پیشنهاد افزایش نرخ سود بانکی به شورای پول و اعتبار داده شده و زمانی که این موضوع در شورای پول و اعتبار جمعبندی و تصویب شد، رقم آن اعلام می شود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی اطلاعات، دکتر علی صالحآبادی رئیس کل بانک مرکزی در نشست خبری جزئیات رشد اقتصادی کشور در سه ماهه اول و نیمه دوم امسال را تشریح کرد و از ارائه پیشنهاد افزایش نرخ سود بانکی از سوی بانک مرکزی به شورای پول و اعتبار خبر داد و گفت: در یک سال اخیر ۹۰ کشور اقدام به افزایش نرخ سود بانکی خود کردهاند به طوری که روسیه یک شبه نرخ بهره را از ۹ر۵ درصد به ۲۰ درصد افزایش داد؛ آمریکا هم به صورت تدریجی نرخ سود بانکی را از نیم درصد به چهار درصد افزایش داده است اما در ایران به نرخ سود به عنوان ابزار سیاست پولی تاکنون چندان توجهی نشده بود.
وی سپس با اشاره به آمار رشد اقتصادی در شش ماهه اول امسال اظهار داشت: رشد اقتصادی کشور در سه ماهه دوم امسال ۶ر۳ درصد و در شش ماهه اول سال هم ۳ درصد بوده است.
صالح آبادی اضافه کرد: در شش ماهه اول امسال رشد بخش نفت ۶ر۶ درصد، صنایع و معادن ۸ر۳ درصد، کشاورزی ۱ر۱ درصد و خدمات ۶ر۲ درصد شده این در حالی است که در شش ماهه اول پارسال رشد بخش کشاورزی منفی ۴ر۲ درصد و صنایع و معادن منفی ۵ر۱ درصد بوده است.
وی همچنین به رشد شاخص کارگاه های بزرگ صنعتی اشاره کرد و گفت: در سه ماهه دوم امسال شاخص کارگاه های بزرگ صنعتی ۲ر۱۰ درصد و در شش ماهه اول امسال هم ۶ر۶ درصد شده است.
رئیسکل بانک مرکزی با اشاره به اینکه باید سیاستهای پولی به گونهای وضع شود که بازار با کسری نقدینگی مواجه نشود، در مورد کنترل رشد ترازنامه بانک ها اظهار داشت:ما سقف تراز را ۵ر۱ تا ۵ر۲ درصد برای بانکها و برای بانکهای قرضالحسنه بیش از ۴ درصد در نظر گرفتهایم؛ در گذشته این رقم برای بانکهای تخصصی ۵ر۲ درصد و برای بانکهای دیگر ۲ درصد به صورت ثابت بود اما الان بر اساس برنامه رشد نقدینگی برای هر بانک، متفاوت است.
وی با اظهار اینکه در چارچوب کنترل عوامل تاثیرگذار بر نقدینگی، سال آینده افزایش دستمزد بالایی نخواهیم داشت، افزود: در بحث آمارهای کلان اقتصادی موضوع کنترل نقدینگی، پایه پولی و تورم مطرح است. پایه پولی در پایان آبان ۵ر۲۰ درصد و نقدینگی ۲۲ درصد بود که در ابتدای کار دولت رشد نقدینگی ۴۲ درصد شده بوده اما الان به ۳۴ درصد رسیده است.
صالح آبادی در ادامه اضافه کرد: ماهانه املاک مازاد بانکها را رصد کرده و با افزایش ایجاد انگیزه به بانکها گفته ایم تا املاک مازاد خود را با سازوکارهای مختلف مانند صندوق املاک بورس عرضه کنند.
وی با بیان اینکه تامین ارز بخش عمده واردات رسمی کشور از طریق سامانه نیما انجام میگیرد که امسال به ۳۱ میلیارد دلار رسیده در حالی که این میزان پارسال ۱۹ میلیارد بوده است، افزود: نوسانات اخیر قیمت دلار ناشی از علل مختلفی مانند افزایش انتظارات تورمی، تقویت ایندکس جهانی دلار، هیجان اغتشاشات بوده و بانک مرکزی این نرخ را قبول نداشته و باید تعدیل شود.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین از پرداخت ۲۶۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات تکلیفی تا آبان امسال خبر داد که نسبت به مدت مشابه پارسال ۷ر۴۴ درصد رشد داشته است و ادامه داد: از ابتدای امسال تا ۲۶ آذر امسال ۱۹۷ هزار فقره وام قرضالحسنه ازدواج به میزان ۹۶ هزار میلیارد تومان پرداخت شده که این میزان در کل پارسال ۸۰ هزار میلیارد تومان بوده است. همچنین شبکه بانکی در ۹ ماهه امسال ۵۹۵هزار فقره وام فرزندآوری به میزان ۲۴ هزار میلیارد تومان پرداخت کرده است.
وی با اظهار اینکه در حال حاضر تسهیلات تکلیفی پرداخت شده به مصرفکننده نهایی ۸ر۱۵ درصد از کل تسهیلات شبکه بانکی است، تاکید کرد: در ۹ماهه ابتدایی امسال ۹۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات به دانشبنیانها پرداخت شده درحالی که در کل پارسال این میزان معادل ۶۶ هزار میلیارد تومان بود.
صالح آبادی همچنین گفت: افزایش دستمزد ۵۷ درصدی امسال رقم عجیب و غریبی بود و به هیچوجه سال آینده چنین افزایشی نخواهیم داشت و دولت قطعا افزایش حقوق را کنترل میکند.
پیشنهاد بانک مرکزی برای افزایش نرخ سود بانکی