رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از انجام اقدامات برای عرضه سهام دولت در مجموعه خودروسازان خبر داد و گفت: قدمهای خوبی برای حذف قیمتگذاری دستوری برداشته شده و امیدواریم بتوانیم بخش عمدهای از محصولات خودروسازان را از قیمتگذاری دستوری حذف و با قیمت بازار عرضه کنیم.
به گزارش ایرنا، مجید عشقی در حاشیه بازدید از شرکت خودروسازی ایران خودرو در جمع خبرنگاران اظهار کرد: شرایط حاکم در صنعت خودرو طی سالیان گذشته سخت و مشکلات انباشتهای در این صنعت ایجاد شد که از یک سال گذشته فرآیند خوبی برای رفع آنها شروع شده است.
وی با بیان اینکه برنامههای متنوعی مانند افزایش تولید در نظر گرفته شد که این اقدام در یک سال گذشته با نتایجی مثبت همراه بود، افزود: در این مدت اقدامات مربوط به تکمیل خودروهای ناقص به درستی انجام شد و اکنون شاهد نبود خودروهای ناقص در کارخانهها هستیم.
رئیس سازمان بورس به بحث اصلاح ساختاری خودروسازان و قیمت فروش آن اشاره کرد و گفت: در این زمینه قدمهای خوبی برداشته شده که این فرآیند را با کمک بورس کالا ادامه خواهیم داد و امیدواریم بتوانیم بخش عمدهای از محصولات خودروسازها را خارج از قیمتگذاری دستوری و همچنین با قیمت بازار عرضه کنیم.
عشقی اظهار داشت: در این مدت استقبال خوبی از عرضه خودرو در بورس کالا صورت گرفت و در چند هفته گذشته که میزان عرضه با افزایش همراه شد شاهد نتایج خوبی در این زمینه بودیم.
وی خاطرنشان کرد: امیدواریم با کمک مسئولان خودروسازها بتوانیم بازار منصفانهای را در بورس کالا و در زمینه فروش خودرو داشته باشیم.
رئیس سازمان بورس اصلاح ساختار مالی خودروسازها را دیگر مساله مدنظر مسئولان دانست و گفت: به دلیل انباشته شدن مشکلات از سالیان گذشته شاهد وجود مراحل سخت در خصوص زیان انباشته این دو شرکت خودروسازی هستیم.
عشقی با بیان اینکه رفع این مشکل مستلزم وجود یک برنامهریزی مالی برای اصلاح ساختارها است، بیان کرد: این اقدام هم در دستور کار است تا مسایل مدنظر با کمک مسئولان حاضر در وزارت صمت و همچنین تلاش ما در سازمان بورس انجام شود.
وی با تاکید بر اینکه مسایل مربوط به تصدیگری و واگذاری از سوی سازمان خصوصی سازی در حال پیگیری است، اظهار داشت: اقدامات لازم در رابطه با عرضه بخشی از سهام دولت در مجموعه خودروسازها و همچنین آنچه در مالکیت دولت بوده در حال انجام است.
عشقی با بیان اینکه سازمان بورس متولی سهام وثیقه نیست، اعلام کرد: مسئولان سازمان خصوصی سازی و همچنین وزارت صمت در حال جایگزینی سهام هستند که امیدواریم به زودی سهام وثیقه آزاد شوند.
رئیس سازمان بورس ادامه داد: اصلاح ساختار مالی، اصلاح قیمت فروش و اصلاح موضوع تصدیگری نهتنها مهمترین گام برای نجات صنعت خودروسازی است؛ بلکه به عنوان پیشرانی برای صنایع مختلف عمل خواهند کرد.
وی به برنامههای ارائه شده برای عرضه خودرو در بورس کالا اشاره کرد و ادامه داد: پذیرش عرضه ۲۰۷ در بورس کالا طی دو ماه گذشته آغاز و عرضه آن انجام شد، طبق صحبتهای انجام شده قرار است تا به تناسب بازار عرضه باقی خودروهای پرتیراژ که قابلیت عرضه در بورس کالا را دارند، اجرایی شود.
