امیر عبداللهیان :
هیچ سلاحی برای به کارگیری در جنگ اوکراین به روسیه نداده‌ایم
 

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه درمورد ادعای فروش پهپاد به روسیه گفت: پنجشنبه گذشته در تماس تلفنی با آقای بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به وی گفتم که آمادگی داریم تیمی از نظامیان و متخصصان ایرانی و اوکراینی نشست مشترکی داشته باشندوآماده ایم از طرف اوکراین هر گونه مدرکی که دارند ارائه کنند و اگر در این نشست برای ما مشخص شود که روسیه از پهپاد ایرانی استفاده کرده است، بی تفاوت نخواهیم بود.
وزیر امورخارجه با بیان اینکه آماده بررسی ادعای فروش پهپاد درجلسه مشترک با اوکراین هستیم، گفت: هیچ سلاح و پهپادی برای به کارگیری در جنگ با اوکراین به روسیه نداده ایم و نخواهیم داد.
به گزارش «انتخاب»، حسین امیرعبداللهیان در دیدار با اعضای سازمان خبرگزاری های آسیا و اقیانوسیه (اوآنا)، با بیان اینکه به اختصار به موضوعی که در دستور کار جهان غرب در مورد ایران قرار دارد اشاره می کنم، افزود: یک موضوع اینکه نگاه ایران به جنگ به اوکراین و ارسال پهپادهایی است که از سوی رسانه غربی متوجه ایران شده است و موضوع دوم نیز گفتگوهای وین با ۱+۴ و مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا برای لغو تحریم های ظالمانه است که فعالانه پیگیری می‌شود.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: همانطور که مخالف جنگ در سوریه و یمن هستیم، مخالفت جنگ در اوکراین هم هستیم و بارها در ماه های گذشته تلاش های رئیس جمهوری و همکارانم در وزارت خارجه صرف توقف جنگ و مذاکره سیاسی شده است.
امیرعبداللهیان با بیان اینکه سیاست تهران، متناقض نیست و قویا برای قراری صلح در منطقه از جمله اوکراین تلاش می کنیم، افزود: اکنون فضاسازی علیه ما وجود دارد و ایران را متهم می‌کنند که پهپاد از سوی ایران در اختیار مسکو قرار گرفته است، اما مایلم بگویم که ایران و روسیه دارای همکاری های متنوع از جمله دفاعی هستند.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: درگذشته تسلیحاتی را از روسیه دریافت کرده ایم و همچنان دریافت می کنیم و امکاناتی را به روسیه می دهیم و در جنگ اوکراین با نگاه اصولی مخالف به جنگ، هم مخالف جنگ در روسیه و هم مخالف جنگ در اوکراین هستیم و هیچ سلاحی به روسیه برای جنگ به اوکراین ندادیم.
امیرعبداللهیان افزود: مقامات روسیه تاکید کردند که سلاح ها علیه اوکراین، روسی است و اطمینان داریم هیچ تهدیدی از ایران در قبال اوکراین وجود ندارد و هیچ سلاحی به روسیه
نداده ایم و نخواهیم داد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: نکته دوم درباره مذاکرات وین و گفتگوهابرای رفع تحریم ها ست. در دولت جدید مذاکرات را با جدیت و به طور فعالانه آغاز کردیم و همکارم جناب آقای دکتر باقری و تیم همکارانم در وزارت خارجه و بانک مرکزی و سایر دستگاه‌ها، هفته ها و ماه ها در وین گفتگو کردند.
امیرعبداللهیان تاکید کرد: اکنون در گام‌های پایانی توافق هستیم و از فرصت دیپلماسی هم در نیویورک استفاده کردیم و آقای رابرت مالی به نیویورک آمد و با واسطه آقای انریکه مورا، آقای باقری و مورا دو نشست برگزار کردند و پیام‌ها به سرعت مبادله شد و اروپا نقش مهمی را ایفا کرد و مورد توافق مذاکراتی ما قرار داد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادعا دارد که سه مکان مشکوک به وجود اورانیوم در ایران مشاهده شده است و رئیس سازمان انرژی اتمی در سفری که اخیرا به وین داشت با رافائل گروسی مدیرکل آژانس به توافق رسید و به صراحت به سه کشور اروپایی اعلام کردیم حاضر نیستیم توافقی را مورد تأیید قرار دهیم در حالی که چند پرونده اتهامی بی اساس در ایران باز بماند.
