سرویس شهرستان ها: تخریب محیط زیست به ویژه جنگل ها و مراتع یک از معضلات اساسی در کشورمان محسوب می شود که به گفته کارشناسان این حوزه با ادامه روند فعلی، زیست در اکثر مناطق کشورمان طی سال های آینده با مشکل مواجه خواهد شد و مخاطرات جدی نظیر سیل هم مردم را با تهدید جدی مواجه خواهد کرد.
طی سال های گذشته قطع درختان و تملک اراضی جنگلی و تبدیل آن ها به برج و ویلا در مناطقی از کشورمان نظیر مازندران، گیلان و گلستان سبب خسارت سنگین به ریه های ایران شده است که سکوت مسئولان در قبال این تخریب گسترده محیط زیست، سبب شده است مساحت جنگل ها و مراتع کشورمان روز به روز کاهش یابد.
یکی از منابع محیط زیستی کشورمان که از قدمتی ۲۵ تا ۵۰ میلیون ساله برخوردار است و طی سال های گذشته مورد تاخت و تاز سوداگران زمین و چوب قرار گرفته، جنگل هیرکانی است . در کنار این موضوع، اراضی این مناطق پس از زد و بندهایی، تصاحب و حتی برای آنها سندسازی می شود و به این ترتیب جنگل هیرکانی مسیر نابودی را در سایه غفلت مسئولان، می پیماید.
نتیجه این شرایط، از بین رفتن جنگل ها در سراسر کشور است ؛ بر همین اساس این روزها علاوه بر کارشناسان محیط زیست که سالهاست نسبت به از بین رفتن جنگل ها و مراتع هشدار می دهند، نهاد های مسئول هم در اقدامی دیرهنگام به این موضوع ورود کرده اند و خواستار رفع زمینه های از بین رفتن بسترهای ضرر و زیان به جنگل ها شده اند و به نظر می رسد اخطار پایانی نابودی جنگل های کشورمان باشد.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی در این باره می گوید: طی سال های ۱۳۸۳تا ۱۳۹۹روزانه ۵۳۰هکتار از بهترین جنگل ها و مراتع کشور با قدمت ۲۵تا ۵۰میلیون سال بی مهابا از دست رفته است.
به گزارش ایرنا، اسکندر زند در چهارمین کنگره بین المللی و پنجمین همایش ملی زیست فناوری گیاهان دارویی و قارچ های کوهی در هتل رامسر، می افزاید: براساس بررسی های انجام گرفته از این مقدار ۲۷۰هکتار جنگل و ۲۶۰هکتار مرتع بوده است.
زند همچنین در بخش دیگری از سخنانش تاکید می کند: براساس آمار موجود در دنیا ۲۵درصد گیاهان و ۲۵درصد جانوران و ۱۰درصد حشرات در حال نابودی هستند و این شرایط در ایران وخیم تر است و در صورت ادامه این روند مخرب، تا ۱۰سال آینده همچون گذشته در تخریب تنوع زیستی، شاهد صدمه دیدن جدی زندگی نسل بشر کنونی خواهیم بود.
وی می افزاید: هنوز واژه تنوع زیستی در کشور جانیفتاده است ، تنوع زیستی کل شبکه حیات را در کره زمین شامل می شود که طی میلیون ها سال تکامل یافته، و حفظ و احیای این مهم لازمه بقای انسان در همه اعصار است.مشاور وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که امید است در این نشست تخصصی تعریف کامل از تنوع زیستی ارائه شود ، ادامه می دهد: موضوع تنوع زیست محیطی در آیین نامه ها و قوانین باید در نظر گرفته شود و کاهش مشوق های تخریب زیست محیطی و از دانش بومی هم بهره گرفت.به گفته زند، ایران از ۱۱اقلیم موجود دنیا ۹اقلیم آن را داراست و کشوری بسیار متنوع است.
مشاور وزیر جهادکشاورزی، تنوع گونه گیاهی در کره زمین را ۸ میلیون گونه اعلام و تاکید می کند: براساس آخرین برآورد ، ۵۰میلیون گونه تنوع زیستی در جهان وجود دارد که از این تعداد ، تاکنون ۴۳هزار گونه در ایران شناسایی شده است که ۱۲هزار گونه آن شامل گیاهان و قارچ ها هستند و بخش عمده آن ها را هم گیاهان دارویی تشکیل می دهد.
وی ایران را مهد بسیاری از گونه های گیاهان و جانوران دانست و افزود: ایران یکی از ۳۵نقاط داغ تنوع زیست محیطی در دنیاست که نیمی از گونه های گیاهی و ۴۳درصد از جانداران را در خود دارد.
زند، به کنوانسیون تنوع زیست محیطی در سال ۲۰۱۰در ژاپن اشاره کرد و گفت: ۲۱برنامه برای حفاظت گونه های تنوع زیستی تدوین و اکنون یک میلیون گونه به خطر کشانده شده است.
وی در ادامه با اشاره به ضرورت توقف روند تخریب محیط زیست و همچنین احیا اکو سیستم ها طی ۱۰ سال آینده، تاکید کرد:این کار باید هرچه زودتر انجام شود، در غیر این صورت با وضع وخیمی به ویژه در ایران مواجه خواهیم شد.
مشاور وزیر کشاورزی بر ضرورت کاهش عوامل تهدید، مصرف گرایی، حفظ یکپارچگی کره زمین، احیای ۲۰درصد از اکوسیستم آسیب دیده، افزایش مناطق حفاظت شده تا ۳۰درصد ، بهره برداری پایدار از طبیعت و افزایش مناطق حفاظت شده در ایران تا ۳۰درصد تاکید کرد و اظهارداشت: زاگرس با ۶میلیون هکتار وسعت ، ۲میلیون هکتار از آن به زراعت چوب و ۴ میلیون هکتار آن را دام استفاده می کند ،در حالی که سببتامین ۴۰درصد آب کشور می شود؛ بر همین اساس نیازمند حفاظت جدی آن هستیم و از طرف دیگر باید جلوی تخریب جنگل های شمال هم گرفته شود.
بنا به این گزارش، جنگل های هیرکانی یکی از منحصر به فردترین جنگلها در دنیاست که همچون نوار سبزی بر شیبهای شمالی جبال البرز قرار گرفته و سواحل جنوبی دریای خزر را میپوشاند، این ناحیه از حوالی آستارا در شمال غرب تا حوالی گرگان در شرق ایران ادامه مییابد.
قدمت این جنگل ها بین ۲۵تا ۵۰میلیون سال قبل باز می گردد و دارای ۹۰گونه درختی ، ۲۱۱گونه درختچه ای و ۱۵۵۸ گونه علفی و بوته ای است.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی خبر داد
نابودی ۳ میلیون هکتار از جنگل ها و مراتع۵۰ میلیون ساله ایران طی ۱۶ سال اخیر