صرافیها را موظف کردیم که آمار خرید و فروش و قیمت عرضه و تقاضایشان را در سایت بازار متشکل افشا کنند که بر همین اساس تاکنون حدود ۳۰۰ صرافی آمار خود را لحظه به لحظه منتشر میکنند.
علی صالحآبادی رئیس کل بانک مرکزی در گفتگو با فارس به ثبات قیمت دلار در بازار با وجود افزایش ارزش جهانی این ارز اشاره کرد و گفت: در مدت اخیر ارزش دلار در بازارهای جهانی نسبت به سایر ارزها افزایش پیدا کرد به عنوان مثال یورو ۲۲ درصد و ین ژاپن ۳۰ درصد در مقابل دلار تضعیف شدند.
وی افزود: طی مدت اخیر ارزهای مختلف در مقابل دلار تضعیف شدند اما خوشبختانه در بانک مرکزی با تدابیری که اتخاذ کردیم و با هماهنگی که با حوزه صنعت و تجارت داریم، سیاست های ارزی خود را منطبق با حوزه تجاری تنظیم می کنیم و سیاست های ورود ارز به کشور و عرضه در بازار را دنبال کردیم و آن را هم تقویت خواهیم کرد.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: در بخش حواله خوشبختانه از اول امسال در سامانه نیما ۲۵ میلیارد دلار ارز معامله شده است که یک افزایش قابل توجهی نسبت به دوره مشابه در سال ۱۴۰۰ دارد. خوشبختانه به این خاطر که آمارها را هرروز منتشر می کنیم، حجم عرضه ارز در این بازار نسبت به تقاضا اضافه است و هر روز در سامانه نیما مازاد عرضه داریم که باعث شده که بازار از یک تعادل خوبی برخوردار باشد.
وی ادامه داد: در بازار متشکل ارزی هم که اسکناس معامله میشود، خوشبختانه حجم مبادلات روز به روز در حال افزایش است که این امر به دلیل عمقبخشی بوده که به این بازار دادیم.
صالحآبادی اضافه کرد: در ابتدا امکان معامله توافقی ارز را در صرافی ها فراهم و سپس در بازار متشکل تابلو مختص به خودش را ایجاد کردیم که شفافسازی و اطلاعرسانی میشود و هماکنون در سایت بازار متشکل ارزی، عرضه، تقاضا، قیمت، حجم و نوسانات قیمت لحظه به لحظه قابل مشاهده است.
وی افزود: این شفافسازی ها، عمقبخشیها و مرجعسازی قیمت در بازار متشکل ارزی و فراهم کردن این امکان برای صادرکنندگان که بخشی از صادراتشان را که به شکل اسکناس وارد کشور می کنند، در این بازار عرضه کنند، باعث شده که آرامش در بازار ارز وجود داشته باشد.
رئیس کل بانک مرکزی بیان کرد: علیرغم تمام مباحث جانبی که وجود دارد، بازار ارز توانسته یک ثبات و آرامشی داشته باشد و امیدواریم با سیاستهای ارزی و تجاری که هماهنگ است و همچنین با عرضهای که در این بازار اتفاق میافتد و از طرف دیگر کنترل متغیرهای کلان اقتصادی که جزو سیاستهای دولت و بانک مرکزی است، بتوانیم این آرامش را حفظ کنیم.
وی همچنین گفت: نهضت ملی مسکن به مرحله پرداخت وام نرسیده و بخشی از شرایط دریافت وام منوط به این است که فرد متقاضی باید آوردهای داشته باشد.
صالحآبادی اظهار داشت: از آنجایی که این طرح بهتازگی آغاز شده است تا سال آینده هرچقدر طرح پیشرفت فیزیکی داشته باشد، میزان وام پرداختی بیشتر میشود و دلیل اینکه بخشی از افراد نتوانستهاند وام خود را دریافت کنند، این بوده که هنوز آوردهای به همراه نداشتهاند.
