ناصر کنعانی دیروز در واکنش به برخی مفاد ضدایرانی مندرج در قانون اختیارات دفاع ملی ۲۰۲۳ آمریکا، این اقدام ضدایرانی را محکوم کرد و اظهار داشت: مفاد ضدایرانی این قانون، منعکس کننده استمرار باورها و سیاستهای خصمانه، تحریک آمیز و مداخله جویانه آمریکا علیه ایران و تلاش برای ترویج رویکرد ایران هراسی و فضاسازی امنیتی علیه جمهوری اسلامی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه طرح برخی ادعاهای بیاساس درزمینه فعالیتهای منطقهای ایران، حاکی از تداوم نقش مخرب و بیثبات ساز آمریکا درمنطقه خلیج فارس وغرب آسیا ست، افزود: تکرار اتهامات دروغین دراین قانون در زمینه برنامه هستهای صلحآمیز ایران نیزدر شرایطی مطرح میشود که دولت آمریکا با خروج یکجانبه از برجام، مرتکب نقض عهد و قوانین بینالمللی شده و این ایران بوده است که به رغم عدم انتفاع از حقوق کامل خود در چارچوب برجام، با ابتکارها و انعطاف دیپلماتیک، به حفظ آن کمک کرده است.
کنعانی تاکید کرد: همکاریهای دوجانبه ایران و دولتهای دیگر در زمینههای مختلف از جمله همکاریهای متعارف دفاعی، در چارچوب منافع و مصالح مشترک و منطبق بر حقوق و تعهدات بینالمللی بوده و علیه هیچ کشور ثالثی نیست و آمریکا خود بیش از هر کشور دیگری دارای قراردادهای فروش و همکاریهای نظامی و دفاعی در منطقه است و با استقرار پایگاههای متعدد و پرشمار نظامی در منطقه،ریسک صلح وثبات منطقهای را افزایش داده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به اینکه ایران بارها اعلام کرده است که ساخت سلاح هسته ای در دکترین نظامی ایران جایی ندارد، افزود: ایران به عنوان دولت عضو آژانس و موافقتنامه جامع پادمان، به حقوق و تعهدات خود آشناست. تردیدی نیست که طرح ادعاهای بی پایه و اساس در زمینه فعالیتهای صلح آمیز هستهای ایران، هیچ کمکی به تلاشها برای مشروعیت بخشی به اقدامات و تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه آمریکا علیه جمهوری اسلامی و باج خواهی از آن نمیکند و ایران ثابت کرده است که تسلیم منطق زور نخواهد شد.
کنعانی در پایان تأکید کرد: حمایت تمام عیار آمریکا از رژیم اشغالگر و متجاوز صهیونیستی به عنوان تنها دارنده تسلیحات هستهای در منطقه غرب آسیا از جمله حمایت بی قید و شرط از برنامه سلاحهای هستهای مخفیانه این رژیم، جدیترین تهدید علیه صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی ومهمترین چالش برای رژیم عدم اشاعه هستهای به شمارمیرود و این امر نمونه بارزی ازنفاق وسیاستهای دوگانه و تبعیض آمیزدولتهای مختلف آمریکا ست که ازنظرافکارعمومی جهان محکوم ومردوداست.
لاوروف:الگویی ساده برای بازگشت به برجام ارائه دادیم
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه هم گفت که کشورش الگویی «ساده و قابل فهم» برای بازگشت همه طرفها به تعهداتشان در برجام ارائه داده بود، اما آمریکا و اتحادیه اروپا در نزدیکی خط پایان، روند احیای توافق را کند کردهاند.
به گزارش فارس، طبق گزارش وبسایت انگلیسی خبرگزاری آناتولی، لاوروف در گفتگو با ریانووستی گفت که وقت اتخاذ تصمیمهای مسئولانه برای احیای توافق هستهای ایران است.
مطابق این گزارش، لاوروف گفت که روسیه «الگویی ساده و قابل فهم» برای اجرای تعهدات از سوی همه طرفها پیشنهاد داد، اما آمریکا و اتحادیه اروپا در خط پایانی «ناگهان کند شدند» و «به تنشآفرینی در اوضاع سیاسی داخلی ایران روی آوردند.»
