سازمان انرژی اتمی در واکنش به قطعنامه شورای حکام آژانس اتمی، اقدام به تولید اورانیوم تا غنای ۶۰ درصد در سایت فردو کرد و صبح روز دوشنبه تولید آن به مرحله پایداری رسید.
به گزارش سازمان انرژی اتمی اقدامات صورت گرفته در فردو شامل موارد زیر است:
* تولید محصول اورانیوم UF6 با غنای ۶۰ درصد برای نخستین بار در این مجتمع بوده و غنی سازی ۶۰ درصد در مجتمع شهید احمدی روشن (نطنز) نیز همچنان ادامه دارد.
*آغاز روند تعویض ماشینهای سانتریفیوژ نسل اول با ماشینهای پیشرفته ۶- IR دراین مجتمع که باعث افزایش چشمگیر ظرفیت تولید میشود.
* آغاز روند تجهیز سالن B (واحد یک) با ظرفیت ۸ زنجیره جدید که با توجه به ضرورت ایجاد زیرساخت به شکل مرحلهای صورت خواهد گرفت.
اقدامات صورت گرفته در نطنز نیز شامل موارد زیر است:
*گازدهی به دو زنجیره جدید از ماشینهای پیشرفته نوع ( IR-2M و IR4 )
* شروع پاسیواسیون دو زنجیره دیگر از همین نوع ( IR-2M و IR4 ) که در روزهای آینده به مرحله گازدهی خواهد رسید.
* آغاز روند راهاندازی واحد B1000 با ظرفیت ۸ واحد جدید ؛با توجه به اینکه تکمیل این اقدام باتوجه به ضرورت ایجاد زیرساخت، به شکل مرحله ای صورت خواهد گرفت.
محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی هم در حاشیه بازدید از بیستمین نمایشگاه محیط زیست درباره واکنش ایران به قطعنامه شورای حکام اعلام کرد: گفته بودیم که فشار و قطعنامه سیاسی چیزی را تغییر نمیدهد و واکنش جدی مارابه دنبال دارد و به همین خاطر تولید اورانیوم ۶۰درصد در فردو از روز دوشنبه آغاز شده است.
وی سپس بابیان این که بیش از هفت میلیون بشکه نفت از زمان بهره برداری از نیروگاه بوشهر صرفه جویی شده است گفت: از لحاظ اقتصادی این نیروگاه در هفت سال سه برابر پول سرمایهگذاری خودش را برگردانده است. با توجه به تاکید مکرر مقام معظم رهبری در دو دهه گذشته بر استفاده از انرژی پاک، قانون هدفگذاری توسعه نیروگاه های اتمی را در دستور کار قرار داده ایم تا سهم انرژی هسته ای را به ۲۰درصد افزایش دهیم و این هدف حکایت از سرمایه گذاری ۵۰میلیارد دلاری دارد.
اسلامی ادامه داد: در بخش آب، خاک، پسماند خانگی و شیرابه ها سعی کردیم با فناوری پلاسما در سطح پایلوت اقداماتی انجام دهیم و معتقدم با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست می توانیم این پروژه را در سطحی وسیع فعال کنیم که نتیجه اش خداحافظی با شیرابه خانگی و صنعتی خواهد بود. همچنین تیم تحقیقاتی خودمان را برای کاهش آلاینده حاصل از سوخت مازوت فعال کردیم و امیدواریم با همکاری شرکت های مرتبط، کار رسوبزدایی از مازوت را هم انجام دهیم.
اسلامی گفت: در کشور با حجم سنگین
آلاینده ها مواجهیم و این طور نیست که مقابله با آلاینده ها تکلیف یک یا دو سازمان باشد بلکه تکلیف همه دستگاههاست که از محیط زیست حفاظت و از معیارهایی که باید به کار گرفته شود پاسداری کنند.
علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هم گفت: انرژی اتمی به عنوان یک انرژی پاک نقش مهمی در ارتقای استانداردهای محیط زیستی دارد و با توجه به تحریمهای هستهای باید تنوع انرژی داشته باشیم. در اجلاس کاپ ۲۷نیز تاکید کردیم که کشورها باید به دنبال تنوع انرژی باشند و حذف سوختهای فسیلی برای کشور ما به دلیل بهرهمندی از منابع گسترده این سوختها به هیچ وجه قابل قبول نیست.
