تشکیل کمیته تخصصی بازار سرمایه با مشارکت مجلس و وزارت اقتصاد
 

با تشکیل کمیته تخصصی مشترک کمیسیون اقتصادی مجلس و وزارت اقتصاد، به زودی پیشنهادات مرتبط با آنچه که به عنوان مشوق‌ها است، در قالب یک گزارش مشخص جمع‌بندی شده و به رئیس جمهوری تقدیم و در لایحه دولت مبنا قرار می‌گیرد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، مجید عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در حاشیه نشست مشترک اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس با وزیر اقتصاد، با بیان اینکه یکی از مشکلات عمده‌ای که در بلندمدت دست به گریبان شرکت‌های بورسی است، افزایش سودآوری و لزوم تشکیل سرمایه و رشد سرمایه‌گذاری است، گفت: تلاش شده در کمیته مشترک و در بودجه سال آینده به این موارد توجه بیشتری شود.
وی افزود: باید به شرکت‌ها کمک کرد تا هم سود آنها افزایش یافته و هم اینکه رشد سرمایه آنها اتفاق بیافتد.
عشقی تاکید کرد: به طور حتم احکامی در این کمیته مشترک خواهیم داشت که به این موضوع کمک کند و به تشویق سرمایه‌گذاری در شرکت‌هایی که در بورس حضور دارند کمک کند.
در ادامه، محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به نشست مشترک اعضای کمیسیون اقتصادی با وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس به منظور بررسی آخرین وضع بازار سرمایه، گفت: در این نشست، گزارش‌هایی در ارتباط با این موضوع از سوی همکاران کمیته تخصصی مطرح و گزارش‌هایی از سوی سازمان بورس ارائه شد.
وی افزود: در مجموع قرار شد آسیب‌شناسی که در این حوزه انجام شده را در قالب یک تصمیم عملیاتی کنیم.
به گفته وی تصمیم مهم مجلس برای حوزه بازار سرمایه این است که کمیته تخصصی مشترک کمیسیون اقتصادی مجلس و وزارت اقتصاد تشکیل شود و ظرف ۱۰ روز پیشنهادات مرتبط با آنچه که به عنوان مشوق‌ها است، در لایحه بودجه ۱۴۰۲ و همچنین بخشی از اقداماتی که نباید در دستور کار قرار گیرد (همانند قیمت‌گذاری دستوری)، در قالب یک گزارش مشخص جمع‌بندی شده، در شورای عالی بورس به تصویب برسد و با امضای مشترک کمیسیون اقتصادی مجلس و وزارت اقتصاد به رئیس جمهوری تقدیم شده و در لایحه بودجه مبنا قرار گیرد.
پورابراهیمی خاطرنشان کرد: این اقدام مسیر خوبی برای تصمیم‌گیری‌های آینده خواهد بود.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس همچنین گفت: پیشنهاد نمایندگان مجلس به دولت این است که حتما سیاست‌های تشویقی چون معافیت مالیاتی شرکت‌ها در حوزه بازار سرمایه را در متن لایحه پیشنهادی دولت مدنظر قرار دهند تا به بهبود شرایط بازار سرمایه کمک کند.
محمدرضا پورابراهیمی درباره معافیت مالیاتی شرکت‌ها اظهار داشت: موضوع معافیت مالیاتی شرکت‌ها باید از سوی دولت پیشنهاد داده شود، زیرا هر گونه معافیت مالیاتی به دلیل بار مالی حتی اگر از سوی مجلس هم پیشنهاد شود، مغایر اصل ۷۵ بوده و شورای نگهبان ایراد خواهد گرفت.
وی افزود: در حال حاضر اطلاعی از متن پیشنهادی دولت درباره لایحه بودجه ۱۴۰۲ و اینکه وزارت اقتصاد چه کارهای را انجام می‌دهد، ندارم اما منتظر متن نهایی هستیم.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد: پیشنهاد نمایندگان مجلس به دولت این است که حتما سیاست‌های تشویقی همچون معافیت مالیاتی شرکت‌ها در حوزه بازار سرمایه را در متن لایحه پیشنهادی دولت مدنظر قرار دهند تا به بهبود شرایط بازار سرمایه کمک کند.
نماینده مجلس بیان کرد: به طور حتم مجلس شورای اسلامی با صدور احکامی با توجه به ظرفیت موجود که بتواند به بهبود حوزه بازار سرمایه کمک کند، اقدام خواهد کرد.
از سوی دیگر بر اساس اعلام مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، از بین ۳۹ صنعت، فروش ۲۹ صنعت در شهریور امسال نسبت به مرداد رشد نشان می‌دهد.