عشقی اظهار داشت: همه مشتریان با توجه به شرایط در نظر گرفته شده میتوانند به بورس کالا مراجعه و اقدام به خرید کنند.
رئیس سازمان بورس گفت: تلاش این است عرضهها افزایش پیدا کند تا امکان خرید برای مشتریانی که تاکنون امکان نداشتند، فراهم شود و خودرو با قیمت منصفانه خریداری شود.
وی اضافه کرد: امیدواریم بتوانیم با افزایش عرضهها طبق هفتههای متوالی به نیاز مصرفکنندگان پاسخ دهیم. همچنین مدیرعامل ایران خودرو از عرضه دنا، سورن و رانا در بورس کالا خبر داد و توضیحاتی را درباره واردات خودرو ارائه کرد.
مهدی خطیبی در حاشیه بازدید رئیس سازمان بورس از کارخانه ایران خودرو با اشاره به عرضه خودرو در بورس کالا اظهار کرد: در این رابطه باید چند سیاست تکمیلی را اعمال کنیم هم تیراژ عرضه باید افزایش یابد و هم تنوع محصولات، بر این اساس در مرحله بعد دنا، سورن و رانا در بورس کالا عرضه میشود و به دنبال کسب مجوزهای لازم هستیم.
وی با تاکید بر اینکه مدت زمان تحویل خودروهایی که در بورس کالا عرضه میشود باید کاهش یابد، توضیح داد: در حال حاضر مدت تحویل سه ماه بعد از معامله است اما این مدت باید به دو یا یک ماه کاهش یابد.
وی با بیان اینکه ایران خودرو در بازار به دنبال حاشیه سود نیست تصریح کرد: هدف ما این است که ضرر نکنیم به عنوان خودروساز عاملی که برای ما مهم است قیمتی است که خودرو به دست مصرف کننده نهایی میرسد زمانی که «هایما» در بورس کالا عرضه شد شاهد کاهش ۶۰ میلیون تومانی این خودرو در بازار بودیم.
خطیبی در پاسخ به سئوالی در مورد خبری مبنی بر اینکه قیمت گذاری دستوری محصولات سایپا و ایران خودرو تا پایان سال حذف میشود، بیان کرد: ما از هر سیاستی که باعث کاهش ضرر برای خودروساز شود استقبال میکنیم اما تصمیمگیری در مورد حذف قیمتگذاری دستوری بر عهده خودروساز نیست.
وی در مورد واگذاری سهام ایران خودرو گفت: ایران خودرو ۲۴ درصد سهام تودلی دارد که ۵ر۱ درصد آن سهام وثیقه است.
مدیرعامل ایران خودرو در مورد واردات خودرو گفت: ما کاملا موافق واردات هستیم، زیرا واردات برای اقتصاد کشور یک مزیت بوده و البته سیاست واردات ایران خودرو CBU نیست بلکه هدف CQD است.
خطیبی ادامه داد: خودروساز در واردات CBU تجربه موفقی نداشته است، بنابراین تیراژ کمی CBU وارد میشود و بعد به دنبال CQD و مونتاژ خواهیم بود.
وی در مورد مذاکراتی که ایران خودرو برای واردات خودرو داشته توضیح داد: در مورد چند خودرو مذاکره کردهایم اما مشخص نیست در سال جاری واردات داشته باشیم یا نه.
مدیرعامل ایران خودرو در مورد کشورهایی که واردات خودرو از آنها صورت خواهد گرفت اظهار کرد: ایران خودرو تابع سیاستهای کلی نظام است، اما دوستان دوران تحریم را فراموش نخواهیم کرد.
از سوی دیگر کارشناس بازار سرمایه گفت: با ورود سیمان به بورس کالا در یکی دو عرضه ابتدایی، شاهد هیجان برخی خریداران در قیمتهای بالاتر بودیم، اما بعد از چند عرضه، منطق جای هیجان را گرفت و سیمان با قیمت منطقی در بورس کالا معامله شد، با توجه به شرایط که برای خرید خودرو در بورس کالا اعلام شده، به نظر میرسد روند معاملات خودرو در بورس کالا منطقی است و در صورت تداوم عرضه خودرو در بورس، هیجان کاذبی هم که در بازار آزاد وجود دارد فروکش خواهد کرد.
