۷۰درصد فارغ‌‎التحصیلان علوم‌پایه و مهندسی مهاجرت می‌کنند
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان گفت: در برخی از رشته‌ها مانند رشته‌های علوم پایه و مهندسی، مهاجرت به بیش از ۷۰درصد می‌رسد و مهاجرت در رشته‌های هنر و علوم انسانی کمتر است.

به گزارش ایسنا، دکتر ناصر باقری مقدم در نشست تخصصی وضعیت‌شناسی تحصیلکردگان ایرانی در چرخه مهاجرت که به صورت آنلاین در محل مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم برگزار شد، با بیان اینکه در زمینه تعریف نخبگان برخی از کج‌تابی‌ها وجود دارد، افزود: بر اساس سند راهبردی امور نخبگان، نخبه شامل استعدادهای درخشان (هوش و خلاقیت)، تاثیرگذار و خبرگی و تخصص می‌شود.

وی با اشاره به پدیده مهاجرت نخبگان در کشور، اظهار کرد: در خصوص آمارهای مربوط به مهاجرت این سؤال‌ها مطرح می‌شود که مهاجرت از میان چه قشری در حال رخ دادن است و یا اینکه آیا مهاجرت در میان نقاشان نیز در حال رخ دادن است؟

باقری مقدم ادامه داد: در این راستا در سال‌های اخیر در بنیاد ملی نخبگان موظف به بازنگری سند راهبردی امور نخبگان شدیم که برای این منظور نیازمند نظریه‌پردازی هستیم تا با ایجاد شفافیت در این زمینه، سیاستگذاری خوبی داشته باشیم.

قائم مقام بنیاد ملی نخبگان خاطر نشان کرد: در این سند، با موضوع «خروج از چرخه خدمت مواجهیم». با توسعه اینترنت جابه‌جایی فیزیکی نخبگان رخ نمی‌دهد، بلکه آنها در کشور خود برای شرکت‌های واقع در سایر کشورها، همکاری دارند.

وی این نوع از خارج‌شدن نخبگان از چرخه خدمت را با عنوان «مهاجرت خاموش» یاد کرد و افزود: در این نوع مهاجرت دیگر لزومی ندارد نخبگان از کشور خارج شوند، بلکه آنها در کشور خود با شرکت‌های خارجی همکاری دارند.

باقری‌مقدم ادامه داد: برخی از مسؤولان اصرار به کنترل مهاجرت‌ها دارند، در حالی که باید به این امر توجه داشته باشیم که خیلی از مهاجرت‌ها ارمغان بیشتری را از طریق انتقال فناوری به همراه دارند و این سیاستی است که بسیاری از کشورها به دنبال آن هستند، یعنی به جای تولید همه فناوری‌ها در مرزهای خود، به دنبال انتقال آن به کشور خود هستند.

قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با تاکید بر اینکه باید از جا به جایی فناوری توسط انسان‌ها در مرزهای جغرافیایی استقبال کنیم، یادآور شد: اینکه بخش عمده‌ای از فناوری‌ها بعد از جنگ جهانی دوم در امریکا متمرکز شد، به دلیل انتقال فناوری از کشورهای شکست خورده به امریکا بوده است. به گفته وی، همین روند در کشور ژاپن و کره رخ داد و کشور چین نیز در حال حاضر همین روش را در پیش گرفته است.

قائم مقام بنیاد ملی نخبگان همچنین به وضعیت مهاجرت نخبگان از کشور اشاره کرد و یادآور شد: بر اساس آمارها، از میان برگزیدگان المپیادی ۶۴.۳درصد در کشور هستند و ۳۴.۳درصد آنها مقیم خارج هستند. این عدد برای برترین‌های یک تا صدم آزمون سراسری ۲۶.۵درصد است.

باقری مقدم خاطر نشان کرد: این آمار به صورت متوسط مهاجرت نخبگان است و در برخی از رشته‌ها مانند رشته‌های علوم پایه و مهندسی به بیش از ۷۰درصد می‌رسد .

وی، در گفت و گو با فارس هم با اشاره به هدایت المپیادی ها و نفرات برتر کنکور ۱ تا ۱۰۰ به سمت حوزه های اثرگذار آینده کشور(حوزه علوم پایه و انسانی) گفت: با تصویب هماهنگ بنیاد ملی نخبگان، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و همچنین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، یک بسته حمایتی طراحی و پیاده سازی شده است.

وی افزود: دارندگان نشان های طلا، نقره و برنز کشوری در المپیادهای ملی دانش آموزی مورد تایید شورای عالی انقلاب فرهنگی با معرفی سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان و همچنین دارندگان رتبه‌های ۱ تا ۱۰۰ کشوری آزمون‌های سراسری، در صورت انتخاب و پذیرش در رشته‌‏های هدف اولویت‌‏دار از مزایای طرح ویژه حمایت از جذب برگزیدگان المپیادهای دانش‌‏آموزی و رتبه‌‏های برتر آزمون سراسری در رشته‏‌های اولویت‌‏دار کشور (از دوره کارشناسی تا دکتری تخصصی) برخوردار می‏‌شوند.

نسخه مناسب چاپ