بیش از ۷۰۰ گونه باکتری در دهان زندگی میکنند که از میان آنها باکتریهای مضر با تجزیه قندهای موجود در مواد غذایی و تبدیل آنها به اسید، باعث پوسیدگی دندانها میشوند. به گفته کارشناسان مصرف بسیاری از غذاها و نوشیدنیها باعث تخریب مینای دندان میشوند اما با این حال شدت و ضعف این عارضه به ترکیب مواد غذایی و کیفیت آنها بستگی دارد.
معمولاً قند یا ساکارز مادهای است که در ترکیب بسیاری از مواد غذایی وجود دارد. همچنین کیفیت بعضی از مواد غذایی مثل خوراکیها و جویدنیهای چسبناک به گونهای است که شدت پوسیدگی دندانها را بیشتر میکند. این نوع مواد غذایی در گوشه و کنار و فضای بین دندانها گیر میکنند و تا مدتها روی دندانباقی میمانند. باکتریهای مضر هم این مواد را در سلولهای خود ذخیره میکنند و تا ساعتها پس از صرف این خوراکیها به تولید اسید ادامه میدهند. به گفته کارشناسان زمانی که سطح PH دهان به کمتر از ۵ر۵ برسد، دندانها شروع به شکستن میکنند. و بسیاری از نوشیدنیها، مثل نوشابههای گازدار، قهوه و نوشیدنیهای الکلی که اغلب با شربتها و افزودنیهای شیرین مصرف میشوند، PH پایینتری دارند و دندانها را در محلولی چسبناک و شیرین غرق میکنند.
البته فارغ از مصرف غذاها و نوشیدنیهای مضر، کارشناسان معتقدند بعضی افراد به دلیل عوامل ژنتیکی بیشتر از بقیه در معرض خطر پوسیدگی دندانها قرار دارند. افرادی که شیارهای عمیقی روی دندانهایشان دارند، فاصله بین دندانهایشان بسیار کم است، مینای دندان ضعیفتری دارند یا فرم دندانهایشان نامرتب است. همچنین افرادی که بهطور ژنتیکی سطح تولید بزاق پایینتری دارند چرا که بزاق دهان نقش مهمی در خنثی کردن حالت اسیدی دهان، دفع ذرات باقیمانده غذا و تقویت
مینای دندان دارد.
با این حال به گفته کارشناسان روزی دوبار مسواک زدن، استفاده مرتب از نخدندان، چکاب منظم دندانپزشکی و پرهیز از ریزهخواری و جرعهجرعه نوشیدن، از مهمترین عوامل در کاهش خطر پوسیدگی دندانها است.
code