سرویس خارجی: دومین دور از نشست های «کنفرانس بغداد» با مشارکت مقامات بلندپایه ۱۲ کشور منطقه و اروپا و مسئولانی از پنج سازمان منطقهای و بین المللی در مرکز همایش ها و کنفرانسهای «ملک حسین» (شاه سابق اردن)، واقع در سواحل «بحرالمیت» کشور اردن برگزار شد.
در این کنفرانس که به دعوت «عبدالله دوم» شاه اردن و با هماهنگی «محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق برگزار شد، سران و مقامات کشورهای ایران، مصر، عربستان، امارات، قطر، بحرین، کویت، عمان، ترکیه ، دبیر کل سازمان همکاری خلیج فارس و اتحادیه کشورهای عربی، نمایندگان سازمان ملل ، سازمان همکاری اسلامی ، اتحادیه اروپا و همچنین «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه حضور داشتند.بر اساس اعلام رسانههای اردن، در مراسم افتتاحیه این کنفرانس، سفرای کشورهای عربی، اتحادیه اروپا و گروه ۲۰ حضور داشتند.
اظهارات شرکت کنندگان
مقامات سازمان ها و کشورهای مختلفی که به این کنفرانس دعوت شدند، به ایراد سخنانی درباره عراق پرداختند. در همین راستا،پادشاه اردن به عنوان میزبان این کنفرانس طی سخنانی ضمن خوشآمد گویی به حاضران و مهمانان خارجی ، از میزبانی کشورش از دومین کنفرانس همکاری و شراکت بغداد ابراز خرسندی کرد و گفت : چالشهای پیش روی منطقه بسیار زیاد هستند و روز به روز پیچیدهتر میشوند.
«عبدالله دوم» افزود: این نشست فرصتی برای توسعه نتایج کنفرانس بغداد در راستای همکاری و مشارکت است که سال گذشته برگزار شد.
وی ادامه داد: این نشست همچنین تاکیدی مجدد بر حمایت از تلاشهای عراق برای ادامه مسیر خود به سمت توسعه و شکوفایی و امنیت، ثبات و احترام به حاکمیت آن است. پادشاه اردن تاکید کرد : اردن بر نیاز منطقه به ثبات، صلح عادلانه و همه جانبه و همکاریهای منطقهای به ویژه در زمینههای اقتصادی و توسعه و رسیدگی به مسائل فقر و بیکاری تاکید دارد و معتقد است که رویارویی با چالشهای مشترک ما مستلزم اقدام جمعی است که آثار مثبت آن را ملتهای ما خواهند دید.
از طرفی، نخست وزیر عراق نیز در سخنانی با بیان اینکه باید به تلاش مشترک برای مبارزه با تفکر افراطی ادامه داد، خاطر نشان کرد: قصد داریم با همسایگان خود یعنی ایران و ترکیه تلاش جدی داشته باشیم تا برای مدیریت مشترک منابع آبی خود، بهترین راه را پیدا کنیم. «محمد شیاع السودانی» افزود: عراق در تلاش است که همکاری متوازنی با همه شرکای منطقهای و بینالمللی داشته باشد .
وی در ادامه ضمن تشکر از حضور شرکت کنندگان در این اجلاس گفت: ما به سوی تقویت روابط و توسعه آن حرکت می کنیم و ایده تاسیس کنفرانس بغداد از تمایل عراق برای تقویت شراکت نشات می گیرد. السودانی افزود: دولت ما خط مشی با هدف ایجاد شراکت منطقه ای و بین المللی و مبتنی بر منافع مشترک را دنبال می کند و اولویت در حال حاضر تقویت پیوند همکاری و شراکت میان کشورهای منطقه است.
سخنان «امیر عبداللهیان»
وزیر امور خارجه کشورمان، دیگر سخنران این کنفرانس بود. وی طی سخنانی بر حمایت تهران از دولت «محمد شیاع السودانی» در عراق تاکید و از گامهای بغداد در برقراری صلح و ثبات در منطقه تمجید کرد. «حسین امیر عبداللهیان» در ادامه با بیان اینکه ایران برای توسعه مناسبات با کشورهای همسایه از جمله عراق تلاش می کند گفت: هدف از برگزاری کنفرانس «بغداد ۲»، حمایت از عراق است. وی تاکید کرد: ما انتظار نداریم که از خاک عراق، هیچ تهدیدی متوجه همسایگان شود. وزیر امور خارجه کشورمان با تاکید بر اینکه تهران از عراق واحد، باثبات و پیشرفته حمایت میکند، اظهار داشت: عراق نقش مهمی در منطقه ایفا می کند.
