سرویس خبر: بازار وکیل شیراز حدود ۲ هفته پیش طعمه حریق شد، هرچند آتش زود خاموش شد و مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس هم گفت که آتش فاجعهآمیز نبوده و بازار تاریخی آسیبی ندیده و فقط بخشهایی از آن سیاه شده و دوده گرفته است، اما تصاویر جدیدی که از این بازار منتشر شده است، نشان میدهد، آتش آنچنان که گفته شد، بدون آسیب و خسارت نبوده است.
سیاوش آریا ـ کنشگر و پژوهشگر میراث فرهنگی در استان فارس به بازار وکیل رفته است و تصاویری از راستهای را که آتش سوزی در آن رخ داده بود، تهیه کرده است که نشان میدهد آتشسوزی بازار وکیل آنچنان که روایت شده، کمخسارت و یا بدون آسیب نبوده است.
این کنشگر میراث فرهنگی پس از گفتگوهایی که با کسبه و بازاریها درباره آتشسوزی و خطرهای احتمالی بعدی در بازار وکیل شیراز داشته است، اظهار داشت: آتشسوزی در پی سهلانگاری در فروشگاه پارچه و ملحفهفروشی هنگام جوشکاری رخ داده است و جرقه سیم جوشها روی پارچه و ملحفه و چادرها افتاده و زود شعلهور شده است. نکته مهم این است که خوشبختانه حادثه در زمان تعطیلی بازار رخ داده و آتشنشانی هم به سرعت وارد عمل شده و از وقوع فاجعهای بزرگ پیشگیری کرده است، ولی شوربختانه آثار ناشی از آن که سیاهی و دوده باقیمانده آتش است سراسر تاقهای ضربی (عرقچین) و سقف بازار را تا انتهای آن پوشانده و تیره کرده و چهره زشت و ناخوشایندی را به جا گذاشته است.
آریا با این یادآوری که قدمت بازار وکیل شیراز به دوره زندیه میرسد و به فرمان کریمخان زند ساخته شده و در ۱۷ تیرماه ۱۳۵۱ خورشیدی با شماره ۹۲۴ به ثبت ملی رسیده است، افزود: این بازار به همراه دیگر آثار تاریخی دوره زندیه (ارگ کریمخانی، موزه پارس، گرمابه و مسجد وکیل) در فهرست موقت سازمان جهانی یونسکو قرار دارد که مانع اصلی آن، ارتفاع غیرمجاز هتل آسمان در خیابان رودکی شیراز است که سالهاست بلاتکلیف مانده است و میان دستگاههای گوناگون پاسکاری میشود. با این همه، وضعیت بازارتاریخی وکیل شیراز مناسب نیست و بیش از یک دهه است که کنشگران و کارشناسان میراث فرهنگی درباره خطرهایی از جمله سیستم برقکشی بازار هشدار میدهند، ولی مدیریت شهری و مسؤولان فرهنگی شیراز به ویژه اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نه فقط هشدارها را جدی نگرفتهاند، بلکه به سادگی از کنار آنها گذر کردهاند. این کنشگر میراث فرهنگی گفت: سیمها و کابلهای برق هم در بازار تاریخی وکیلالرعایای شیراز به حال خود رها شده است و هر کدام رو به سویی دارند و هشدارهای کنشگران و کارشناسان میراث فرهنگی تا کنون به جایی نرسیده است.
آریا تاکید کرد: وضعیت تأسیسات برق در بازار وکیل شیراز به گونهای بسیار خطرناک کار گذاشته شده است و حکم بمبی را دارد که هر لحظه امکان منفجر شدن و بروز فاجعهای را دارد. با این همه، مسؤولان شهری و فرهنگی استان فارس بویژه متولی آثار تاریخی، یعنی اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از کنار این موضوع مهم به سادگی گذشته و نزدیک یک دهه است که آن را به حال خود رها کرده است. از سویی، سازمان آتشنشانی بارها در اینباره هشدار داده و گزارشهایی را از وضعیت نابهنجار و درهم و برهم سیم و کابلهای برق را در روزنامهها منتشر کرده است.
محمدهادی قانع، رئیس سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری شیراز هم درپی آتشسوزی بازار وکیل جنوبی هشدار داد که آتشسوزی در بازارهای قدیمی میتواند به فاجعهای غیر قابل جبران منجر شود و از دست دادن یک بافت و سبک تاریخی را به دنبال داشته باشد.