درخواست آمریکا برای تشکیل ائتلاف منطقه‌ای علیه داعش
 

سرویس خارجی:وزیر دفاع آمریکا اعلام کرد که اگرچه حملات هوایی این کشور به نیروهای کرد و عراقی کمک کرده است تا دست به تجدید قوا بزنند،اما انتظار می‌روند داعش مجددا گروه‌هایی تشکیل دهد و حملات جدیدی را آغاز کند،از این رو تشکیل یک ائتلاف منطقه ای برای مقابله با این گروه تروریستی ضروری خواهد بود.

ژنرال مارتین دمپسی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا که طی سخنرانی چاک هیگل وزیر دفاع آمریکا در یک کنفرانس خبری در کنار وی حضور داشت، نیز تاکید کرد، اگرچه می‌توان داعش را محدود کرد اما بدون انجام حمله علیه این گروه در سوریه نمی‌توان آن را شکست داد. دمپسی همچنین تاکید کرد که این شکست لزوما نیازمند حملات هوایی آمریکا نیست و این در حالی است که به نظر می‌آید هیگل بر این عقیده است که آمریکا تمامی گزینه‌ها را بررسی خواهد کرد.وزیر دفاع آمریکا همچنین تصریح کرد: با هدف قرار دادن داعش در سوریه، امکان شکست دادن این گروه وجود دارد.

هیگل با اشاره به بازپس‌گیری سد موصل که از سوی داعش تصرف شده بود ، حملات هوایی آمریکا را موثر ارزیابی کرد و گفت: ارسال تسلیحات آمریکایی به نیروهای عراقی و پیشمرگه و همچنین حمایت‌های بین‌المللی بشردوستانه به هزاران بی‌خانمان در شمال عراق بسیار مهم دانست.هیگل تاکید کرد: به طور کلی این عملیات شتاب پیشروی های داعش را کم کرده است و به نیروهای عراقی و کرد قدرت بخشیده تا اقدامی تازه را آغاز کنند.در همین حال،ژنرال دمپسی گفت: داعش باید در نهایت نابود شود. وی افزود: به نظر شما آیا آن‌ها می‌توانند محدود شوند در حالی که بخشی از این سازمان در سوریه مشغول به فعالیت است. پاسخ منفی است. آن‌ها باید هم در سوریه و هم در عراق در نظر گرفته شوند. شکست داعش زمانی محقق می‌شود که ما یک ائتلاف در منطقه داشته باشیم که وظیفه شکست این گروه را بر عهده داشته باشد. هیگل در بخش دیگری سخنان خود با بیان اینکه مأموریت آمریکا در عراق هنوز به پایان نرسیده است، گفت: به دنبال راهبردی بلندمدت برای مقابله با داعش هستیم، چراکه داعش تهدیدی بلندمدت است. در ادامه هیگل بار دیگر به تهدیدات تروریست‌ها در منطقه پرداخت و گفت: آنها تهدیدی فوری چه در عراق و چه در هر نقطه دیگری هستند و داعش پیچیده‌تر و ثروتمندتر از هر گروه دیگری است که تاکنون دیده‌ایم، ما این گروه را فراتر از یک گروه تروریستی می دانیم. وزیر دفاع آمریکا در اظهاراتی با اشاره به کشته شدن یکی از خبرنگاران این کشور در عراق، گروه تروریستی داعش را مسئول اصلی تمام تحولات منفی خاورمیانه دانست.

همچنین هیگل تغییر نخست‌وزیر در عراق را تحولی مهم توصیف کرد و گفت:آمریکا به حمایت از نخست‌وزیر جدید عراق ادامه می‌دهد. وی همچنین گفت:عراقی متحد، آینده‌ای شکوفاتر خواهد داشت.وی افزود:اوباما در مورد نقش آمریکا در عراق صریح بوده است؛ حفاظت از پرسنل خود در تأسیسات عراق، کمک‌رسانی به عملیات نیروهای عراقی و همچنین همکاری با شرکای بین‌المللی خود در عملیات‌های بشردوستانه. از طرفی،چاک هیگل گفت:جنگ با داعش نیازمند بودجه اضافی برای پنتاگون است.

