نشست بررسی پیشنویس آییننامه «نشان نماد آموزش عالی ایران» با حضور رئیس دانشگاه تهران، دبیر فعلی و سابق شورای عالی انقلاب فرهنگی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران، رؤسای سابق دانشگاه تهران، استادان ممتاز و اعضای هیأت رئیسه دانشگاه برگزار شد.
به گزارش ایلنا، سید محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران در نشست هماندیشی برای اعطای نشان نماد آموزش عالی کشور، با اشاره به اینکه ایده «نشان نماد آموزش عالی ایران» طی همکاری مشترک دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی تهران جلو میرود، هدف از اعطای این نشان را بسط گفتمان علمی در کشور دانست و توضیح داد: در زمینه کارهای زیربنایی، فرهنگی و تربیتی در کشور غفلت شده است و جایگاه عالمان را تقویت و ترویج نکرده و به جوانان منتقل نکردهایم؛ بلکه تجربه آنها فقط در قالب کلاسهایی که حضور داشتهاند منتقل شده است.
وی از برنامهریزی برای ایجاد خانه چهرههای ماندگار در باغ نگارستان دانشگاه تهران خبر داد و تأکید کرد: خانه چهرههای ماندگار، جایگاهی باشد که بتوانیم بیشتر در خدمت این بزرگان باشیم.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، سید سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز با بررسی سنت دانشگاههای مطرح دنیا از جمله هاروارد، آکسفورد، کمبریج، استنفورد و کلمبیا در زمینه اعطای «نشان»های دانشگاهی، گفت: «نشان»های دانشگاهی در دنیا یک نمادی است که به شخصیتها، جایگاهها و افرادی که در داخل یا پیرامون دانشگاهها حضور دارند و دیده نشدهاند، اعطا میشود تا دیده شوند.
وی با اشاره به جوایز ملی خوارزمی، جایزه علامه طباطبایی و …، درباره نشان نماد آموزش عالی ایران، اظهار کرد: اینکه دانشگاه تهران به عنوان دانشگاه مادر و نماد آموزش عالی جایزه دهد، دلچسبی دیگری برای دریافتکننده جایزه دارد. لذا میتواند با سایر جوایزی که نهادها و مؤسسات میدهند متمایز باشد و در واقع کار جدیدی محسوب میشود.
محمدرضا مخبر دزفولی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز گفت: در اعطای این نشان لازم است که نوعی مرزشکنی در تعیین معیارها و تقسیمبندی علوم انجام دهیم. چون آنقدر ادغام در علوم اتفاق افتاده است که در خیلی جاها دیگر مرزی بین علوم پایه، علوم پزشکی و فنیومهندسی وجود ندارد. بنابراین تقسیمبندی علوم طبق ۲۰۰ –۱۰۰سال گذشته را نباید برای یک جایزه قرن بیستویکمی مدنظر قرار دهیم.
محمدرضا عارف، رئیس اسبق دانشگاه تهران هم جایگاه دانشگاه تهران در آموزش عالی را جایگاهی ویژه و تصمیمات دانشگاه تهران را مورد احترام و قابل تسری برای دانشگاههای دیگر دانست و افزود: اعطای نشان نماد آموزش عالی ایران، مستقل از همه نشانها و جوایزی که داده میشود، بسیار کار ارزشمندی است.
رئیس گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران گفت: اگر انتخاب افراد واجد شرایط دریافت نشان، صرفاً با معیارهای کیفی جلو برود و معیارهای کمی کنار گذاشته شود، به بنبست میرسید. ناگزیر باید بر اساس کمیتهای دقیق و در عین حال با یک نگاه اجمالی، افراد در دو سه مرحله ارزیابی شوند و انتخاب یک فرد برای اعطای نشان، با اجماع صورت گیرد. اجماع یعنی کسی مخالف نباشد و اگر مخالف بود بالاخره قانع شود.
علیاکبر صبوری، استاد ممتاز دانشگاه تهران هم با ارائه این پیشنهاد که «افزایش انگیزه تحقیقات علمی و همافزایی» به عنوان اهداف اعطای نشان در پیشنویس آییننامه آن درج شود، تأکید کرد: یکی از مهمترین شاخصها در ارزیابی اشخاص برای اعطای نشان باید این باشد که فرد چقدر میتواند شبکهسازی علمی کند و رهبری تحقیقات را پیش ببرد.
محمود نیلی احمدآبادی، رئیس سابق دانشگاه تهران هم در این هماندیشی گفت: اجتماع دنبال خوراک فکری و گروههای مرجع و آدمهای الگو است و هر کسی در حوزه خودش اگر ضعیف کار کرد، بقیه میآیند و ضعف او را میپوشانند. جامعه تشنه است و هر کسی بهتر محصولی، مسأله و موضوعی را مطرح کرد، جامعه به دنبال او خواهد رفت.
رضا فرجی دانا، استاد دانشکدگان فنی و رئیس اسبق دانشگاه تهران نیز توافق بر روی تعریف «نشان» را گام اول طراحی و اجرای آن دانست و یادآور شد: برای اینکه به تعریف جهانی «نشان» پایبند باشیم لازم است کاندیداها به جهتهای مختلف در سال طبقهبندی شوند و در کمیتههایی که مطمئناً از همه شائبههای سیاسی به دور هستند، مورد بررسی قرار گیرند. هیچ اشکالی هم ندارد که همه دانشگاههای کشور برای خود یک مدال خاص داشته باشند.
رضا پورحسین، رئیس دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران نیز «اعطای نشان نماد آموزش عالی ایران» را اقدامی برای ایجاد انگیزه در اهل علم و پرطراوت و پرنشاط شدن فضای عمومی کشور دانست و گفت: جای تکریم بزرگان در کشور خیلی خالی است. برای ارتقای روحیه علمگرایی و حرکت در مسیر گفتمان علمی لازم است طرح نشان نماد آموزش عالی ایران دنبال شود.
تشکیل شورای سیاستگذاری اعطای نشان نماد آموزش عالی ایران