افشین بیرامی، در گفتگو با پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا) با اشاره به آثار مثبت عرضه خودرو در بورس کالا بیان کرد: طبیعتاً قیمتگذاری هر محصولی بر اساس عرضه و تقاضای بازار و عدم قیمتگذاری دستوری، هم به نفع تولیدکنندگان و هم به نفع مصرفکنندگان خواهد بود؛ مشروط بر آنکه اگر اختلالی در روند تولید خودروسازان ایجاد شد، با محدود کردن عرضهها در بورس کالا، موجب تلاطم بازار نشوند.
وی در ادامه با اشاره به عرضه سیمان در بورس کالا گفت: در نظر داشته باشید که با ورود سیمان به بورس کالا نیز در یکی دو عرضه ابتدایی، شاهد هیجان برخی خریداران در قیمتهای بالاتر بودیم، اما بعد از دو تا سه عرضه، منطق جای هیجان را گرفت و سیمان با قیمت منطقی و بدون هیچ مشکلی در بورس کالا معامله شد.
با توجه به شرایط خاصی که برای خرید خودرو در بورس کالا اعلام شده، یعنی هر کد بورسی فقط یک بار اجازه خرید دارد و عرضهها هم کاملاً شفاف است، به نظر میرسد روند معاملات خودرو در بورس کالا منطقی است و در صورت تداوم عرضه خودرو در بورس، هیجان کاذبی هم که در بازار آزاد وجود دارد فروکش خواهد کرد.
کارشناس بازار سرمایه در ادامه تصریح کرد: قطعاً عرضه خودرو در بورس مزایای مالی هم برای خودروسازان به همراه خواهد داشت؛ چرا که تا قبل از این، با فروش خودرو به قیمت دستوری، سود هنگفتی نصیب دلالان میشد و حالا، خودروسازان در سایه کاهش اختلاف قیمت فروش محصول در بورس کالا با بازار آزاد، سود بیشتری کسب میکنند و این اتفاق موجب افزایش حاشیه سود خودروسازان هم خواهد شد، میتوان خوشبین بود زیانی که در این چند سال به خودروسازان تحمیل شده در سالهای آینده جبران خواهد شد.
بیرامی اضافه کرد: همچنین بحث واردات خودرو و CKD (مونتاژ خودروی قطعه قطعه شده وارداتی در کشور مقصد) هم مطرح است، اگر امکان واردات خودرو و CKD و عرضه خودروهای وارداتی از طریق بورس کالا فراهم شود، هم معاملات خودروهای وارداتی شفاف تر خواهد بود و خریداران و فروشندگان کاملاً مشخص هستند و هم با حذف دلالان از این فرایند، قیمت خودروهای وارداتی منطقی تر خواهد شد.
وی افزود: مصرفکنندگان هم از فرآیند عرضه خودرو در بورس کالا منتفع میشوند؛ چرا که با خرید مستقیم خودرو از تولیدکنندگان نسبت به بازار آزاد قیمت کمتری پرداختهاند و وجهی را که قرار بوده نصیب دلالان شود، پرداخت نکردهاند.
با این تفاسیر عرضه خودرو (و هر کالای دیگری که در حال حاضر مشمول قیمتگذاری دستوری است) در بورس کالا میتواند در بلند مدت مزایایی برای تولیدکنندگان و مصرفکنندگان داشته باشد.
کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: مثبتهای گروه خودرویی البته فقط ناشی از عرضه خودرو در بورس کالا نیست و اخبار دیگری مثل خوشبینی به مذاکرات و لغو تحریمها یا زمزمههای افزایش قیمت خودرو در مثبت شدن سهام خودروسازان، تاثیرگذار است.
مدیرعامل یک کارگزاری بورس هم گفت: عرضه خودرو در بورس کالا یکی از اتفاقات خوبی بود که در چند ماه گذشته در بازار سرمایه ما رخ داده است، با عرضه خودرو در بورس کالا، ترس از آزادسازی قیمتها در اقتصاد از بین رفت و امیدوارم شاهد عرضه سایر محصولات هم در بورس کالا باشیم.