وی ادامه داد: همانطور که در برنامه ششم توسعه آمده است، باید برای تامین ۳۰درصد انرژی برق کشور از انرژی پاک استفاده کنیم و در این زمینه استفاده از پتانسیل سازمان انرژی اتمی نکته قابل توجهی
است.
ازسوی دیگر،رئیس اطلاعات ارتش رژیم اسرائیل در یک سخنرانی ادعای این رژیم مبنی بر وجود اهداف نظامی در برنامه هستهای ایران را تکرار کرد.
به گزارش ایسنا، روزنامه اورشلیم پست نوشت: آهارون هالیوا، رئیس اطلاعات ارتش اسرائیل مدعی شد که ایران احتمالا به زودی، حداقل به شکل نمادین غنیسازی ۹۰ درصد سطح تسلیحاتی را آغاز خواهد کرد.هالیوا بر اساس این ادعا، در ادامه گفت که جهان در این صورت به طور بیسابقهای محک زده خواهد شد.
اورشلیم پست هفته پیش به نقل از مقامات ارشد اسرائیلی گزارش داده بود که حتی اگر ایران از این آستانه نیز عبور کند، دو سال دیگر برای تهران زمان خواهد برد تا مسائل مربوط به تولید یک سلاح اتمی را حل کند. طبق گزارش اورشلیم پست، هالیوا در ادامه گفت که فکر نمیکند ایران بتواند به دلیل نگرانیهایش درباره واکنش رژیم صهیونیستی و کشورهای غربی، تماماً به سمت تولید یک سلاح اتمی برود.
علاوه بر این، روزنامه تایمز آو اسرائیل گزارش داد این مقام ارتش اسرائیل میگویدکه ایران «پیشرفت چشمگیری» به سمت تولید اورانیوم با خلوص ۹۰ درصد داشته است.
طبق گزارش این روزنامه، هالیوا گفته است سفر پنج روزه آویو کوخاوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل به واشنگتن، بر آنچه «تهدید ایران» خوانده شده است، متمرکز خواهد بود که در برهه حساسی انجام میشود.
علاوه بر این، رئیس اطلاعات ارتش اسرائیل گفت که اگر لازم باشد آن رژیم به تاسیسات اتمی ایران حمله کند، «خوشحال میشوم که آمریکا کنار ما باشد.»
این درحالی است که نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با طرح ادعای کمک تهران به مسکو در جنگ با اوکراین تاکید کرد که واشنگتن به گزینه دیپلماسی برای ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هستهای باور دارد.
رابرت مالی، در گفتگو با شبکه الجزیره افزود: باید با هوشیاری گامهای ایران در زمینه پرونده هستهای را تحت نظر داشته باشیم.
وی مدعی شد که ایران اکنون به روسیه در جنگ با اوکراین کمک میکند.
مالی گفت که واشنگتن به گزینه دیپلماسی برای ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هسته ای باور دارد.
این مقام آمریکایی همچنین مدعی شد که تهران پاسخ های اساسی به پرسش های آژانس بین المللی انرژی اتمی نداده است. مدیرکل آژانس انرژی اتمی شخصی مستقل و حرفه ای است و تا زمانی که ایران به پرسش های آژانس بین المللی انرژی اتمی پاسخ ندهد این آژانس راهی به جز ادامه دادن تحقیقات ندارد.
رابرت مالی همچنین تاکید کرد که ابزارهای دیگر تعامل با ایران همچنان موجود است.
دراین میان سخنگوی وزارت خارجه آلمان هم اعلام کرد که این کشور با تغییر تمرکز ایالات متحده از توافق هستهای به ناآرامیهای اخیر در ایران موافق است.
به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، وی در کنفرانس خبری هفتگی خود با اشاره به تغییر تمرکز آمریکا از مذاکرات احیای برجام به ناآرامیهای اخیر در این بیان کرد: ما واقعا در حال حرکت در یک راستا هستیم.
سخنگوی وزارت خارجه آلمان در ادامه ادعا کرد: تمرکز ما حمایت از مردم ایران و اعمال فشار علیه دولت برای توقف سرکوب حقوق مردمش است.