سرویس شهرستان ها: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی به همایش روز ملی شعر و ادب فارسی و بزرگداشت استاد شهریار، تاکید کرد: زبان فارسی عامل مهم وحدت ملی ایرانیان و میراث مشترک همه فارسی زبانان است.
در بخشی از پیام محمد مهدی اسماعیلی که دیروز توسط سیدقاسم ناظمی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی در همایش مذکور در تالار وحدت دانشگاه تبریز قرائت شد، آمده است: زبان فارسی عامل مهم وحدت ملی ایرانیان و میراث مشترک همه فارسی زبانان است و تاریخ این کهندیار از پندها، آموزهها و لطایفی نهفته در نهاد این زبان فاخر سرشار است که در سالیان متمادی کام دوستداران فرهنگ و حکمت را شیرین و دلنشین کرده است.لذا حفظ، تقویت و گسترش این زبان تمدنآفرین، وظیفهای ضروری و ارزشمند برای پاسداری از استقلال و کیان سرزمین و ملتمان به شمار میرود.
در ادامه این پیام تاکید شده است: هویت فردی و اجتماعی هر یک از ما در گرو زبان فارسی است که همچون منشوری اساس فرهنگی تمامی ایرانیان را شکل میدهد که باید پاسداشت و پیشبرد این گنجینه دیرپا به دور از هر گونه تنگنظری و نگاه باستانگرایانه، قومی و نژادی دنبال شود.
در این میان نام ایران پیوسته با شعر، ادب و فرهنگ همراه و همزاد بوده است و مردم این مرز و بوم در طول تاریخ و ادوار دیرین و کهن، همواره با نظم و نثر پیوند داشتهاند و مرد و زن، کوچک و بزرگ، برنا و پیر و عالم و عامی، جان و دل خود را صفا و جلا میبخشیدهاند و شعر در واقع در متن زندگی مردم ساری و جاری بوده است.
در بخش دیگری از این پیام آمده است: شاعر برجسته معاصر، استاد سیدمحمدحسین بهجتتبریزی معروف به شهریار، در گستره تاریخ ادبیات ایران جایگاه ممتازی دارد. آنچه شهریاری بلامنازع و صفت بیهمتای او را بر اریکه شعر معاصر مسلم میکند و راز بزرگ شهرت و محبوبیتش، شاهکارهای ادبی او و تسلط و تبحرش بر هر دو زبان فارسی و آذری است.شعر شهریار روشنضمیر، روایت دغدغههای بشری فارغ از تعلق زمان و مکان و تجلی مکاشفات و دریافتهای عمیق این شاعر عارف و جواهرکلام است که در کنار مردم باصفا و وفادار زیسته و از زبان آنان داد سخن داده است.
اینک بر ماست تا با همتی بلند، ستارگان درخشان آسمان شعر و ادب این سرزمین عظیم را بیش از پیش پاس بداریم و عقد ثریا را بر نظم شاعرانی چون شهریار شیرین سخن که غزل گفته و دُر سفتهاند بیافشانیم. ضمن گرامیداشت روز شعر و ادب فارسی و بزرگداشت استاد سیدمحمدحسین شهریار بر خود لازم میدانم که از مردمان قهرمان، نیکومرام و دین مدار آذربایجان و به ویژه تبریز صمیمانه سپاسگزاری کنم که این روزها میزبان آیین گرامیداشت شعر و ادب فارسی و بزرگداشت منزلت عرفان و معنویت شهریار هستند و دست متولیان و دستاندرکاران برپایی این همایش خجسته را به گرمی
بفشارم.
استاد شهریار؛ نماد ملی شعر و ادبیات فارسی
استاندار آذربایجان شرقی هم در این همایش با بیان این که شعر و ادبیات فارسی راز صلح و دوستی ایرانیان و شهریار، عصاره و نماد ملی شعر و ادبیات فارسی است، افزود: شهریار این ظرفیت را دارد تا در میان ملتهای مسلمان به ویژه در حوزه قفقاز و آناتولی به نقطه اتصال فرهنگها و آغازگر تمدن نوین اسلامی بدل شود.
عابدین خرّم، اظهار داشت: به جرات میتوان ادعا کرد که در دوران معاصر، هیچ شاعری به اندازه استاد شهریار، مردمی نشد و این نشان دهنده مردمی بودن استاد است که در چنین روزی بعد از سالها یاد او گرامی داشته می شود.
وی ادامه داد: آثار ماندگار این استاد حکیم همواره در حافظه ملتِ باقی ماند که علت آن را باید در این گزاره جستجو کرد که شهریار هیچگاه از حوادث مهم زمانه غافل نشد و دیوان او، رد پای مهم تاریخ ایران و آذربایجان است.
خرّم گفت: رمز موفقیت او همان بود که خود روایت میکند؛ یعنی آشنایی با قرآن و حافظ از همان ابتدا. این نکته برای تمامی اعصار، درس زندگی است که نظام آموزشی ما و محیط زندگی فرزندان خود را با معجزه الهی قرآن و مکتب شیرین حافظ مانوس کنیم .
وی ادامه داد: شهریار معتقد به تحول و تجدید حیات در شعر بود و آثار این نوگرایی در بیشتر اشعارش دیده میشود، او از کاربرد مضامین نو، پروایی نداشت و در این زمینه نوآوریهای فراوانی دارد .خرّم همچنین گفت: فارسی، زبان گسترش و تبلیغ تمدن بزرگ اسلامی بوده و در روزگار اوج و شکوه، این زبان از شرقیترین نقطه یعنی هند و چین تا غربیترین نقطه یعنی آلبانی گسترش پیدا کرده است. به گفته استاندار ویژگی ارزشمند ایران این است که شاعر ملی زبان فارسی، بزرگترین شاعر زبان قومی خود هم محسوب میشود و این ثروت ملی ایرانیان است.
خرّم با بیان این که استاد شهریار همزمان با بیت های متعدد خود که عشق اصیل به زبان ترکی آذری را فریاد می زند در عین حال مسیر خود را از تجزیهطلبان جدا می کند، تاکید کرد: آثار این استاد حکیم برای دفاع مقدس، شاهکارترین شعرهاست، شهریار زیر بمباران برای رزمندهها، با گریه و اشک اخلاص برای جوانانی که عازم جبههها هستند، هم شعر می خواند. رونمایی از ۳جلد کتاب در حوزه شعر و ادب فارسی از جمله کتاب ترجمه انگلیسی منظومه حیدربابا به قلم دکتر بهروز عزبدفتری استاد بازنشسته دانشگاه تبریز، ارائه مطلب علمی با عنوان شهریار روایتگر عشق و آیین توسط دکتر عبدالرضا مدرس زاده استاد دانشگاه کاشان، شعرخوانی توسط ۳ نفر از شاعران برجسته استان و کشور ، تجلیل از اساتید بارز و فعال در حوزههای خوشنویسی، مجسمهسازی، شعر و هنر از دیگر برنامههای این همایش بود.
بنا به این گزارش،همایش روز ملی شعر و ادب فارسی و بزرگداشت استاد سید محمدحسین شهریار با حضور فرزندان استاد شهریار و هنرنمایی استاد سید حسام الدین سراج در تالار وحدت دانشگاه تبریز برگزار شد.
وزیرارشاد در پیامی به همایش بزرگداشت استاد شهریار:
هویت فردی و اجتماعی ایرانیان در گرو زبان فارسی است