این در حالی است که،سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانسی خبری تصریح کرد که اگر ایران به ایفای نقشی سازنده در کمک به کاهش قابلیت‌های گروه تکفیری داعش علاقه مند باشد، آمریکا می‌تواند در زمینه مبارزه با این گروه، گفتگوهایی را با تهران داشته باشد.«مری هارف» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در مورد همکاری با ایران در خصوص موضوع مبارزه با گروه تروریستی داعش تصریح کرد که تمامی کشورهای منطقه این موضوع را درک می‌کنند که گروه داعش تهدیدی برای آنها است و اگر آنها به ایفای نقشی سازنده در کمک به کاهش قابلیت‌های داعش علاقمند باشند، واشنگتن می‌تواند در زمینه مبارزه با داعش با آنها گفتگو داشته باشد.یکی از خبرنگاران در سوالی به اظهارات «مرضیه افخم» سخنگوی وزارت خارجه کشورمان اشاره کرد که گفته بود که گفتگو بین ایران و اتحادیه اروپا درباره گروه تکفیری داعش آغاز شده است.هارف در پاسخ به وی تأکید کرد: فکر می‌کنم که اتحادیه اروپا و ایران در این باره اطلاعات بیشتری در مقایسه با من داشته باشند.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین گفت: کشورش توانایی پیدا کردن قاتل انگلیسی خبرنگار کشته شده به دست داعش را دارد و برای این کار با لندن همکاری می کند .وی با اشاره به نحوه عملکرد تروریست های داعش گفت: اعضای این گروه هر کسی را که بر سر راهشان باشد بدون توجه به ملیتش می‌کشند، مورد تجاوز قرار می دهند یا به بردگی می‌گیرند.وی تاکید کرد که براساس تخمین آمریکا حدود ۱۲ هزار خارجی در صفوف تروریست‌ها در سوریه و عراق می‌جنگند که شماری از آنها آمریکایی هستند.سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین افزود که واشنگتن با کشورهای همسایه سوریه و عراق درباره ممانعت از ورود نیروهای خارجی به سوریه و عراق گفتگو می‌کند.این در حالی است که،مقامات امنیتی آمریکا می‌گویند که بیش از ۱۰۰ نفر از اتباع کشورشان در کنار تروریست‌های داعش می‌جنگند.

در همین حال،روزنامه گاردین با اشاره به تحرکات گروه تروریستی داعش، نوشت،غرب باید برای مبارزه با تروریست‌ها از کشورهای منطقه از جمله ایران و سوریه کمک بگیرد.گاردین با اشاره به کشته شدن یک خبرنگار آمریکایی به دست داعش و درخواست فرانسوا اولاند،رئیس‌جمهوری فرانسه برای برگزاری نشستی بین‌المللی به منظور بررسی تهدید گروه‌های تروریستی، نوشت:ما نباید در نبرد با داعش تنها باشیم. قدرت‌های منطقه‌ای باید نقش پررنگ‌تری بر عهده بگیرند، شاید حتی نقش نظامی. اما این نقش قطعا باید بیشتر نقشی دیپلماتیک باشد.از دیگر سو،رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن کشته شدن خبرنگار آمریکایی توسط داعش، بر لزوم تسلیح کسانی که با این گروه مبارزه می‌کنند، تأکید کرد.«اد رویس» تصریح کرد: داعش یک تهدید عمیق برای بشریت است.وی تأکید کرد که باید در خصوص مقابله با این گروهک تروریستی بسیار جدی باشیم و به شکلی گسترده آنهایی را که با این گروه مبارزه می‌کنند را تسلیح کنیم.در این میان،سفیر پیشین آمریکا در عراق نیز با اشاره به انتشار ویدئویی از کشته شدن یک خبرنگار آمریکایی به دست داعش گفت که این گروه

شبه نظامی به دنبال تحریک واشنگتن است.این دیپلمات سابق آمریکایی تصریح کرد: اعضای داعش در جریان بازپس گیری سد موصل شکست بزرگی را متحمل شدند و در حال حاضر می‌کوشند این پیام را القا کنند که ما باز گشته‌ایم و برنامه‌های خود را برای جنگ علیه جامعه جهانی پیگیری خواهیم کرد.وی در ادامه هشدار داد: دیر یا زود ما باید با آن‌ها وارد جنگ شویم زیرا آن‌ها می‌خواهند با ما بجنگند .

