دهم نوامبر سال ۵۱۸ پیش از میلاد، کار ساختن آبراه میان دریای سرخ و رودنیل به منظور عبور کشتیهای ایران از خلیج فارس به مدیترانه تکمیل شد. سنگنبشتههای بهدست آمده در طول این آبراه نشان میدهد که پس ازپایان کار هر قسمت از این آبراه، جزئیات کار بر سنگ حک و در محل نصب میشد که مشروح آن درکتاب «تاریک و روشنهای مصر باستان» تالیف مصرشناس آلمانی «کارول میسلیویک» آمده است.این آبراه به تصمیم داریوش بزرگ و عمدتا با هدف نظامی ساخته شده بود، که باستانشناسان و مورخان متفقالقول؛ آن را از کارهای بزرگ بشر در قرون قدیم اعلام کردهاند.
کشتار اردبیلیها به دست قوم خزر
نوامبر ۷۲۹، قوم خزر که در جریان مهاجرت خود بخشی از قفقاز را تصرف کرده بود به اردبیل تعرض و کشتار به راه انداخت. در آن زمان، ایران در تصرف اعراب بود و نیروهای حکمران عرب موفق به شکست دادن خزرها نشدند.این قسمت از تاریخ ایران (از شکست ساسانیان از اعراب تا ظهور قهرمانان استقلالطلب) که حدود دو قرن طول کشید به دوران سکوت معروف شده است. هدف از بهکار بردن واژه سکوت این بوده است که چگونگی وضعیت آن دوره به علت نبود رویداد نگار و مورخ، بدون شرح و نوشته است.
آغاز جیرهبندی مواد غذایی در ایران
۱۸ آبان سال ۱۳۲۰ و دو ماه و نیم پس از اشغال نظامی، برای نخستین بار سیستم جیرهبندی و دادن کوپن به خانوادهها برحسب شمار اعضای خانوار که ارائه شناسنامه مأخذ کار بود به اجرا درآمد. این جیرهبندی تنها شامل مواد عذایی میشد. پس از اشغال نظامی ایران از سوی دولتهای مسکو و لندن، مواد غذایی به روسیه انتقال مییافت زیرا این کشور به علت حمله هیتلر، با کمبود خواربار مواجه بود.
درگذشت ویل دورانت
«ویل دورانت» مورخ آمریکایی، فیلسوف، نویسنده و مؤلف «تاریخ تمدن»، هفتم نوامبر سال ۱۹۸۱ در لسآنجلس درگذشت. وی پنجم نوامبر ۱۸۸۵ در ماساچوست به دنیا آمده بود. او اعتراف کرده است که بدون زن دلبندش، آریل، موفق به نوشتن تاریخ تمدن در ۱۱ جلد نمیشد که کار تحریر آن نیم قرن طول کشید.
www.iranianshistoryonthisday.com
code