سخنگوی وزارت امور خارجه درباره بیانیه مشترک ضدایرانی چین و عربستان گفت: ایران هرگونه اتهام های بیاساس مندرج در بیانیه پایانی اجلاس ۴۳سران شورای همکاری خلیج فارس با حضور مقام چینی را محکوم میکند ودرباره موضوعات مرتبط با برنامه هستهای کشورمان مطالب مندرج در این بیانیه را مردود می داند .
ناصر کنعانی دیروزدرنشست هفتگی با رسانه افزود: برخی کشورهای منطقه با نادیده گرفتن پایبندی کامل ما به برجام و قوانین بینالمللی نسبت به اقدامات مشروع ایران نکاتی را در این بیانیه مطرح کردند که مردود است .
وی ادامه داد: ایران در مورد مسائل منطقهای بر امنیت درونزای منطقهای مبتنی بر هنجارهای بینالمللی وعدم دخالت در امور کشورهای منطقه تاکید میکند و درباره جزایر سه گانه ایرانی ابوموسی ،تنب بزرگ و کوچک تاکید میکنیم این جزایر جزو لاینفک و ابدی جمهوری اسلامی هستند و ادعاها درباره این جزایر را دخالت در امور داخلی و قلمرو سرزمینی ایران میدانیم، لذا این ادعا از طرف هر کسی مطرح شود را محکوم میکنیم.
وی با بیان اینکه مذاکرات رفع تحریمها منحصر به جمهوری اسلامی است،گفت: طرفهای مذاکره طرفهای شناخته شدهای هستند و آماده ایم و بر مواضع اصولی تاکید داریم و در همین چارچوب از منافع اساسی ایران حمایت خواهیم کرد.به کسی اجازه دخالت درامورداخلی واظهارنظر درباره تمامیت ارضی و سرزمینی ایران نخواهیم داد وبر همکاریهای منطقهای مبتنی بر اصول و منافع مشترک وهمسایگی پایبند خواهیم بود.
وی اضافه کرد: درباره موضوعات منطقهای به سیاست همسایگی مبتنی بر منافع و اصول مشترک پایبند یم و از هر گونه ابتکار و اقدام در این باره حمایت میکنیم.
کنعانی در مورد مواضع نرم ایران در برابر اقدامات غیرسازنده چین گفت:ارتباط با چین در سایه اراده سیاسی رهبران دو کشور مبتنی بر مصالح و منافع مشترک در حال گسترش است. در همین چارچوب میزبان هیأت عالیرتبه چینی در تهران هستیم که با هدف گسترش و توسعه مناسبات دو کشور به ایران سفر می کنند.ما در ارتباط با چین نگاهمان در مسیر توسعه مناسبات و به عبارتی هدف مشترک دو کشور هست. در ارتباط با موضوعات مرتبط با منافع اساسی ایران و موضوعات مرتبط با تمامیت ارضی با هیچ طرفی مصالحه و مسامحه نخواهیم کرد و در این باره واکنش جدی نشان داده ووزارت امور خارجه بلافاصله وارد عمل شد و سفیر چین را خواستیم و اعتراضمان را منتقل کردیم و دیدگاههای خود را با جدیت بیان کردیم، یادداشت اعتراضی هم در این ارتباط دادیم. سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تغییر احتمالی در مفاد قرارداد ۲۵ساله ایران و چین گفت: برنامه جامع همکاریهای بلندمدت و ۲۵ساله ایران و چین به عنوان یک نقشه راه همکاریهای خوب و سازنده دو کشور در برنامه اجرا قرار دارد و محل اهتمام جدی دو دولت است. منافع مشترک ایران و چین اقتضا میکند که همکاریهای خوب و سازنده دو کشور مبتنی بر احترام و استمرار پیدا کند و چنین اراده سیاسی در دو طرف وجود دارد.
شعار دروغ آمریکا دردفاع از حقوق زنان ایران
کنعانی درباره مساله اخراج ایران از کمیسیون مقام زنان از سوی آمریکا گفت:براساس اطلاع از اقدامی که دولت آمریکا در پی انجام دادن آن است میدانیم که این رویکرد دولت آمریکا با مخالفت جدی تعداد قابل توجهی از کشورهای عضو و مجموعه اکوسوک روبرو ست و آمریکا در تلاش است با استفاده از ابزارها و رویکردهای مختلف سیاسی و غیرسیاسی موافقت این کشورها راکسب کند.