از این میان، گروه پیمانکاری صنعتی با رشد ۴۱۷ درصدی فروش در شهریور نسبت به مدت مشابه ماه قبل، در صدر بهترین‌ها بوده است، این صنعت در مرداد امسال فروش ۸۳۰۴۱ میلیون ریالی داشته و با تحقق درآمد فروش ۴۲۹۷۲۵ میلیون ریالی در شهریور، خوش درخشیده است.
فروش شرکت‌های گروه انبوه‌سازی و مستغلات هم در شهریور سال جاری ۱۹۹ درصد بالاتر از ماه قبل بوده و جایگاه دوم رشد فروش در بین صنایع تولیدی را از آن خود کرده است. فروش شهریور صنعت ساخت دستگاه‌ها و وسایل ارتباطی رشد ۶۳ درصدی و فروش صنعت ساخت خودرو و قطعات رشد ۵۴ درصدی نسبت به مرداد نشان می‌دهد.
در همین مدت، فروش شهریور واسطه‌گری مالی و پولی رشد ۵۷ درصدی نسبت به مرداد داشته و فروش صنعت ماشین‌آلات و تجهیزات رشد ۴۸ درصدی را نشان می‌دهد.
صنعت کانی غیرفلزی، فلزات اساسی، صنعت ماشین آلات و دستگاه‌های برقی، صنعت مواد غذایی به جز قند و شکر، صنعت سیمان و گچ و آهک، صنعت شیمیایی، بانکی و موسسات مالی، فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی و استخراج کانه‌های فلزی از دیگر صنایعی هستند که عملکرد مطلوبی در شهریور امسال داشته‌اند.
همچنین بررسی ۴۲۰ شرکت تولیدی حاکی از آن است که ۶۳ درصد شرکت‌های تولیدی در شهریور امسال بیش از مرداد فروش داشته‌اند.
درآمد فروش ۳۲ شرکت تولیدی از جمله مهندسی ساختمان و تاسیسات راه آهن، آهنگری تراکتورسازی ایران، مجتمع تولید گوشت مرغ ماهان، پتروشیمی شیراز، مجتمع تولیدی نیلی صنعت کرمان، تولید و توسعه سرب و روی ایرانیان، زرین معدن آسیا، قند نیشابور، صنعتی و معدنی کیمیای زنجان گستران، آنتی بیوتیک ایران، توسعه معدنی و صنعتی صبا نور، قند مرودشت، شهد، بیمه اتکایی ایرانیان، و بهمن لیزینگ در شهریور جهش بیش از ۱۰۰ درصدی نسبت به ماه قبل داشته و ۳۳ شرکت هم رشد ۵۰ الی ۱۰۰ درصدی در فروش ثبت کرده‌اند.
خبر دیگر اینکه مدیرعامل شرکت سبدگردان کاریزما گفت: پذیره‌نویسی واحدهای ممتاز نوع دوم در فرابورس با نماد «ضمان» انجام شده و تقریبا ۵۰۰ میلیارد تومان منابع جذب شده است. عزت‌اله طیبی افزود: مجوز فعالیت صندوق هم از سوی سازمان بورس صادر شده و از روز ۱۰ مهر شروع به جذب منابع تا سقف دو هزار میلیارد تومان از طریق فروش واحدهای عادی کرده‌ایم.
مجموعه منابع این صندوق، همچون یک صندوق مختلط سرمایه‌گذاری خواهد شد به طوری که حداقل ۳۰ درصد و حداکثر ۷۰ درصد از این منابع می‌بایست صرف خرید سهام شده و مابقی در بازار اوراق با درآمد ثابت سرمایه‌گذاری خواهد شد. به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) سازمان بورس و اوراق بهادار اخیرا به منظور «تضمین اصل سرمایه» سرمایه‌گذاران بورس، ابزار جدیدی را طراحی کرده که مجموعه کاریزما، اولین نهاد مالی است که توانسته مجوز فعالیت اولین صندوق تضمین اصل سرمایه را دریافت کند، این صندوق توانسته فقط در مرحله پذیره‌نویسی واحدهای ممتاز نوع دوم، حدود ۵۰۰ میلیارد تومان منابع جذب کند.
عزت‌اله طیبی، مدیرعامل شرکت سبدگردان کاریزما در این زمینه بیان کرد: صندوق تضمین اصل سرمایه کاریزما از دو نوع واحدهای سرمایه‌گذاری تشکیل شده است. واحدهای سرمایه‌گذاری ممتاز (نوع اول مختص موسسین که حق رای دارند و نوع دوم‌ که به صورت یک صندوق قابل معامله با نماد «ضمان» در فرابورس پذیره‌نویسی شده و مربوط به اشخاصی است که نقش تضمین را دارند) و واحدهای سرمایه‌گذاری عادی تشکیل شده است.
