جایزه نوبل ادبیات ۲۰۲۲به «آنی ارنو»، بانوی نویسنده ۸۲ساله اهل فرانسه رسید.
به گزارش ایرنا، کمیته ششنفره نوبل ادبیات، آنی ارنو را به عنوان برنده سال ۲۰۲۲معرفی کرد.
این آکادمی اعلام کرد: آنی ارنو برای شجاعت و تیزهوشی واقعبینانهای که به واسطه آن ریشهها، بیگانگیها و محدودیتهای جمعی حافظه شخصی را کشف میکند، شایسته دریافت جایزه نوبل ادبیات ۲۰۲۲میداند.
آنی ارنو؛ نویسنده و استاد دانشگاه،اهل فرانسه است. آثار ادبی او که اغلب خودزندگینامه هستند، رابطه تنگاتنگی با جامعهشناسی دارند.
از این نویسنده آثار بسیاری در ایران ترجمه و چاپ شدهاست که از مهمترین آنها میتوان به «جایگاه» و «سالها»،«یک زن» و «شرم» اشاره کرد.آنی ارنو هفدهمین زن برنده نوبل ادبیات است.
گفتنی است آنی ارنو، طی ۵دهه فعالیت حرفهای نوشتاری خود، همواره به عنوان نویسندهای در خدمت اتوبیوگرافی معروف بوده است. وقتی که در ۳۴سالگی، داستان سقط غیرقانونی خود را در رمان «پاکشده» منتشر کرد و موجی از تحسینهای بینالمللی را به خود دید، تصمیم گرفت تا در ادامه مسیر نوشتاری خود، تنها از حقیقت بنویسد و همین پارادایم سبب شد تا وی، خیلی زود، مورد توجه مجامع ادبی اروپا قرار بگیرد.
یک دهه بعد از سونامی «پاکشده»، ارنو یک غافلگیری بزرگ برای هوادارانش داشت: یک اتوبیوگرافی از پدرش. رمان «جایگاه»، با استقبال بسیار زیادی مواجه شد و حتی بزرگترین جایزه ادبی فرانسه که به «رنودو» معروف است را برای وی به ارمغان آورد. در سال ۲۰۰۰، ارنو به چهره شناختهشدهتری در سپهر ادبی جهان تبدیل میشود. رمان «اتفاق میافتد» او، در دهها کشور منتشر شده و واکنشهای متفاوتی را به خود میبیند.
یکی از احساسیترین نوشتههای ارنو که نشان داد وی در ۷۶سالگی نیز همچنان غافلگیریهای فراوانی برای مخاطبان خود دارد. کتابی درباره خواهر آنی که در ۶سالگی بر اثر دیفتری درگذشته است و آنی با وجودی که هرگز وی را ندیده است، او را مأمنی برای بیان احساسات و شرایط خود میبیند. آخرین کتابی که از این نویسنده منتشر شده، رمان «گم شدن» است که وی چند ماه پیش به بازار عرضه کرد.
معرفی برندگان نوبل فیزیک
همچنین آکادمی نوبل، آلن اسپکت، جان اف کلازر و آنتون زیلینگر را شایسته تصاحب جایزه پراهمیت نوبل فیزیک در سال ۲۰۲۲دانست.
به گزارش ایسنا، جایزه نوبل فیزیک ۲۰۲۲به آلن اسپکت، جان اف کلاسر و آنتون زیلینگر برای انجام آزمایشها با فوتونهای درهمتنیده، اثبات نقض نابرابریهای بل و علم اطلاعات کوانتومی پیشگامانه اعطا شد. نتایج آنها راه را برای فناوری جدید مبتنی بر اطلاعات کوانتومی هموار کرده است.
آلن اسپکت(Alain Aspect) استاد فیزیک ۷۵ساله فرانسوی، تنظیماتی را برای بستن یک خلأ مهم ایجاد کرده است. او توانست تنظیمات اندازهگیری را پس از خروج یک جفت درهمتنیده از منبع خود تغییر دهد، بنابراین تنظیماتی که هنگام انتشار وجود داشت، نمیتوانست روی نتیجه تأثیر بگذارد.
جان کلازر(John Clauser) فیزیکدان ۷۹ساله آمریکایی، نیز دستگاهی ساخته است که دو فوتون درهمتنیده را همزمان ساطع میکند و هر کدام به سمت فیلتری که قطبش آنها را آزمایش میکند، روانه میشوند. نتیجه نیز نقض آشکار نابرابری بِل و مطابق با پیشبینیهای مکانیک کوانتومی بود.
آنتون زیلینگر(Anton Zeilinger) استاد فیزیک ۷۷ساله دانشگاه وین، نیز در مورد حالتهای کوانتومی درهمتنیده تحقیق کرده است. گروه تحقیقاتی او پدیدهای به نام «تِلهپورت کوانتومی» را نشان داده است که امکان جابجایی حالت کوانتومی از یک ذره به ذره دیگر را در فاصلهای دور فراهم میکند.
«آنی ارنو»، نویسنده فرانسوی برنده نوبل ادبیات ۲۰۲۲ شد