وی افزود: امیدوارم در قالب نقشه توافق شده بین آژانس بین المللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی در مسیر فنی به اتهامات پاسخ دهیم و بدون انحراف از سوی آژانس، به سئوالات پاسخ داده می شود.
امیرعبداللهیان تصریح کرد: همچنین با طرف آمریکایی توافق کردیم زندانیان سیاسی را تبادل کنیم و آمریکایی ها کشور ثالثی را تعیین کردند و ایران در گام نخست و در اقدامی انسانی، یک زندانی را که جرم اصلی او جاسوسی بود و بخشی از دوره زندان خود را در ایران سپری کرده بود، از طریق عمان تبادل کرد .
سخنان نماینده ایران در سازمان ملل
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل هم ادعاهای سه کشور اروپایی و آمریکا مبنی بر فروش پهپاد به روسیه را قویاً رد کرد و تحقیقات سازمان ملل در این باره در چارچوب قطعنامه ۲۲۳۱ را غیرقانونی خواند.
«امیرسعید ایروانی» گفت: کشورهای غربی تلاش می‌کنند بر اساس تفاسیر نادرست و گمراه‌کننده، بین قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و استفاده از پهپادها در جنگ اوکراین ارتباط ساختگی برقرار کنند، درحالی که قطعنامه ۲۲۳۱ نه صادرات سلاح را منع کرده و نه به دبیرخانه سازمان ملل دستورالعمل و ظرفیت لازم را برای انجام این تحقیقات داده است.
ایروانی با ارسال نامه‌ای مستدل به دبیر کل سازمان ملل و رئیس شورای امنیت این سازمان که رونوشت آن به تسهیل کننده قطعنامه ۲۲۳۱
( ایرلند) نیز ارسال شده است، مواضع صریح ایران در مورد اتهامات و ادعاهای بی اساس وارد شده از سوی تروییکای اروپا (آلمان ،انگلیس،فرانسه) و آمریکا در مورد استفاده از پهپادهای متعلق به ایران در جنگ اوکراین را تشریح کرد.
ایروانی در این نامه تصریح کرد که طعنه آمیز است آمریکا و سه کشور اروپایی در نامه‌های خود ایران را به نقض بند خاصی از قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متهم می‌کنند، در حالی که آنها خود به نقض فاحش همه تعهدات حقوقی تحت همان قطعنامه ادامه می‌دهند. مثال بارز این نقض تعهد، خروج غیرقانونی ایالات متحده از توافق هسته‌ای و تداوم این نقض تعهد در زمان حال به عنوان اهرمی برای چانه زنی است؛ اقدامی که نقض آشکار و فاحش قواعد آمره حقوق بین‌الملل، منشور ملل متحد و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت محسوب می‌شود.
سفیر کشورمان در باره درخواست تروییکای اروپا و آمریکا از دبیرخانه برای انجام تحقیقات در چارچوب قطعنامه ۲۲۳۱ برای ارزیابی نوع پهپادهای استفاده شده در درگیری در اوکراین، تاکید کرد که قطعنامه ۲۲۳۱ هیچ مبنای حقوقی برای انجام این گونه تحقیقات فراهم نکرده است. علاوه براین و مهمتر از آن، یادداشت مورخ ۱۶ ژانویه ۲۰۱۶ رئیس شورای امنیت وظایف مرتبط در اجرای قطعنامه، به ویژه در ارتباط با اصول ذکر شده در پاراگراف ۲و ۷ ضمیمه Bاین قطعنامه ۲۲۳۱ را مشخص کرده است. براساس این یادداشت، وظایفی نظیر رصد اجرای قطعنامه، پاسخ به سئوالات دولت‌های عضو و سازمان‌های بین‌المللی در باره اجرای قطعنامه و مهمتر از آن، پاسخ صحیح به اطلاعات پیرامون اقدامات ادعایی مغایر با قطعنامه باید توسط خود شورای امنیت انجام شود. همچنین براساس این یادداشت، از دبیرخانه سازمان ملل در صورتی برای کمک به تسهیل کننده و جلسات غیر علنی شورای امنیت جبه منظور اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ درخواست می‌شود که مدیریت همه ارتباطات ورودی و خروجی مرتبط با اجرای قطعنامه، پیش نویس مکاتبات ،سخنرانی ها و توجیه کردن تسهیل کننده مرتبط با اجرای قطعنامه، حفظ و نگهداری همه اطلاعات و مدارک مرتبط با کار شورای امنیت برای اجرای قطعنامه و دیگر خدمات اداری و انجام دیگر وظایف به واسطه درخواست شورای امنیت برای حمایت از اجرای قطعنامه را به عهده داشته باشد.