وی ادامه داد: این یک اقدام کاملاً غیرسازنده و مغایر با روح حاکم بر چنین تشکلهایی است. بسیار مایه تأسف است که کشوری که هم مدعی حقوق زنان و دفاع از حقوق زنان در ایران است، در اقدام غیرسازنده تلاش میکند که کشورمان را از حق قانونی خود در حضور یک ساز و کار بینالمللی با روشهای غیرقانونی خارج و بیبهره کند.
وی اضافه کرد: جالب اینکه براساس نظری که دوستان متخصص دارند میگویند در این مجموعه سازوکاری برای اخراج یک کشور عضو وجود ندارد بنابراین اقدام دولت آمریکا اگر محقق شود یک اقدام سیاسی و مخالف با روح این ساز و کار و ناقض شعارهای این کشور در بحث ارتقای حقوق زنان است و چنین موضوع غیر قابل قبول و محکوم است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد : آمریکا مدعی دفاع از حقوق زنان در ایران است. اولا این شعار دروغی است. زنان قشر عظیمی از جامعه ایرانی هستند نصف یا بالاتر از نصف جامعه ایران را تشکیل میدهند. تحریمهای طولانی مدت آمریکا در طول دهههای متمادی به ویژه تحریمهای یکجانبه که در سالهای اخیر به بهانه مسائل هستهای علیه جمهوری اسلامی اعمال شد، آیا زنان ایرانی از این تحریمها مستثنی بودند؟
کنعانی افزود: بارها اعلام کردند که مردم ایران هدف تحریمهای ما نیستند.چطور میتوان بیش از ۱۷۰۰یا ۱۸۰۰تحریم که یک رکورد بیسابقه بینالمللی در مناسبات میان کشورها ست بر کشوری تحمیل شود و بعد زنان و کودکان آن کشور از این تحریمها متأثر نشوند؟ آمریکا بعد از خروج یکجانبه از برجام مجدداً بیش از ۸۰۰تحریم یکجانبه علیه کشورمان تحمیل کرد. این موضوع با شعار دفاع از حقوق زنان چه سنخیتی و سازگاری با یکدیگر دار د؟ مشخص است این شعار دروغ است. مضافاً اینکه بد نیست براساس اطلاعاتی که منتشر شده است،نگاهی هم به وضع زنان در داخل خود آمریکا بیندازیم.
وی ادامه داد: دولت آمریکا بزرگترین زندان ساز و هم بزرگترین زندانبان دنیا ست. جالب این است که حدود یک سوم از زندانیان زن در جهان در زندانهای آمریکا هستند. گفته می شود بر اساس آمار بیش از ۲۱۱ هزار زندانی زن در آمریکا وجود دارند؛پس اجازه بدهند مراجع حقوق بشری، گزارشگران و اصحاب رسانه زندانهای آمریکا را هم ببینند. آیا اجازه میدهند که ببینند زندانهای آمریکا چگونه است؟ چرا این تعداد زندانی زن در داخل آمریکا ست؟
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: چرا این میزان جرم و جنایت در آمریکا بالا ست ؟آیا غیر از این است که دولت آمریکا عملکرد درست و سازندهای ندارد و به جای توجه به امور داخلی و امور شهروندان خودش وقت و انرژی وسرمایه ملی شهروندان آمریکا را طرف توجه ومداخله در امور داخلی دیگر کشورهای جهان میکند؟ کشوری که مدعی دفاع ازحقوق زنان است؛ اولا این میزان تحریم نکند ، دوم این که به وضع زنان درداخل آمریکا توجه داشته باشد.ازسطح بالای خشونت درداخل زندانهای آمریکا گزارشهایی وجود دارد؛ بنابراین هم اقدام غیرقانونی و دوگانه است وهم شعارهایی که میدهند شعارهای توخالی ودقیقا نقطه مقابل آن چیزی است که درداخل این کشورها ازجمله آمریکا وجود دارد.
