دکتر هوشنگ جزی در نشست خبری در بجنورد با اشاره به این که شعار امسال روز جهانی خاک با عنوان خاک، سرآغاز است، اظهار داشت: یکی از موضوعاتی که باید به آن بپردازیم امنیت غذایی کشور است که به ۲ فاکتور آب و خاک بستگی دارد.
وی با تاکید بر این که موضوع حفظ خاک حتی از آب مهمتر است، افزود: در واقع خاک بستر تولید و نگهداشت آب است. ۲۵درصد تنوع زیستی و ژنتیکی کره زمین در خاک است و ۹۵درصد مواد غذایی و پوشش مردم جهان از خاک تهیه می شود.
جزی ادامه داد: یک سوم خاک قابل استفاده در دنیا از بین رفته و علت آن انجام فعالیت های نادرست انسانی است. فرونشست هایی که در ایران اتفاق افتاده، به خاطر از بین رفتن خاک است و متاسفانه این روند در کشور رو به افزایش است به نحوی که سالانه با فرونشست ۳۰سانتی خاک مواجهیم. به گفته وی مساله فرونشست خاک در مناطقی نظیر همدان وحشتناک و در اصفهان تهدیدی جدی است.
مدیرکل آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری با بیان این که در کشور ۶۴۲دشت وجود دارد که ۴۷۰دشت از این تعداد در مرحله بحرانی قرار دارند،ادامه داد:پساب های صنعتی، استفاده بی رویه از کود و سموم، برداشت از معادن و پخش شدن برخی از مواد معدنی خطرناک از عوامل ایجاد آلودگی در خاک است. وی به میزان فرسایش خاک هم اشاره کرد و افزود: میزان فرسایش خاک در کشور ۴ر۱۶ تن در هکتار است ، در حالی که متوسط فرسایش خاک در دنیا ۲تا ۵ر۲ تن است.