امیرسعید ایروانی در این نامه تاکید کرده است: براین اساس هرگونه سوءاستفاده از وظایف ذکر شده در مورد قطعنامه ۲۲۳۱ و از جمله تحقیقات درخواستی غیرقانونی است و نقض صریح دستورکار دبیرخانه محسوب می‌شود و به تبع آن، هرگونه یافته‌ای که ناشی از تحقیقات غیرقانونی مذکور باشد، بی اعتبار و باطل است.
گفته های دیپلمات روس
یک دیپلمات ارشد وزارت خارجه روسیه هم در نشست کمیته نخست مجمع عمومی سازمان ملل به توضیح هدف غربی‌ها از طرح ادعای حضور پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین و ربط آن با برجام پرداخت.
«کنستانتین ورونتسوف» معاون بخش منع اشاعه و کنترل تسلیحات در وزارت امور خارجه روسیه گفت: داستان‌هایی که درباره فروش ادعایی پهپادهای ایرانی به روسیه مطرح می‌شود، برای نابودی نهایی برنامه اقدام جامع مشترک (برجام) است.
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، وی در جلسه کمیته نخست هفتاد و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد، توضیح داد: «ما بار دیگر به طور قاطعانه ادعاهای جعلی و کاملاً غیرمستند کشورهای غربی در زمینه ارسال ادعایی پهپادهای ایرانی به روسیه را که نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد است، رد می‌کنیم.
دلایل چنین تبلیغات مداومی برای ما کاملاً واضح است؛ واشنگتن – که تصمیم شورای امنیت سازمان ملل را با خروج یکجانبه از برجام در سال ۲۰۱۸ آشکارا نقض کرد – بهانه دیگری برای برچیده شدن نهایی این توافق ابداع کرد».
طبق این گزارش، این دیپلمات ارشد روس همچنین افزود: «نتیجه این گونه اقدامات غیرمسئولانه به طور حتم افزایش تنش در منطقه خلیج فارس خواهد بود. چنین فعالیت‌های کوته‌فکرانه‌ای به هیچ چیز ختم نمی‌شود، زیرا همانطور که گذشتگان گفته‌اند، کسی که باد می‌کارد، توفان درو می‌کند».
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین هم با رد ادعای مقامات غربی درباره خرید پهپاد از ایران، گفت در جریان عملیات نظامی در اوکراین از تسلیحات تماماً روسی با نام‌های روسی استفاده می‌کنند.
ازسوی دیگر،رئیس مجلس نمایندگان آمریکا با تکرار ادعای مقامات این کشور مبنی بر فروش پهپاد توسط ایران به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین، گفت که این اقدام جهان را ناامن می‌کند.
به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، نانسی پلوسی پس از دیدار با آندری پلنکوویچ، نخست‌وزیر کرواسی در زاگرب، در این باره گفت: من فکر می‌کنم ایران در حال مرتکب شدن اشتباه بزرگی است.
او در ادامه این ادعا اظهارنظر کرد: در وهله اول، باید بتوانیم با این پهپادها مقابله کنیم. این یک فناوری خطرناک است و باید متوقف شود.
رئیس مجلس نمایندگان آمریکا علاوه بر این،‌ درباره توافق هسته‌ای گفت: مدتی است در تلاش بوده‌ایم به توافقی هسته‌ای با ایران دست پیدا بکنیم تا بتوانیم جهان را به جای امن‌تری تبدیل کنیم و اکنون آنها به روسیه کمک می‌کنند و از امنیت جهان می‌کاهند.

نسخه مناسب چاپ