آغاز ساخت نخستین نیروگاه هسته‌ای با دانش بومی
 

سرویس خبر: عملیات ساخت نیروگاه اتمی ۳۰۰مگاواتی «کارون» در مراسمی با حضور معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و جمعی از مدیران ارشد صنعت هسته‌ای کشور در دارخوین از توابع شهرستان شادگان اهواز آغاز شد.

محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در حاشیه این مراسم در جمع خبرنگاران گفت: با بهره‌برداری از نیروگاه اتمی کارون، ظرفیت جدیدی در عرصه های صنعتی و فناوری کشور ایجاد خواهد شد.

به گزارش ایرنا، وی اظهار داشت: به منظور اجرای سند جامع راهبردی که توسعه نیروگاه اتمی یکی از اهداف آن است،نخستین بخش نیروگاه اتمی که در استان خوزستان به خاطر بدعهدی خارجی‌ها سال ها متوقف مانده بود با استفاده حداکثری از توان ساخت داخل آغاز شد.

وی اجرای پروژه را برای جنوب غرب کشور به ویژه استان خورستان مهم و ضروری دانست و افزود: از دیرباز مطالعات این طرح انجام شده بود و این مرحله شامل آماده سازی سایت برای احداث ساختمان اصلی است.

رئیس سازمان اتمی ایران اظهار داشت: امیدواریم در گام نخست ساخت نیروگاه‌های کوچک بتوانیم نیروگاه ۳۰۰مگاواتی دارخوین را احداث کنیم تا فصل جدیدی در ظرفیت صنعتی و فناوری کشور ایجاد شود و همچنین این فناوری را در سطح کلی گسترش دهیم .

وی افزود: با احداث این نیروگاه، فن آوری کشور در حوزه نیروگاه اتمی آغاز می‌شود و از پرتو آن صنعت کشور ارتقا و این فن آوری در گستره ملی گسترش خواهد یافت. اسلامی یادآور شد:‌ یک نیروگاه ۳۰۰ مگاواتی با برآورد یک و نیم تا دو میلیارد دلار در این سایت ایجاد خواهد شد و زمان‌بندی اتمام آن حدود ۷ سال پیش‌بینی شده است.

وی با ابراز امیدواری نسبت به این‌که این گام نخست در این پروژه در چارچوب همین زمان‌‌بندی انجام شود، ادامه داد: نکته حائز اهمیت این است که ساخت این نیروگاه‌ها جدا از نشان دادن بلوغ علمی و فناوری متخصصان داخلی کشور، پرورش کادر و نیروی متخصص مربوط به خودش را هم به همراه خواهد داشت.

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به این که موضوع ساخت این دست نیروگاه‌ها، یک هموارکننده مسیر خواهد بود، تاکیدکرد: برای ساخت نیروگاه‌های مقیاس متوسط در نقاط مختلف کشور برنامه‌ریزی‌‌های لازم انجام شده است. معاون رئیس جمهوری در ادامه گفت:اکنون در گام نخست مطالعات محیطی و فعالیت‌های ساخت این نیروگاه در دارخوین آغاز شده است. در این باره اجرای طرح‌های مقدماتی که پیش‌نیاز سایت و آوردن تاسیسات زیربنایی است، انجام و تصمیم گرفته شد در کنار ساخت نیروگاه ۳۰۰ مگاواتی یک نیروگاه ۲۵ مگاواتی هم در ۲ فاز اجرا و آب شرب مورد نیاز از طریق همین سیستم فراهم شود.

وی با بیان این‌که به این طریق پشتیبانی از کارگاه‌های ساخت و تولید انجام خواهد شد، افزود: به همین منظور از سال نخست، پیش‌بینی برای آموزش نیروی انسانی را آغاز خواهیم کرد به‌طوری که با طی کردن دوره‌های علمی و کارورزی که در نیروگاه‌های فعال برای آن‌ها در نظر گرفته می‌شود، با احداث نیروگاه بلافاصله فعالیت‌ خودشان را آغاز می‌کنند.

رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: با رویکرد جدیدی که در سازمان وجود دارد، نگاه‌مان به همه ظرفیت‌های داخلی است. با آغاز این پروژه به دنبال قابلیت‌سازی در ظرفیت‌های ملی هستیم تا قابلیت صنعت کشور را هم به تراز هسته‌ای ارتقا دهیم.

بنا به این گزارش ، نیروگاه اتمی «کارون» از نوع آب سبک تحت فشار (PWR) با ظرفیت تولید برق ۳۰۰مگاوات در زمینی به مساحت تقریبی ۵۰هکتار در مجاورت رود کارون در نزدیکی شهر دارخوین از توابع شهرستان شادگان واقع در استان خوزستان ساخته می شود. نیروگاه‌های آب سبک تحت فشار، رایج ترین نیروگاه‌های اتمی در سطح جهان هستند که از آب سبک به عنوان خنک‌کننده و کند کننده بهره می‌گیرند و سوخت این نوع راکتورها از نوع اکسید اورانیوم و با غنای حدود ۴درصد است.

احداث این نیروگاه در جهت ماموریت سازمان انرژی اتمی برای تولید برق هسته‌ای از طریق ساخت نیروگاه‌های اتمی بومی بوده و زمان تقریبی اجرای این طرح ۷سال پیش‌بینی شده است که با استفاده از حداکثر توانمندی داخلی کشور در حوزه‌های طراحی، تامین تجهیزات و احداث نیروگاه‌های اتمی اجرا می‌شود و به‌بهره‌برداری خواهد رسید. برآورد مالی اجرای این طرح حدود ۲میلیارد دلار است و از جمله مزایای ساخت و بهره‌برداری از این پروژه می‌توان به تامین برق منطقه اشاره کرد.

گفتنی است به‌منظور اجرای عملیات احداث نیروگاه اتمی کارون شرکت‌های داخلی نسبت به ساخت تجهیزات مکانیکی ثابت نیروگاه و همچنین طراحی و ساخت پمپ‌های خنک‌کننده مدار اول و ایمنی نیروگاه اقدام خواهند کرد.

نسخه مناسب چاپ