همچنین، «احمد ابوالغیط»، دبیرکل اتحادیه عرب بر دور نگه داشتن عراق از منازعات تاکید کرد و افزود: مردم عراق خواستار مرحله جدیدی هستند. وی با بیان اینکه عراق گامهای ملموسی برای تقویت مناسبات با کشورهای منطقه برداشته است، ادامه داد: عراق نباید عرصهای برای منازعات و درگیریها باشد.
از سویی، رئیس جمهوری مصر نیز در سخنان خود با بیان اینکه «قاهره» از تلاش های داخلی در عراق برای بازگردادن جایگاه و نقش فعال این کشور حمایت می کند، گفت: اوضاع امنیتی در عراق به طور قابل ملاحظه ای بهبود یافته است.«عبدالفتاح السیسی» با بیان اینکه نشست بغداد فرصتی برای توسعه هماهنگی ها در عراق با مقابله با چالش ها است، ادامه داد: ما صادقانه برای ایجاد مرحله جدیدی از شراکت با عراق تمایل داریم.وی با تاکید بر اینکه دولت عراق دستاوردهای مهمی را در مبارزه با تروریسم محقق ساخته است، تاکید کرد: موفقیت عراق، موفقیت کل منطقه به حساب می آید.
السیسی با اعلام اینکه مصر مخالف هر گونه مداخله خارجی در امور عراق است، خطاب به ملت این کشور گفت: ما از تلاش و حرکت شما به سمت پیشرفت و شکوفایی اطمینان داریم و باور داریم که شما چالش ها را پشت سر خواهید گذاشت و مصر در این مسیر پشتیبان و حامی شما خواهد بود.
نخست وزیر کویت نیز در سخنانی با بیان اینکه کشورهای عربی به جایگاه و اهمیت کشور عراق واقف هستند، تاکید کرد: جامعه بین الملل به ثبات این کشور اهتمام می ورزد.«شیخ احمد نواف الاحمد الصباح» با اشاره به اینکه کشورهای عربی به دنبال بازگشت نقش فعال عراق در منطقه هستند، گفت: توافق اتصال خطوط برق با عراق، نمونه ای از تلاش برای بازگرداندن نقش و اهمیت این کشور است.
«فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان نیز گفت: ریاض سرمایهگذاری بیشتری در عراق می کند و ما از طرحهای توسعه در این کشور حمایت میکنیم . وی افزود: ثبات و آرامش در عراق تأثیر مثبتی بر تمامی منطقه دارد.
«امانوئل مکرون»، رئیس جمهوری فرانسه نیز که به این کنفرانس آمده بود، در سخنانی بر لزوم افزایش تلاش ها برای برقرارای امنیت و ثبات در عراق و منطقه تاکید کرد و گفت: منطقه خاورمیانه همچنان از چنددستگیها و مداخلات و مشکلات امنیتی رنج میبرد.وی افزود: همه کشورهای مشارکتکننده در این کنفرانس برای برقراری امنیت و ثبات در عراق و منطقه میکوشند.
در خبر دیگری، «فواد حسین» در گفتگو با شبکه کردی «رووداو» با اشاره به اقدامات گروههای تجزیهطلب مخالف ایران در اقلیم کردستان اعلام کرد: نباید ایران در معرض حملاتی قرار گیرد که از خاک عراق سرچشمه میگیرد.در تحولات امنیتی عراق نیز، حمله تروریستی داعش به روستای «البوبالی» در حومه «الخالص » واقع در شمال «بعقوبه» شماری کشته و زخمی برجا گذاشت. یک منبع پزشکی با تائید این حمله تروریستی و انتقال مصدومان و قربانیان به بیمارستان، شمار جان باختگان در این عملیات تروریستی را هشت نفر و زخمی ها را چهار تن اعلام کرد.
برگزاری «کنفرانس بغداد» در اردن با حضور مقامات ارشد منطقه و اروپا