مزار «فیلسوف‌الدوله» یا انباری؟
 

در حیاط کوچکی که پشت صحن اصلی مسجد – مدرسه‌ «فیلسوف‌الدوله» قرار دارد، چاهی است که گفته می‌شود، قبر «میرزا کاظم فیلسوف‏‌الدوله» پزشک مشهور دوره‌ ناصری در آنجاست.
به گزارش ایسنا، تنها نشان باقی‌مانده از قبر پزشک «دوره‌ انتقال» (طب قدیم به پزشکی جدید) فقط چاهی با پنجره‌ فولادی در دل زمین است که آن‌ هم در میان وسایل انبارشده و موکتی که روی چاه انداخته شده، به‌راحتی دیده نمی‌شود.
میرزا کاظم فیلسوف‏‌الدوله، پزشک مشهور دوره‌ ناصری (متوفی ۱۳۲۳ هجری قمری) و از درباریان قاجار حدود ۱۱۰ سال پیش، بنای مدرسه‌ فیلسوف‌الدوله را همزمان با ساخت امامزاده «سیداسماعیل» با ۱۲ حجره در اطراف و دو ایوان و ورودی که در طراحی آن، عناصری مانند جلوخان، هشتی، دالان و ایوان به کار رفته است، ساخت. او در ساخت این بنای قاجاری، کاشی‏‌کاری‏‌های ظریف و کاربندی‏‌های زیبایی به کار برد. تبدیل این بنای تاریخی به مدرسه همزمان با احداث مدرسه‌ «امین‌الدوله» توسط آیت‌الله حق‌شناس در سال ۱۳۶۸ در تهران انجام شد. این مدرسه اکنون زیر نظر مرکز مدیریت حوزه‌ علمیه قم فعالیت می‌کند و ۸۵ طلبه در آن به تعلیم و تربیت اشتغال دارند.
این بنای تاریخی که در منطقه‌ بازار تهران، محله‌ چاله‌میدان، خیابان شهیدمصطفی خمینی قرار دارد، ۱۱ مرداد ۱۳۷۶ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. بانی ساخت این مکان در چاهی مدفون است که ایجاد مقبره‌ای برای آن یا دست‌ کم تبدیل محل دفن او به مکانی تمیز و سامان‌دهی‌شده باید مورد توجه قرار گیرد.
اخیرا احمد مسجدجامعی، رییس شورای شهر تهران نیز بر سامان‌دهی و رسیدگی به مقبره‌ بانی ساخت این بنای تاریخی توسط نظام پزشکی و با هماهنگی حوزه‌ علمیه تاکید کرده است.

code

نسخه مناسب چاپ