مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری وصنایعدستی استان همدان از مشخصشدن تکلیف سنگنگارههای غار علیصدر خبر داد و گفت: پرونده ثبت جهانی هگمتانه تا پایان سال میلادی ارسال خواهد شد .
به گزارش ایلنا، تیرماه امسال، ماجرای سنگنگارههای غار علیصدر مطرح شد؛ سنگنگارههایی که برای نخستین بار، فؤاد رضاپور (غارنورد) حین نقشهبرداری غار و کشف مسیرهای جدید، در بخش ورودی قدیمی غار متوجه آنها شد و اسماعیل همتی ازندریانی، باستانشناس و عضو هیأت علمی دانشگاه بوعلی سینا همدان، بر قدمت دیرینه آنها تأکید کرد و گفت: در بررسیهای ابتدایی که در سال ۱۴۰۰برای نقشهبرداریهای سه بعدی از کار انجام دادیم، متوجه شدیم حدود ۲۵تا ۳۰نقش در طیفهای رنگی مختلف روی دیوارههای غار علیصدر شناسایی شدهاند که طیف رنگی سبز، نارنجی، زرد و سیاه دارند. این نقاشیهای ارزشمند، چند گونه نقش دارند، از جمله انسان کمان به دست در حال شکار، گوزن، بزسانان و انسان سوار بر اسبسانان. این نقاشیها مربوط میشوند به دوران پیش از تاریخ و زمانی که انسانها زندگی خود را از طریق شکار میگذراندند. آنها این نقاشیها را درون غار زمانی که آب کمتری در غار بوده، کشیدهاند.
اما حامد وحدتینسب (انسانشناس و باستانشناس پیش از تاریخ) با اشاره به شباهت یکی از گوزنهای نقاشیشده بر روی دیوار غار علیصدر با نقاشی صخرهای، نقش گوزن هومیان واقع در کوهدشت لرستان، گفته بود: به طرز مشکوکی این دوتصویر بیش از حد به هم شبیهند. درواقع گوزن غار علیصدر کپی عین به عین گوزن هومیان است و به طور قطع میتوان گفت نقشهای غار علیصدر تقلبی هستند.
با وجود این اظهار نظرها علی مالمیر (مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری وصنایعدستی استان همدان) بر لزوم بررسی و انجام کارشناسی بر روی این سنگنگارهها تأکید کرد تا یک بار برای همیشه تکلیف پرونده سنگنگارههای غار علیصدر مشخص شود.
وی در این باره به ایلنا گفت: بر اساس بررسی کارشناسان و باستانشناسان، این نقاشیها ظاهرا در گذشته توسط مردم محلی کشیده شدهاند و به هیچوجه نقاشی دیواری پیش از تاریخ و باستانی نیستند.
مالمیر افزود: پرونده ثبت جهانی «منظر تاریخی، شهری هگمتانه تا همدان» نیز تا پایان سال میلادی جاری، ارسال خواهد شد. تاکنون حدود ۶۰درصد پروژه حذف سواره از هسته مرکزی هگمتانه انجام شده است و ظرف یک ماه آینده توسط شهرداری تکمیل میشود.
تکلیف سنگنگارههای غار علیصدر مشخص شد