دکتر حسین درودیان در گفتگو با پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، در مورد تاثیر خرید سهام توسط صندوق توسعه ملی بر بازار سرمایه بیان کرد: خرید سهام توسط صندوق توسعه ملی سابقه نداشته و این صندوق عمدتا به بنگاههای اقتصادی تسهیلات ارزی اعطا میکرده تا در طرحهای توسعهای سرمایهگذاری کنند.
به نظر میرسد این اقدام صندوق توسعه ملی بیشتر جنبه حمایتی داشته باشد؛ اما به هر حال اینکه دارایی جدیدی به پرتفوی صندوق توسعه ملی اضافه شود، اتفاق مثبتی است. البته که داراییهای این صندوق معمولا ارزی بوده؛ ولی خرید برخی سهمهای دلاری در قیمتهای فعلی از منظر عقلانیت اقتصادی توجیهپذیر می باشد یعنی با خرید سهمهای دلاری، به نوعی صندوق توسعه ملی داراییهای خود را به ارز گره زده است.
وی اضافه کرد: با توجه به وضع بازار ارز و قیمت سهام، تردیدی در ارزنده بودن بازار سهام وجود ندارد؛ کما اینکه معامله بلوکی «فارس» و فاصله قیمت سهم در معامله بلوکی با قیمت همان سهم بر روی تابلو نشان از ارزان بودن سهمها دارد.
وی افزود: بنابراین معتقدم اگرچه احتمالا خرید سهام توسط صندوق توسعه ملی با رایزنی و با هدف حمایت از بازار سرمایه انجام شده؛ اما احتمالا مدیران این صندوق هم به این نتیجه رسیدهاند که خرید سهام در شرایط فعلی میتواند به نفع این صندوق باشد.
ضمن اینکه بسیاری از داراییهای صندوق توسعه ملی نکول شده و در مورد سهام، ریسک نکول مطرح نیست از این رو میتوان بخشی از داراییهای صندوق توسعه ملی را به سهام اختصاص داد.
دکتر درودیان با اشاره به مثبت بودن این اقدام صندوق توسعه ملی، گفت: خرید سهام توسط صندوق توسعه ملی زمانی در بازار سرمایه اثرگذار خواهد بود که فعالان بازار سرمایه احساس کنند قرار است این اقدام ادامه دارد. به هر حال صندوق توسعه ملی باید داراییهای کم ریسک ارزی داشته باشد و خرید سهم این هدف را محقق میکند؛ اما هدف مهمتر صندوق توسعه ملی، کمک به تامین مالی اجرای طرحهای توسعهای بنگاههای تولیدی است و خرید سهام و کمک به رونق بازار سرمایه، در تحقق این هدف هم موثر خواهد بود.
یک کارشناس بازار سرمایه هم با بررسی تاثیر عوامل اساسی مانند قیمت جهانی کامودیتیها، وضع اقتصاد کلان و مشکلات صنایع، بر بازار سرمایه پرداخت.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، نیما حاجیلر گفت: مهمترین مشخصه موثر بر کلیت بازار سرمایه نرخهای جهانی و کامودیتیها هستند و در حال حاضر نمیتوان چشمانداز مثبت و مشخصی را برای آنها متصور بود.
وی با بیان اینکه بحث بورس و صنایع بازار سرمایه متاثر از اتفاقات ریسک سیستماتیک و غیرسیستماتیک است، افزود: چهار لایه مهم و اساسی باید در بازار سرمایه مورد بررسی دقیق قرار گیرد که میتوان به لایه بررسی قیمت کامودیتیها و اوضاع دنیا، اقتصاد کلان، مشکلات و صنایع و معاملات در بازار اشاره کرد.
حاجیلر اضافه کرد: به دلیل تاثیرپذیری بیش از ۴۰ درصد شرکتها از نرخ کامودیتی، بنابراین مهمترین لایه و نخستین لایه مورد بررسی باید نرخ کامودیتیها و اوضاع دنیا باشد.
به گفته وی؛ تورم، بحث فدرال رزرو و افزایش نرخ بهره بانکی آمریکا ریزش کامودیتیها را طی هفتههای اخیر به دنبال داشته و قیمت سنگ آهن، مس، روی و غیره را کاهشی کرده است.
کارشناس بازار سرمایه در ادامه اظهار کرد: در بحث عوامل داخلی هم با ریسکهای قابل توجه سیستماتیک و غیرسیستماتیک رو به رو هستیم، در بورس ایران ریسک سیستماتیک هر روز در حال افزایش است و در زمینه ریسک غیرسیستماتیک هم تمامی صنایع کشور با مشکلات زیادی مواجه شدهاند.
وی به مثالی در این زمینه اشاره کرد و گفت: به طور نمونه، فولاد خوزستان نسبت به سال ۹۹ تا ۱۴۰۱،حدود ۵۰ درصد افزایش نرخ داشته اما سود ۱۴۰۱ نسبت به سال ۹۹ بسیار کاهش داشته زیرا ۷۵۰ درصد هزینه سربار و انرژی آن بالاتر رفته است.
حاجیلر با تاکید به واشکافی موضوعهای فوق بیان کرد: اورهایها نزدیک به ۳۰ هزار میلیارد تومان طلب از دولت دارند که هنوز پرداخت نشده است و در بحث خودرو مهمترین معضل آن قیمتگذاری دستوری است که باید بیش از پیش مورد بررسی قرار گیرد.