در نشست تبیین سیاست‌های کلی برنامه هفتم مطرح شد:
سخنرانی و کتاب نوشتن، موجودیت فرهنگی کشور را غنی نمی‌کند
 

نشست تبیین سیاست‌های کلی برنامه هفتم با موضوع «اعتلاء فرهنگ عمومی»، عصر دیروز به همت مؤسسه پروهشی فرهنگی انقلاب اسلامی برگزار شد.
به گزارش خبرنگار اطلاعات، در بند ۱۳ سیاست‌های کلی برنامه پنج ساله هفتم، موضوع اعتلاء فرهنگ به طور ویژه مورد توجه قرار گرفته است. در این بند بر «اعتلاء فرهنگ عمومی در راستای تحکیم سبک زندگی اسلامی– ایرانی، تقویت همبستگی و اعتماد به نفس ملی، ارتقاء هویت ملی و روحیه مقاومت، کار و تلاش در جامعه با بسیج تمامی امکانات و ظرفیت‌های کشور، دستگاه‌ها و نهادهای دولتی و مردمی و افراد و شخصیت‌های اثرگذار علمی و اجتماعی و حمایت و پشتیبانی مؤثر دولت از آن» تأکید شده است.
در این نشست، حجت‌الاسلام والمسلمین علی ذوعلم، رئیس اندیشگاه گام دوم انقلاب اسلامی اظهار کرد: ما درباره ضعف در تحقق برنامه‌های پنج‌ساله و ضعف در جریان سیاست‌های کلی اسناد، نیاز به تحقیق و کار بیشتر داریم. شاید یکی از اشکالات ما این است که در زمینه اسناد، دچار پرنویسی و کم‌کاری همزمان هستیم. در برنامه‌های پنج ساله هم شاخصی نداریم که نشان دهد این برنامه‌ها تا چه حد اجرا شده‌اند. کم‌کاری‌های برخی مسئولان هم پیگیری نمی‌شود.
وی افزود: اگر این آسیب‌ها را برطرف نکنیم، برای برنامه هفتم هم همان اتفاقی می‌افتد که برای برنامه‌های پیشین افتاد. ما باید از تجربه‌های گذشته استفاده کنیم.
رئیس اندیشگاه گام دوم انقلاب گفت: رویکرد ما برای اعتلای فرهنگ عمومی چیست؟ بر اساس بند مربوط به اعتلاء فرهنگ، باید تمامی امکانات و ظرفیت‌های کشور را در این راستا بسیج کنیم ولی ما نتوانستیم همه ظرفیت‌ها را برای کار فرهنگی پای کار بیاوریم. باید بر کنشگری فعال جوانان و به‌کارگیری حلقه‌های میانی تأکید کنیم. باید دانش‌آموزان دوره متوسطه و دانشجویان در عرصه فرهنگ فعال شوند و کنشگر فرهنگ باشند. ما تصور می‌کنیم با سخنرانی و کتاب نوشتن، موجودیت فرهنگی غنی‌سازی می‌شود، ولی این یک تلقی نادرست است. اگر مخاطب، خودش را در امر فرهنگ ارتقاء ندهد و خودش کنشگر فعال در عرصه فرهنگ نباشد، اتفاقی که می‌خواهیم نخواهد افتاد.
ذوعلم تصریح کرد: نکته بعدی استفاده از همه نهادهای دولتی و مردمی در این زمینه است. در این راستا، دو نهاد مهم، حوزه و دانشگاه هستند که باید برای ارتقاء فرهنگ، برنامه مشترک و تعامل دوسویه داشته باشند.
رئیس اندیشگاه گام دوم انقلاب اسلامی یادآور شد: نکته بعدی، تأکید بر سه نهاد مهم است که می‌توانند در برنامه هفتم مؤثر باشند. این سه نهاد عبارتند از خانواده، مدرسه و مسجد.
کیفیت خانواده و تربیت فرزند در خانواده را باید جدی گرفت و خانواده‌ها باید برای تربیت فرزندان، توانمند شوند. مدرسه هم باید تقویت شود. باید بین طلاب جوان انقلابی و دانشجویان جوان انقلابی پیوند برقرار کنیم تا کار فرهنگی را در مدارس محقق کنند. نباید نهاد مدرسه را شعبه‌ای از ادارات آموزش و پرورش بدانیم. مساجد ما هم الان به معنی واقعی کلمه رها هستند و سرمایه‌گذاری انسانی و مدیریتی برای آن‌ها نداریم. اگر این سه نهاد در یک نگاه تنظیم‌شده فعال شوند، بسیار مؤثر خواهند بود.
وی گفت: امروز درگیر سبک زندگی غربی شده‌ایم. چهار نسل ما با سبک زندگی غربی و زیرساخت‌های فکری و دانشی آن تربیت شده‌اند. بحث مقابله با سبک زندگی منحط غربی خیلی اهمیت دارد. ما مسائل فرهنگی را نمی‌توانیم در خیابان حل کنیم. این مقابله، فکورانه، هوشمندانه و یک مجاهدت همه‌جانبه است. ما در برنامه‌های رسانه‌ای، برنامه‌ای که آفات سبک زندگی غربی را به صورت تحلیلی تبیین کند، نداریم.
ذوعلم افزود: اگر مدیران ما سبک زندگی خود را اصلاح نکنند، نمی‌توان اصرار داشت که مردم سبک زندگی خود را عوض کنند و این موضوع باید در برنامه توسعه هفتم مورد توجه قرار گیرد.
وی یادآور شد: پیشنهاد من، گفتگوهای مناظره‌ای بین اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی در این زمینه است. همچنین برای مسئولان فرهنگی، با حضور منتقدان متعهد، میزگردهایی تشکیل شود. گفتمان‌سازی از جانب جوانان نخبه، بسیار ضعیف صورت می‌گیرد. باید تبدیل این سیاست‌ها به برنامه عملی، به شکل عمیق و جدی رصد شود.
در ادامه، دکتر محمود حاجیلویی، قائم مقام و دبیر ستاد فرهنگ دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی با سازمان برنامه و بودجه، توافق امضا کرده است و ما از شهریور ماه، درگیر بخش فرهنگ برنامه هفتم هستیم. دغدغه دبیرخانه همواره اثرگذاری بوده است. رهبر معظم انقلاب نیز در بیاناتشان فرمودند که شورای عالی انقلاب فرهنگی، کم منشأ اثر بوده است. اثرگذار بودن، دغدغه همه نهادهای سیاستگذار است.
وی افزود: در شورای عالی انقلاب فرهنگی، به واسطه نسبتی که با رهبر معظم انقلاب وجود دارد، مسأله اثرگذاری شکل ویژه‌ای دارد. ما چهار راهبرد را در اجرایی‌سازی سیاست‌ها دنبال کرده‌ایم. در زمینه تأمین امتداد برنامه‌ای اسناد و مصوبات، ۳ سال کار کردیم و ثمره آن تشکیل کمیته تلفیق فرهنگ بود. این کمیته دو راهبرد عملیاتی را دنبال کرد: یکی اینکه ۸ پروزه تمهیداتی تعریف کرد و دیگر اینکه کمیسیون مشترک فرهنگ دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و سازمان برنامه و بودجه را تشکیل داد.

نسخه مناسب چاپ