امسال پاییز خشک‌تر از پارسال خواهیم داشت
برنامه تخصیص آب برای کشت های دیم و آبی در پاییز ظرف روزهای آینده با بررسی کامل میزان بارش حوضه های آبریز کشور تدوین و اعلام خواهد شد، اما آنچه بدیهی است، مطابق پیش بینی های صورت گرفته توسط سازمان هواشناسی، امسال پاییزی خشک تر از پارسال خواهیم داشت، به همین دلیل باید برنامه تخصیص آب به بخش کشاورزی با دقت و احتیاط کامل تدوین شود.
فیروز قاسم زاده سخنگوی صنعت آب کشور دیروز در جمع خبرنگاران ضمن اعلام این مطلب،گفت: الگوی کشت بخش کشاورزی که قرار بود دیروز از سوی وزیر جهادکشاورزی معرفی شود، به دلیل عدم اطلاع وزارت نیرو از جزئیات این برنامه و همچنین تدوین برنامه تأمین آب و بررسی جزئیات آن در این وزارتخانه به تعویق افتاد.
وی همچنین گفت: برای اعلام وضعیت کشت پاییزه باید جلسات مربوط به بررسی وضعیت منابع آبی برگزار شود و بخشی از تصمیمات در پایان مهر و بخشی دیگر تا ۱۵ آبان‌ اتخاذ و اعلام خواهد شد.
قاسم‌زاده با بیان اینکه سندی در خصوص اداره بخش آب کشور بر اساس ۹ حوضه آبریز در حال آماده‌ سازی است که بعد از تصویب در شورای عالی آب این سند برای اجرا ابلاغ خواهد شد، ادامه داد: در فصولی که کشاورزی فعال است، امید داریم که بارندگی‌ها بخشی از نیاز آبی را تأمین کند، اما در بهار امسال ۵۰ درصد بارش‌ها نسبت به سال‌های نرمال کمتر بود و این کاهش بارش‌ها، ذخایر سدها را هم تحت تأثیر قرار داد.
وی تصریح کرد: در سال آبی ۱۴۰۰-۱۴۰۱میزان آب ورودی به مخازن سدها ۷ر۳۰ میلیارد مترمکعب بود که این مقدار نسبت به میزان ورودی آب به سدها در سال‌های نرمال بیش از ۳۰ درصد کاهش داشت.سخنگوی صنعت آب با اشاره به اینکه در پایان شهریور و شروع سال آبی جدید، میزان پرشدگی مخازن سدها ۳۹ درصد بوده و هم‌اکنون حدود ۱۹ میلیارد مترمکعب آب در مخازن سدها ذخیره شده است، از مردم درخواست کرد که در پاییز امسال هم نسبت به رعایت الگوی مصرف جدی باشند.
وی با بیان اینکه در کلان‌شهر تهران با وجود کاهش دما و خنک شدن هوا همچنان میزان مصرف آب بالا است و ضرورت دارد تا مردم الگوی مصرف را رعایت کنند،گفت: اکنون یک سال کم آب را پشت سر گذاشته‌ایم و وارد سال کم آب دیگری شده‌ایم که باید رعایت کرد. در دو سال آبی گذشته شرایط کم‌آبی را دنبال کردیم به طوری که رودخانه‌های آبی کاهش قابل توجهی داشتند و کم آب‌ترین سال‌های آبی را داشتیم.
قاسم زاده افزود: طی سال آبی گذشته که چند روز قبل به پایان رسید، استان هایی نظیر ایلام، کرمانشاه، سمنان، همدان، زنجان و خوزستان بیش از ۳۰ درصد کاهش بارندگی داشتند. پایتخت هم کاهش ۲۶ درصدی بارندگی را داشت و در این شرایط به سال آبی جدید وارد شده ایم که پاییز آن نسبت به پاییز گذشته کم بارش تر است.
وی با اشاره به جدیدترین وضعیت منابع آبی دریاچه ارومیه گفت: پیش بینی‌ها نشان می‌دهد در ادامه سال جاری، شرایط دما و بارندگی برای احیای دریاچه ارومیه مطلوب نیست. در حال حاضر تراز دریاچه ۱۰ر۱۲۷۰ سانتیمتر و حجم آب آن یک میلیارد متر مکعب است؛ البته از تراز حداقلی ۴ سال قبل بالاتر است اما شرایط دریاچه متاسفانه بحرانی است به این دلیل که سال گذشته کاهش بارندگی و افزایش دما داشتیم.
سخنگوی صنعت آب با بیان اینکه امسال یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون مترمکعب آب وارد پیکره دریاچه شده است، گفت: در شرایط تراز اکولوژیک، مساحت دریاچه باید ۴۶۰۰ کیلومتر مربع باشد اما اکنون ۷۸۰ کیلومتر مربع مساحت دارد. یعنی نسبت به تراز سال گذشته نیم متر و نسبت به تراز اکولوژیک حدود ۸۴ درصد پایین تر هستیم.
وی در ادامه با بیان اینکه در دو سال اخیر شرایط کم‌‌آبی در کشور حاکم بوده و رتبه‌های کم‌بارشی دو سال آبی اخیر، قابل توجه بود، گفت: سال آبی ۱۴۰۰-۱۳۹۹کم‌آب‌ترین سال نیم قرن اخیر بود و سال آبی ۱۴۰۰-۱۴۰۱در بین ۵۳ سال اخیر رتبه ۴۴ را از نظر میزان بارش‌ها داشت و جزو ۲۰ درصد سال های کم‌آب نیم‌قرن اخیر کشور بود.

نسخه مناسب چاپ