مدرسه دلخواه چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟
آموزش و پرورش و یا تعلیم و تربیت یکی از ارکان و زیرساخت‌های جامعه آینده‌نگر در جهان معاصر است و اهمیت آموزش به قدری مهم و سرنوشت‌ساز است که حضرت علی‌(ع) گفته‌اند: اگر کسی بتواند یک کلمه به من بیاموزد، مرا بنده خود ساخته است. از اینرو باید اعتراف کنیم که اگر کودکان خود را در یک مدرسه پیشرفته دلخواه قرار ندهیم، دیر یا زود از طرف فرزندان خود مورد مواخذه و سرزنش قرار خواهیم گرفت، سرزنشی که هیچگاه قابل جبران و بازسازی و موجب جلب رضایت فرزندان و جامعه نخواهد بود.

کارشناسان، طرح یک مدرسه دلخواه را این‌گونه ارائه داده‌اند:

کودکان قبل از اینکه به ۴ سالگی برسند، والدین باید بکوشند مدرسه‌ای را پیدا کنند که در آن، حداقل یک زبان خارجی و ترجیحاً انگلیسی توسط مدرس حرفه‌ای تدریس شود و همزمان درس‌های ریاضی، بازی با اعداد و ارقام، ورزش، رفتارهای اجتماعی، تکامل جسم و روان، آشنایی با اوضاع و احوال جهان و راهنمایی برای درک ارتباطات و خلاقیت، آموزش داده شود.

بعد از گذراندن دوران کودکی، از ۵ سالگی در مدرسه باید درس‌هایی مثل ریاضیات و ادبیات فارسی را با توجه به اهداف والدین و نه اهداف دولت تعلیم داده شود. در این سن باید تلاش شود استعدادهای ذاتی کودک کشف و اشتیاق او نسبت به آن‌ها تقویت شود.

کودکان وقتی‌که به ۷ سالگی رسیدند، به مراقبت‌های بیشتری نیاز دارند و والدین باید آنان را با خود به مهمانی و یا جشن‌ها و مراسم و یا گردش‌های تفریحی ببرند، تا با انواع رفتارها و کردارهای مردم آشنا شوند و با آنان ارتباط تنگاتنگ برقرار کنند.

آموزش کارهای سبک و بی‌دردسر، نظیر خانه‌سازی، پل‌سازی با اشیای پلاستیکی، تعمیر وسایل مدرسه مانند کیف و کفش و جلد‌کردن کتاب، درست‌نویسی، شکسته‌نویسی، نستعلیق و یا هنر نگارش و خطاطی در مدارس آموزش داده شود.

البته استعداد و کشش دانش‌آموزان در انجام کارهای فنی بسیار مهم است، مثلاً اگر دانش‌آموزی به کارهای برق، روشنایی و سیم‌کشی، علاقه دارد، در این صورت والدین باید مقداری سیم برق، کلید، پریز و لامپ با ولتاژ ضعیف ۶ الی ۱۲ ولت در اختیار کودکان قرار دهند تا شیوه برقراری روشنایی را خوب یاد بگیرند.

مشارکت والدین در نشست‌های آموزشی و رسیدگی به شیوه‌های آموزشی مدرسه بسیار مهم است و از اینرو والدین باید هفته‌‌ای یک و یا ۲ بار از فرزندان خود سوال‌هایی بپرسند و وضع مدرسه را ارزیابی کنند و این‌که معلم به موقع سر کلاس درس حاضر می‌شود یا نه و رفتار ناظم و یا مدیر مدرسه با دانش‌آموزان چگونه است؟

با ارزیابی شیوه آموزش، والدین می‌توانند در مدرسه حضور یابند و نظر و پیشنهادهای خود را در حضور معلمان ارائه دهند، تا در صورت نیاز در شیوه تدریس تجدیدنظرکنند.

فیضعلی مداح ـ پژوهشگر علوم انسانی

نسخه مناسب چاپ