این در حالی است که،نظرسنجی مشترک روزنامه واشنگتن‌پست و شبکه ای.بی.سی، نشان می‌دهد بیش از نیمی از مردم آمریکا رویکرد اوباما در حل بحران عراق را تائید نمی‌کنند.خبر دیگر اینکه،اینترپل در بیانیه‌ای اعلام کرد،تلاش بین‌المللی برای جلوگیری از پیوستن مبارزان جدید به نیروهای تکفیری داعش ضروری به نظر می‌رسد.از دیگر سو،رئیس‌جمهوری پرجمعیت‌ترین کشور مسلمان‌ دنیا از رهبران اسلامی خواست برای مبارزه با گروه‌های افراطی نظیر داعش با یکدیگر متحد شوند. از طرفی،رهبر جریان صدر با اشغالگر خواندن آمریکا مخالفت خود با دخالت واشنگتن در امور عراق را اعلام کرد.مقتدا صدر،رهبر جریان صدر در گفتگو با شبکه «اسکای نیوز» با دخالت آمریکا در عراق مخالفت و آن را یک کشور اشغالگر توصیف کرد که حق دخالت در امور عراق را ندارد .

تحولات میدانی

پایگاه خبری «المانیتور» به نقل از یک مقام آمریکایی از آغاز رایزنی‌ها میان واشنگتن و مقامات محلی برای شروع عملیات آزادسازی شهر موصل خبر داده است .یک مقام آمریکایی گفت:مذاکرات با مقامات محلی استان نینوا عراق برای تعیین چگونگی بازپس‌گیری شهر موصل که دو ماه قبل به دست گروه تروریستی داعش افتاد، خبر داده است.این مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود،گفت: آزادسازی مرکز استان نینوا، نیازمند مشارکت نیروهای محلی و وجود یک برنامه‌ریزی بلندمدت است.وی افزود: ما با فرماندار نینو و همینطور تمامی سران عراقی و شماری از شیوخ منطقه در تماس هستیم تا مشخص کنیم که چطور موصل را از داعش بازپس بگیریم.در همین حال،هواپیماهای جنگی آمریکایی بر فراز شهر موصل اقدام به پخش اعلامیه‌ هایی کردند که در آن از شبه نظامیان خواسته شده بود با جدا شدن از نیروهای داعش در کنار نیروهای ارتش عراق قرار گیرند. از سویی،مقامات آمریکایی می‌گویند که دولت این کشور در حال بررسی اعزام نیروهای نظامی بیشتر به کشور عراق است. از سویی،وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد که نیروهای آمریکایی حملات هوایی علیه داعش را به منظور حمایت از عملیات نیروهای امنیتی عراق ادامه می‌دهند.از دیگر سو،تشکیلات داعش، «ابوعبیده المغربی» رئیس سازمان اطلاعات خود را به اتهام جاسوسی برای سازمان‌های اطلاعاتی غرب اعدام کرد.در این حال،منابع نظامی در استان دیاله عراق به شگرد پلید تروریست های وابسته به داعش در نصب پرچم های بمب گذاری اشاره کردند.تروریست های داعش طی روزهای اخیر پرچمهای سیاه خود را در تپه های اطراف منطقه جلولاء نصب کرده اند که حاوی مواد منفجره است.وی به ساکنان این منطقه هشدار داد از نزدیک شدن به این پرچمها خودداری کنند و افزود: نیروهای پیشمرگه و جنگنده های عراقی مراکز داعش را هدف قرار داده اند که بر اثر آن تلفات سنگینی به تروریست های داعش وارد شده است. در تحولی دیگر،افراد مسلح در داخل مسجدی در دیاله اقدام به تیراندازی کردند و ۶۸ نفر را کشتند.

در تحولی دیگر،«مولوی عبدالرحیم مسلم دوست» از چهره‌های شناخته شده و با نفوذ در بین طالبان افغانستان و پاکستان، ضمن بیعت با ابوبکر البغدادی، قول داد که با گروه داعش در افغانستان همکاری کند .در این حال، یکی از فرماندهان داعش در ترکیه اعلام کرد که الحاق بخشی از خاک ترکیه به اراضی تحت اشغالشان جزئی از برنامه‌های آتی این گروهک تروریستی است.در همین رابطه،روزنامه «الخلیج» امارات نوشت که داعش از اراضی ترکیه به عنوان محل عبور و مرور خود به سمت دیگر کشورها و نیز تجهیز خود با نظارت سازمان اطلاعات این کشور استفاده می‌کند.

در تحولی دیگر،روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارشی اعلام کرد،داعش پیش از کشتن خبرنگار آمریکایی از واشنگتن خواسته بود،چندمیلیون دلار در ازای آزادی وی پرداخت کند.در این حال،یک اندیشکده انگلیسی اعلام کرد که مأموران تحقیق درباره قاتل خبرنگار آمریکایی که توسط داعش سربریده شد، می‌توانند با استفاده از فناوری دیجیتال سرنخ‌هایی را برای شناسایی قاتل به دست آورند.

