری» در جوار پارک ریاضی و ساختمان بنیاد ایرانشناسی و سازمان اسناد ملی، مورد پیگیری قرار گیرد . گفتنی است در این مراسم از کتاب های گزارش های محرمانه کنسولگری انگلیس در کرمان و مجموعه صوتی «بچه های قالی باف خانه» رونمایی شد.
در سی و پنجمین اجلاس کرمانشناسی مطرح شد
سرمایههای تاریخی کرمان باید به ثبت جهانی برسند