زیرگذر اینترنت
جز همدلی نباشدمان مرهمی دگر
 

کاربران فضای مجازی در باب همدلی نظرات مختلفی دارند. گستره این نظرات از همدلی در زندگی شخصی و زناشویی تا همدلی در زندگی اجتماعی را دربر می‏گیرد.
«آسمان آبی» نوشته: «یک نگاه به رفتار خودتان بکنید، بعد از طرف مقابل توقع داشته باشید. اگر محبت و همدلی می‎بینید از پرفکت [کامل] بودن شما یا حماقت طرف مقابل نیست. هر رابطه‎ای یک جاده دو طرفه است و تلاش یک‎طرفه فقط باعث دلسردی و دلزدگی فردی می‏شود که دارد سعی می‏کند رابطه را حفظ کند و قطعا چنین رابطه‎ای دوامی نخواهد داشت.»
«رضوان» آرزو کرده: «کاش فک‌وفامیل، یک‎دهم جلساتی که برای آموزش «کشتن گربه دم حجله» برای عروس و داماد می‎گذارند، جلسات آموزش همدلی و مدارا و رواداری در زندگی مشترک برایشان می‎گذاشتند.»
صفحه «ایمپو» توضیح داده: «همدلی این نیست که با طرف مقابل همدردی کنید، پا به‎پایش گریه کنید و زندگی و زمانتان را در این مسیر بگذرانید، همدلی یعنی حس کردن خشم، ترس و سردرگمیِ دوست، فرزند، همسر، طوری که انگار حس خودت بوده، بدون این‌که خشمگین بشوی، بترسی، یا سردرگم بشوی.»
«امیر شاهلو» و عده‏ای دیگر از کاربران این بیت شعر را به اشتراک گذاشته‎اند: «آه از غمی که تازه شود با غمی دگرر جز همدلی نباشدمان مرهمی دگر.»
«پیمان اکبرنیا» این مثال را از کتاب «صراحت تمام‎عیار» که برگرفته از سخنرانی «جف وینر»، کارآفرین و بازرگان آمریکایی است نقل کرده: «تصور کنید دارید در مسیری کوهستانی قدم می‌زنید. به کسی برمی‎خورید که تخته‌سنگی روی سینه‌اش افتاده. واکنش همدلانه این است که شما هم همان خفگی خردکننده را احساس کنید و در نتیجه زمین‌گیر و بیچاره شوید، اما واکنش مشفقانه این است که تشخیص دهید آن شخص درد می‌کشد و هر کاری از دستتان بر می‌آید برای برداشتن تخته‌سنگ و تسکین رنج او انجام دهید. به بیان دیگر شفقت یعنی همدلی به اضافه اقدام عملی.»
«شوکا» تجربه‏ای عملی از تأثیر همدلی در روابط انسانی دارد: «وقتی پسرم به آی‌سی‌یو رفت، پسرجوان دیگری که تازه‎داماد هم بود، از چندروز قبل در آن‌جا بود. حدود بیست روز هم در بیمارستان دیگری بود و این‌جا دیگر حالش روزبه‌روز رو به وخامت گذاشت. بیرون از آی‏سی‏یو، خانواده‌ها با هم همدلی می‌کردند و دوست می‌شدند و به‌هم دلداری می‌دادند. من هم با خانواده‌ آن جوان دوست شدم. خانمش یا پدرش شب‌ها در راهرو می‌ماندند. دو روز آخر اینتوبه شد و عملا جوابش کردند اما حال پسر من کمی بهتر شد و گفتند اگر دوروز پایدار بماند به بخش منتقل می‏شود. خانواده‌ آن جوان دائم حال پسرم را می‌پرسیدند و من فقط می‌گفتم بد نیست، امیدوارم دل همه‌مان شاد شود.»
«علیرضا قاسمی زارچ» با به اشتراک گذاشتن این عکس‏ها به یکی از سنت‎های زیبای ایرانی اشاره کرده: «ما در یزد از این کوچه‎ها داریم که دلیل همدلی مردم است، هرچه هم قهر کنند باز مجبورند در این کوچه‎ها از کنارهم رد شوند.»
مردم هزارستان در افغانستان از اقوامی هستند که بارها و سال‎ها توسط گروه‏های مختلف دولتی و تروریستی کشتار شده‏اند و درصدد جلب توجه و همدلی جامعه جهانی برآمده‏اند. «علی اصغری» ضمن استفاده از هشتگ «کشتن هزاره‏ها را متوقف کنید» به همدلی اقوام مختلف افغانستان با قربانیان این کشتار اشاره کرده و گفته: «همدلی از هم‎زبانی بهتر است.»
«خان‎محمد نوری» هم نوشته: «وقتی ملاک انسانیت یک انسان، انسان‏دوستی باشد برایش فرق نمی‎کند از چه قشر، رنگ، مذهب و نژادی باشی. اگر مورد ظلم و بی‎مهری قرار بگیری به سویت می‎شتابد تا یاری‎ات کند. این خانم محترم آلمانی، الگوی انسانیت برای همه ماست.»
«معین» نظر داده: «از بین صفات مختلف، از یکیشان بیشتر از همه متنفرم، دروغ‏گویی و خودبرتربینی. از بین همه‌ کلمات، دوتا را بیشتر از همه دوست دارم، موسیقی، آرامش و همدلی.» البته به نظر می‌رسد معین باید روی ریاضیات خود بیشتر کار کند!
«گل‎جان» انتقادی دارد: «هرچه می‏‎شود یک‎سری می‎گویند مثبت باش، زندگی این‎طوری نیست، آن‎طوری است. باباجان! آدمیزاد احساس دارد. می‏ترسد، دلگیر می‏شود، خسته می‎شود، احساس تنهایی می‌کند، بی‌حوصله می‏شود. دلیلش هم ساده‌ است، چون آدمیزاد است. هی راه می‏افتند که نترس! نگران نباش! احساس فلان نکن… بی‏خیال، همدلی کن رد شو برو دیگر!»
وقوع اتفاقات اخیر در ایران هم یکی از مسایلی است که کاربران فضای مجازی را به تأکید بر لزوم همدلی و همدردی در کنار یکدیگر واداشته است. «ساره» نوشته که این روزها مدام جمله‌ای از کتاب «عیبی ندارد اگر حالت خوش نیست» را با خودش تکرار می‏کند: «هنگامی که درد چنان بزرگ می‌شود که نگه داشتنش از عهده‌ یک نفر برنمی‌آید…». او افزوده: «تحمل درد‌هایی که این روزها تحمل می‌کنیم از عهده‌ یک نفر برنمی‏آید، همدلی کنیم، حرف بزنیم، در آغوش بگیریم.»
«محمد حسنی سعدی» انتقادی دارد: «زاکانی رفته دانشگاه شریف، به جای این‎که برای تلطیف فضا و همدلی با معترضان و کمک به بازگشت آرامش تلاش کند، برای تقویت جریان همفکر خود صدایش را کلفت می‌کند و از تشویق و سوت و کف بچه‌های بسیج دانشجویی لذت می‌برد.»
«سحر» موضوع همدلی را به جشن شب یلدا که در آستانه آن هستیم مرتبط کرده: «یلدا شبی است که خورشید از نو زاده می‎شود. یلدا جشن شبانه بیداری تا بامداد و تماشای طلوع خورشید تازه  متولد  شده است، جشنی که از لازمه‌های آن حضور کهنسالان و بزرگان خانواده به نماد همدلی و همراهی بوده است. باید جشن یلدا امسال با حضور تمام اعضای خانواده ایران برگزار شود.»

code

نسخه مناسب چاپ