وی افزود که در این طرح تمامی جزئیات به صورت مفصل تشریح شده بود. او اضافه کرد که در صورت وجود اراده سیاسی ،برجام میتواند اجرا شود.
لاوروف در ادامه تأکید کرد زمان ثابت کرده است توافق هستهای سال ۲۰۱۵ هیچ جایگزین معقولی ندارد. او اظهارات «غیرمسئولانه» غربیها درباره «گزینههای جایگزین» و «دیگر گزینههای غیرقابل قبول» را محکوم کرده است.
لاوروف در یک مصاحبه تلویزیونی هم درباره مذاکرات وین برای رفع تحریمهای ایران صحبت کرد و گفت که این گفتگوها به نقطه بی بازگشت نرسیده است.
وی در مصاحبه با شبکه «اول روسیه» اعلام کرد که کشورهای غربی به رغم ایراد انواع اتهامزنیها، هیچ مدرکی درباره ادعای ارسال پهپادهای ایرانی به روسیه ارائه ندادند.
به گفته لاوروف، غربیها در ارتباط با ادعای ارسال پهپادهای ایرانی به روسیه در شورای امنیت سازمان ملل شروع به جنجال کردند. طبق معمول، شیوه آنها بر اساس «بسیار محتمل» است و آنها نمیتوانند مدارکی را ارائه و حقایقی را بیان کنند».
وزیر خارجه روسیه درباره وضع کنونی مذاکرات وین برای رفع تحریمهای ایران هم اظهارنظر کرد و درباره عدم احیای برجام هشدار داد.
به گفته لاوروف، احیای توافق هستهای ایران به نقطه بی بازگشت نرسیده است و جستجو برای جایگزین آن، به تشدید تنش و مسابقه تسلیحاتی منجر خواهد شد.
وزیر امور خارجه روسیه در گفتگو با خبرگزاری اسپوتنیک هم بر ضرورت احیای توافق هستهای تاکید کرد و نسبت به اتخاذ رویکردهای قهری برای حلوفصل مسئله هستهای ایران هشدار داد.
لاوروف، گفت: برجام [توافق هستهای] هیچ جایگزین معقولی ندارد.
وی ادامه داد: بررسی پلان B [نقشه دوم] یا هر گزینه غیرقابل قبول دیگری را غیرمسئولانه میدانیم. رو کردن به این [گزینهها] موجب گسترش تنشها، رقابت تسلیحاتی و درگیری همگانی با پیامدهایی بازگشتناپذیر میشود.
هشدار این مقام ارشد روسیه درباره مذاکرات برجامی در شرایطی مطرح شده است که مقامهای مختلف ایران بارها اعلام کردهاند که احیای این توافق به اراده سیاسی آمریکا در انجام تعهداتش بستگی دارد.
نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی هم به ادعای دیپلمات آلمانی درباره مذاکرات رفع تحریمهای ایران واکنش نشان داد.
سخنگوی وزارت خارجه آلمان روز چهارشنبه گفته بود برلین دلیلی برای احیای مذاکرات رفع تحریمها نمیبیند. او همچنین گفته بود که تمرکز اصلی برلین حمایت از «مردم داخل خیابان» در ایران است نه عجله برای آغاز مجدد مذاکرات برجام.
کریستوفر بورگر گفت: «از دیدگاه ما اکنون هیچ نشانه یا دلیلی برای از سرگیری مذاکرات هستهای با ایران وجود ندارد.»
میخاییل اولیانوف در توییتر در واکنش به این اظهارات مقام آلمانی نوشت: «وزارت خارجه آلمان گفته که برلین دلیلی برای از سرگیری مذاکرات وین نمیبیند. ظاهراً آلمان اهمیت منع اشاعه هستهای و همچنین مخاطرات تنشهای جدی و حتی کنترلنشده در صورت عدم اتمام مذاکرات برجام را دست کم میگیرد.»
آخرین دور مذاکرات رفع تحریمهای ایران پس از وقفهای پنج ماهه از ۱۳ مردادماه تا ۱۷ مرداد در شهر وین برگزار شد.