همچنین مدیر کل عملیات پول و اعتبار بانک مرکزی درباره به کارگیری ابزارهای فناورانه در نظام بانکی گفت: اتفاق خوبی که امسال در قانون بودجه هم به آن پرداخته شده، تضامینی است که بانکها بابت پرداخت تسهیلات باید دریافت کنند. این موضوعی است که همیشه برای دریافت تسهیلات محل ابهام و چالش بوده است که در قانون بودجه به خصوص درباره تسهیلات تکلیفی موضوع شفافتر شده است.
محمد نادعلی افزود: در قانون بودجه اشاره شده که پس از اعتبارسنجی متقاضی تسهیلات، نمرهای برای وی در نظر گرفته میشود که بانک متناسب با نمره اعتبارسنجی، از متقاضی ضامن درخواست میکند که این ضامن میتواند سفته، چک، یک فرد ضمانتکننده یا هر ضامن معتبر دیگری باشد.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه اعتبارسنجی در نظام بانکی مسئله بسیار مهمی است، اظهار داشت: در حال حاضر نظام اعتبار سنجی در دنیا نسبت به کشور ما کاملتر است؛ البته با اقداماتی که صورت گرفته، نظام بانکی در رابطه با اعتبارسنجی در حال حرکت و رسیدن به استانداردهایی است که در دنیا در نظر گرفته میشود.
مدیرکل عملیات پول و اعتبار بانک مرکزی افزود: در این نظام رفتارهای پرداختی فرد حتی در رابطه با پرداخت قبوض خدماتی بررسی میشود و با نمرهای که برای افراد در نظر گرفته میشود، کار بانک بسیار سادهتر میشود وحتی ممکن است اعتبارسنجی فرد در مواردی طوری باشد که نیازی به دریافت وثیقه برای پرداخت تسهیلات نداشته باشد.
وی با اشاره به اقدام خوبی که در رابطه با تضمین بانکی توسط بانک مرکزی و دولت سیزدهم انجام شد، گفت: این اقدام در حقیقت گسترش دایره وثایق بانکی بود. در گذشته وثایق محدود به سفته، چک یا فردی به عنوان ضامن بود، اما امسال شورای نظارت بانک مرکزی دستورالعملی را ابلاغ کرده و دامنه وثایق بانکی را گسترش داده است.
نادعلی با تاکید بر اقداماتی که با هدف افزایش دسترسی و سهولت متقاضیان خرد برای دریافت تسهیلات بانکی انجام شده است، گفت: با این اقدامات تضامینی مثل سیمکارت دائمی، سهام عدالت، سهام، سپردههای بانکی، املاک، مستغلات، جواز کسبوکار و دیگر موارد هم توسط بانک به عنوان وثیقه دریافت میشود.
وی با بیان اینکه در بانک مرکزی به دنبال گسترش ابزارهای اعتباری هستیم، گفت: ابزارهای اعتباری جدید متکی به زنجیرههای مراجعهکننده به بانک برای تامینمالی متصل هستند و حلقههای آن را شناسایی میکنند و به جای اینکه همه این حلقهها برای دریافت تسهیلات به بانک مراجعه و تسهیلات دریافت کنند، یک سر حلقه به بانک مراجعه میکند و با استفاده از ابزار اعتباری گام یا برات، این اوراق مانند پول در این چرخهها می چرخد و عملیات تسویه را انجام میدهد. این موضوع فقط مختص به بخش صنعتی نیست و در حوزه کشاوری و دیگر حوزهها هم در حال طراحی ابزارهای اعتباری هستیم. خبر دیگر اینکه بانک مرکزی در بخشنامهای به بانکها ابلاغ کرد که قراردادهای تسهیلات بانکی بهصورتی تنظیم شود که به بانکها این اختیار داده شود تا در صورت سررسید و عدم پرداخت مطالبات مستقیم بانک از مشتری، بدهی از حسابهای انفرادی، اموال و اسناد او و ضامنش نزد بانک برداشت شود.
بانک مرکزی: حجم عرضه ارز در بازار متشکل و سامانه نیما رو به افزایش است