وی ادامه داد: واحدهای سرمایه‌گذاری عادی مختص سرمایه‌گذارانی است که قصد دارند یک سرمایه‌گذاری تضمین شده داشته باشند که پذیره‌نویسی این واحدها از طریق پرتال کاریزما انجام شده و به صورت صدور و ابطالی است.
طیبی افزود: مجموعه منابعی که توسط این صندوق جمع‌آوری می‌شود همچون یک صندوق مختلط سرمایه‌گذاری خواهد شد به طوری که حداقل ۳۰ درصد و حداکثر ۷۰ درصد از این منابع می‌بایست صرف خرید سهام شده و مابقی در بازار اوراق با درآمد ثابت سرمایه‌گذاری خواهد شد.‌
وی ادامه داد: بخشی از منابع جذب شده وارد بازار سهام شده و اقدام به خرید سهام خواهیم کرد، استراتژی کاریزما این است که در مرحله اول با توجه به شرایط فعلی بازار سرمایه، حداقل ۳۰ درصد از منابع صرف خرید سهام شود و اگر چشم انداز بازار سرمایه بهبود یافت، تا ۵۰ درصد از منابع را به خرید سهام و مابقی را به خرید اوراق بدهی تخصیص داد.
در صورتی که بازار سرمایه وارد فاز صعودی شده و تحلیلگران مجموعه به این نتیجه برسند که سرمایه‌گذاری در سهام بازده خوبی نصیب سرمایه‌گذاران خواهد کرد، ۷۰ درصد از منابع صرف خرید سهام خواهد شد ولی در فاز اول همان حداقل ۳۰ درصد منابع صرف خرید سهام خواهد شد.
با توجه به اینکه منابعی که با آن خرید سهام را آغاز خواهیم کرد، فعلا مربوط به اشخاصی است که نقش ضمانت را ایفا می‌کنند، تلاش می‌شود روی سهامی سرمایه‌گذاری صورت بگیرد که امکان استفاده از آپشن‌ها هم وجود داشته باشد تا بتوان ریسک صندوق را به حداقل رساند.
طیبی در مورد هدف مجموعه کاریزما از راه‌اندازی صندوق تضمین اصل سرمایه گفت: سازمان بورس و اوراق بهادار امیدنامه و اساسنامه تاسیس دو نوع صندوق تضمین اصل سرمایه را ابلاغ کرده که یک مدل آن همان مدلی است که کاریزما مجوز فعالیت آن را دریافت کرده است.
ویژگی این نوع از صندوق‌های تضمین اصل سرمایه این است که امکان استفاده از تمام پتانسیل‌های بازار برای جذب منابع و سرمایه‌گذاری وجود داشته و همچنین صندوق با جذب منابع بیشتر، پتانسیل بزرگتر شدن را هم خواهد داشت.
وی اضافه کرد: به هرحال به منظور توسعه اقتصادی در کشور باید منابع سرمایه‌گذاران خرد به سمت بازار سرمایه هدایت شود اما با توجه به اتفاقات سال ۹۹ اعتماد عمومی نسبت به بازار سرمایه خدشه‌دار شده و این صندوق‌ها دغدغه سرمایه‌گذاران بابت از بین رفتن اصل سرمایه را برطرف خواهد کرد.
البته مشروط بر آنکه پول سرمایه‌گذاران حداقل ۹۰ روز در صندوق بماند و سرمایه‌گذاران قبل از ۹۰ روز هم امکان ابطال واحدها و خروج از صندوق را خواهند داشت، اما به منظور تقویت فرهنگ سرمایه‌گذاری بلندمدت، خروج کمتر از ۹۰ روز جرایمی به همراه خواهد داشت و این صندوق تقسیم سود نداشته و به صورت nav انباشته است.
واحدهای ممتاز نوع دوم که نقش تضمین برای واحدهای سرمایه‌گذاری عادی را ایفا می‌کند کارمزدی از محل بازدهی سرمایه گذاران واحدهای عادی دریافت خواهند کرد انگار که واحدهای سرمایه‌گذاری عادی را بیمه کرده باشند. به عنوان مثال اگر بازدهی صندوق تضمین اصل سرمایه کاریزما در یک سال ۵۰ درصد باشد، بازدهی واحدهای ممتاز نوع دوم حدود ۶۰ درصد و بازدهی واحدهای سرمایه‌گذاری عادی حدود ۴۰ درصد خواهد بود همچنین ریسک نقدشوندگی برای سرمایه‌گذاران واحدهای عادی این صندوق وجود ندارد.

نسخه مناسب چاپ