این در حالی است که،دبیرکل سازمان ملل قتل خبرنگار آمریکایی به دست تروریست‌های داعش را محکوم کرد.

حزب الله لبنان نیز در بیانیه‌ای ضمن محکومیت قتل خبرنگار آمریکایی توسط داعش، این اقدام را جنایتی وحشیانه توصیف کرد.حزب الله لبنان در بیانیه ای اعلام کرد،سکوت بین‌المللی در قبال جنایت‌ها در سوریه و عراق، علت اصلی ارتکاب چنین جنایات وحشتناکی است که همگان را بدون استثنا در بر می گیرد.

در چنین شرایطی،نماینده آیت‌الله العظمی سیستانی در کربلای معلی خواستار کمک به ساکنان «آمرلی» که بیش از دو ماه است در محاصره تکفیری ها به سر می‌برند، شد و از دولت خواست با کسانی که به حقوق شهروندان عراقی تجاوز می‌کنند با مشت آهنین برخورد کند.

اظهارات اوباما

رئیس جمهوری آمریکا درباره کشته شدن خبرنگار آمریکایی به دست داعش طی سخنانی این اقدام را محکوم و تصریح کرد که داعش نماینده هیچ دینی نیست.باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا درباره اقدام تروریست‌های داعشی در سر بریدن «جیمز فلوی» خبرنگار آمریکایی به دست داعش بیانیه صادر کرد و گفت: جیمز به گونه‌ای از آمریکا گرفته شد که مردم دنیا را شوکه کرد و همه ما برای فقدان این خبرنگار دل‌شکسته و عزاداریم.اوباما با اشاره به تلاش داعش برای دینی جلوه دادن اقدامات خود گفت: هیچ دینی به مردم درس کشتار بی‌گناهان را نمی دهد و داعش نماینده هیچ دینی نیست و اکثریت قربانیان تروریست های داعش مسلمانان هستند و این گروه تا کنون هزاران شیعه و سنی را کشته است.اوباما گفت: داعش یک غده سرطانی است و آمریکا از مبارزه با داعش دست برنخواهد داشت.باراک اوباما در انتهای سخنان خود گفت:‌ گروهی مانند داعش جایی در قرن ۲۱ ندارد.

کمک کشورهای اروپایی

به دنبال اعلام آمادگی انگلیس و فرانسه برای کمک نظامی به منطقه کردستان، آلمان و ایتالیا هم از احتمال ارسال سلاح و مهمات برای کردهای عراق در روزهای آینده به منظور مقابله با داعش خبر دادند.کاخ الیزه با انتشار بیانیه ای از آمادگی فرانسه برای ارسال کمک های بشردوستانه و تسلیحات به منطقه کردستان خبر داد. از سویی،مجارستان اعلام کرد که این کشور به عنوان یکی از اعضای اتحادیه اروپا و ناتو قصد دارد که مهماتی را به طور رایگان به عراق ارسال تا به این کشور در جنگ علیه تروریسم کمک کند.

تحولات سیاسی

منابع نزدیک به نخست وزیر مأمور به تشکیل کابینه عراق اعلام کردند که وی با توجه به پیشرفت‌هایی که در روند گفتگوهای سیاسی برای تشکیل کابینه ایجاد شده، روز دوشنبه (۳شهریور) دولت را معرفی می‌کند .از سویی،نخست وزیر مکلف عراق ضمن درخواست از مسیحیان عراق برای عدم ترک این کشور گفت: گروه های سیاسی باید به قانون اساسی پایبند باشند.حیدر العبادی همچنین بر داشتن روابط مستحکم با کشورهای همسایه عراق برای مقابله با داعش تأکید کرد.خبر دیگر اینکه،حیدر العبادی نخست‌وزیر مکلف عراق در گفتگوی تلفنی با رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه بر لزوم برقراری روابط محکم و استراتژیک میان دو کشور و اهمیت یکپارچه و هماهنگ کردن تلاش‌ها برای مبارزه با تروریسم تاکید کرد.

در تحولی دیگر،فعالان حقوقی عراق از تشکیل کمپینی برای محاکمه عناصر گروهک تروریستی منافقین و بین المللی کردن جنایات و جرایم آنها طی سال‌های گذشته

در این کشور خبر دادند.

نسخه مناسب چاپ