سرقت فرآورده های نفتی از خطوط لوله به صفر می رسد
انشعاب‌های غیرمجاز در خطوط لوله فرآورده های نفتی افزایش یافته است و از سالی یکی دو مورد به هفته‌ای یکی دو مورد رسیده است از همین رو با اجرای پروژه های دانش بنیان درصدد به صفر رسانیدن سرقت نفت وفرآورده های نفتی از این خطوط هستیم.
به گزارش خبرنگار اقتصادی اطلاعات، ارسلان رحیمی مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت دیروز درجمع خبرنگاران ضمن اعلام این مطلب، با اشاره به اینکه سرقت نفت وفرآورده های نفتی از خطوط لوله انتقال دراقصی نقاط کشور “ده‌ها برابر” شده است، اظهار داشت: دزدی از انشعابات نفتی و خطوط لوله دربیشتر نقاط کشور وجوددارد ومتاسفانه رو به افزایش هم هست و بیشتر این سرقت ها درمنطقه خلیج فارس وخطوط لوله ۲۶ و۱۰ اینچ نزدیک پالایشگاه ها اتفاق می افتد. همچنین دربنادر شهیدرجایی و شهید باهنر، چنوب شرق کشور، شمال شرق مانند خط لوله بردسیر به کرمانشاه هم موارد متعددی را شاهد بوده ایم.وی با اشاره به اینکه بیشترین سرقت ها هم مربوط به فرآورده نفت گاز است، افزایش قیمت حامل های انرژی درمنطقه وتفاوت قیمت فاحش آن با داخل ایران را منجر به زیاد شدن انشعاب‌های غیر مجاز دانست و خاطرنشان کرد: قبلا سالانه ۲ مورد سرقت داشتیم اما اکنون ده‌ها برابر شده به طوری که هفته‌ای یک مورد انشعاب غیرمجاز داریم ولی با اقداماتی که انجام می‌شود، اکثر انشعابات و تعرضات به سرعت کشف می‌شود.
مدیر عامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت با بیان اینکه سرقت از خطوط برای ما هزینه دارد و مسایل اجتماعی ایجاد می کند، گفت: بعضا سارقان نمی توانند انشعاب را کنترل کنند و مواد نفتی در محیط قرار گرفته و مشکلات آلایندگی ایجاد می کند. علاوه بر این، گاهی اوقات جان افراد هم در معرض خطر قرار می گیرد. به طوری که امسال در سیرجان۲ نفر و در رفسنجان یک نفر نتوانستند خط را کنترل کنند و جان خود را از دست دادند.
وی با بیان اینکه اقداماتی برای صفرکردن سرقت و انشعابات غیرمجاز از خطوط لوله نفت خام و فرآورده های نفتی درجریان است، تصریح کرد: بیشتر این اقدامات با همکاری دانشگاه ها و شرکای دانش بنیان انجام می شود. به عنوان مثال در همکاری که با دانشگاه صنعتی شریف داریم، قراراست پیم هایی از درون خطوط لوله نفتی رد کنیم که هرگونه فعل وانفعالات درخط را بلافاصله به ما اطلاع دهد؛ دراین صورت حتی اگر یک ضربه کلنگ هم به قسمتی ازخط وارد شود، بلافاصله قابل ردیابی خواهد بود.
رحیمی با اشاره به اینکه استفاده از پهپاد هم برای سرکشی وبازدید از خطوط لوله نفتی به خصوص درمناطق صعب العبور دردستور کار قرار دارد، افزود:ساخت تجهیزات سخت افزاری که براحتی سرقت را کشف و حدود تقریبی محل را نشان می دهد هم دربرنامه قراردارد و تفاهمنامه های متعددی در این خصوص با شرکت های دانش بنیان منعقد شده است. همچنین استفاده از فناوری های نوین برای پاکسازی آلودگی های نفتی درجریان است. وی در ادامه با اشاره به اینکه در ۶ ماهه اول سال گذشته ۳۳ میلیارد لیتر نفت خام و ۳۰ میلیارد لیتر فراورده از طریق خط لوله منتقل شده است، گفت: در ۶ ماه اول امسال ۵ر۳۴ میلیارد لیتر نفت خام و ۷ر۳۱ میلیارد لیتر فرآورده از طریق خط لوله منتقل شده است.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت بیان اینکه ۱۴۰ هزار کیلومتر خط لوله در کشور، وظیفه انتقال نفت و فراورده را از مبادی تولید به عهده دارند، اظهار داشت: سال گذشته ۱۲۸ میلیارد لیتر انتقال نفت و فراورده صورت گرفته که برای این حجم از محموله باید ۴۳۰۰ نفتکش ۳۰ هزار لیتری تردد می کرد.
وی هزینه انتقال فرآورده های نفتی با خط لوله را لیتری ۳۰ ریال و یک پنجم نفتکش عنوان کرد و افزود: انتقال نفت خام وفرآورده با خط لوله بدون خطرات جاده ای و آلودگی محیط زیست است و در حال حاضر ۵۹ درصد از فرآورده ها در داخل کشور از طریق خط لوله و ۴۱ درصد به صورت جاده‌ای منتقل می‌شود که درصدد افزایش شبکه خط لوله برای کاهش استفاده از نفتکش ها هستیم.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه پروژه احداث خط لوله گوره به جاسک پروژه ای ملی بوده و انجام شده است، گفت: این پروژه باید در آینده نزدیک تکمیل شود و به بهره برداری کامل برسد. این پروژه اگر با صبر و بررسی بهتری کامل می شد، می توانست دغدغه های اکنون را کاهش دهد.وی از اتمام و بهره برداری از خط لوله بندرعباس به رفسنجان برای انتقال محصولات تولیدی پالایشگاه بندرعباس و ستاره خلیج فارس در سال جاری خبر داد و احداث خط لوله ۹۴۸ کیلومتری تابش را طی ۴ سال آینده دانست و تاکید کرد: در زمینه نگهداری ۱۴ هزار کیلومتر خط لوله و ۹۲۲ تجهیز دوار شامل توربین، کمپرسور، الکتروپمپ ها و … مشکل خاصی وجود ندارد و امکان تامین تمام تجهیزات مورد نیاز در کشور وجود دارد؛ با این حال در مواردی که صرفه اقتصادی نیست و به تعداد محدودی تجهیزات نیاز داریم، واردات انجام می شود.

نسخه مناسب چاپ