وی درباره اقدامات مداخله جویانه برخی کشورها درامور ایران با تاکید بر اینکه هیچ گونه اقدام مداخلهجویانه در امور داخلی کشور را نمیپذیریم، افزود: این اقدامات را مردود، غیر سازنده و متناقض با منشور ملل متحد و مقررات و سازوکارهای بین المللی میدانیم. کشورها حق مداخله در امور داخلی کشورهای مستقل را ندارند. درباره اقدامات
غیر سازنده ای که انجام دادند ایران از حق واکنش متقابل برخوردار بود و در این باره از حقوق شناخته شده خود در حوزه دیپلماتیک استفاده کرد و واکنش متقابل نشان داد. وی ادامه داد: تاکید می کنیم مداخله در امور داخلی کشورمان بدون واکنش نخواهد بود و ایران تحت تاثیر فشارهای سیاسی که با هدف اخذ امتیاز در برخی زمینه ها در حال اقدام و
اجراست قرار نخواهد گرفت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد نقش مداخله جویانه و تحریک آمیز برخی رسانههای فارسی زبان گفت: این شبکهها در حوزههای خارج از سرزمینی ایران فعالیت میکنند .در حوزه اروپا و در کشور انگلیس هستندو ما از چارچوبهای قانونی در این کشور درحال استفاده هستیم و اقدامات حقوقی را انجام دادهایم.این رسانه ها برای ایجاد آشوب و حمایت از اغتشاشاگران، آموزش رفتارهای تروریستی و مقابله با نیروهای مسلح را ترویج کرده و به شهروندان ایرانی آسیب زده اند و تعدادی جان خود را از دست داده اندومنجر به شکایاتی هم شده است و امیدواریم سازو کارهای حقوقی موجود در انگلیس با پرهیز از رفتار سیاسی به این گونه شکایتها از منظر حقوقی نگاه کنند و اقدامات بازدارنده را انجام دهند.
کنعانی در موردموضوع اعزام مستشار نظامی و خرید تجهیزات از روسیه توسط ایران اضافه کرد:همکاریهای دو کشور بخشی از همکاریهای خوب و سازنده است که در چارچوب منافع و مصالح مشترک صورت میگیرد ، اما جزئیات همکاری ها در حوزه های دفاعی قابل بیان نیست.
سخنگوی وزارت خارجه درباره خرید موشکهای بالستیک توسط روسیه ازایران گفت:ما یک طرف جنگ دراوکراین نیستیم ومعتقدیم راهکار این بحران گفتگوی سیاسی برای ایجاد صلح و پایان بخشیدن به جنگ است.بارها گفتیم به هیچ طرفی دراین جنگ کمک تسلیحاتی و نظامی نکردیم.
کنعانی درمورد تحریمهای جدید اتحادیه اروپا علیه ایران اظهار داشت:تحریمها اقدام غیرقانونی است که از سوی تعداد مشخصی از کشورها چه در آمریکا و چه در حوزه اتحادیه اروپا علیه ایران اعمال میشود. این اقدامات غیرقانونی و غیرسازنده است. کشورمان همواره درباره این گونه اقدامات غیرسازنده پاسخ داده و اقدام کرده است.
کنعانی درباره اقدام دادگاه بلژیک برای تعلیق مبادله زندانیان اظهار داشت: با یک نگاه سیاسی موضوعات مرتبط با همکاریهای قضائی دو کشور ایران و بلژیک هم تحت تاثیر قرار گرفته است و اجرای آن میتوانست یک اقدام سازنده میان دو کشور با تمرکز بر کمک به وضع شهروندان دو کشور باشد .
وی افزود: متاسفانه سیاسی نگری سبب میشود موافقتنامهای که اساساً با نگاه به کمک به شهروندان دو کشور منعقد، تائید و تصویب و اجرای آن با تعلیق مواجه شود. این یک رفتار سازنده و کمک کننده نیست و حتی با نگاهی که آنها ادعا میکنند که نسبت به مسائل حقوق شهروندان و حقوق انسانی دارند سازگارنیست وامیدوارم دراین نگاه بازنگری کنند.
وی درباره عملکرد دولت انگلستان درطول تاریخ علیه ملت ایران گفت:ایران مطالبه حقوق ملی خود را ازهیچ کشوری ازجمله دولت انگلستان به بوته فراموشی نمیسپارد واینها را صرفا دراوراق واسناد و تاریخ ثبت نخواهد کردبلکه جزوفهرست مطالبات خود دردولت انگلیس قرارداده است وبه مرورزمان و متناسب با شرایط پیگیری خواهد کرد .