پوراندخت، شاه ساسانی که سیاست خارجی و داخلی تازهای را در پیش گرفته بود تا امپراتوری ایران را نجات دهد، ۲۹ دسامبر سال ۶۳۰ میلادی، با دولت روم شرقی قرارداد تازه (تکمیلی) صلح امضاء کرد تا فرصت یابد دست به اصلاحات داخلی بزند. وی برای جلب اعتماد رومیان، دستور داد که ارتش ایران پادگان خود در شهر حلب سوریه را تخلیه کند .پوراندخت دستور رعایت عدالت، بخشودن مالیات عقبافتاده، لغو امتیازهای ناشی از برتریهای طبقاتی و اختیارات اضافی فرمانداران را داده و سکه ملی واحد ضرب کرده بود.
یعقوب لیث، پارسی را زبان رسمی اعلام کرد
دسامبر سال ۸۶۸ میلادی، یعقوب لیث صفاری، قهرمان ملی همه ایرانیان، در کرمان زبان پارسی را زبان رسمی اعلام کرد و در سال ۸۷۵، بار دیگر بر این تصمیم خود تأکید کرد. منظور او از زبان پارسی، همان لهجهای بود که در دربار ساسانیان به آن تکلم میشد و مکاتبات رسمی به آن صورت میگرفت. از همان زمان این پارسی را «پارسی دَری (پارسی دربار)» خواندهاند.
مبارزه مردم کازرون با نیروهای انگلیسی
مقامات انگلیسی که طبق سازشنامه سنپترزبورگ، نیمه جنوبی و شرقی ایران را در کنترل داشتند، در پی حملات کازرونیهای میهندوست به تأسیسات انگلیسی در این شهر و ناامن ساختن راههای اطراف برای جلوگیری از تردد آزادانه انگلیسیها و عوامل آنان، ۲۸ دسامبر سال ۱۹۱۶ دستور دادند که پانصد تن از نظامیان تحت فرمان آنان مرکب از سپاهیان هندی و افراد «اِس پی آر» با چند توپ و مسلسل از شیراز به کازرون بروند و کازرونیها را سرکوب کنند. واحد نظامی انگلستان هشتم دی ماه ۱۲۹۵ هجری شیراز را به عزم کازرون ترک کرد. این نیروی اعزامی پس از درگیری با کازرونیها با تحمل تلفات سنگین از نیمه راه به شیراز بازگشت.
درگذشت سازنده برج ایفل
سازنده برج ایفل، مهندس الکساندر گوستاو ایفل،بیست و هشتم دسامبر سال ۱۹۲۳ در ۹۱ سالگی درگذشت. ساختن برج ایفل که در ۱۸۸۶ آغاز شده بود، ۳۱ مارس ۱۸۸۹ پایان یافت و بازدید همگان از آن آزاد شد. بر فراز این برج، یک آنتن ۲۴ متری تلویزیون نصب شده است.
www.iranianshistoryonthisday.com
code