تسهیلات دولت برای خرید مسکن و توسعه حمل ونقل در کشور
 

*در قالب طرح دولت سالانه ۳۰۰ هزار فقره تسهیلات از طریق صندوق‌های پس‌انداز مسکن تا سقف ۸۰ میلیون تومان به خانه‌ اولی‌ها پرداخت می‌شود که در مجموع طی ۵ سال ۵ر۱ میلیون فقره تسهیلات پرداخت خواهد شد

* درصدد تکمیل کریدورهای اروپا به آسیا از طریق ایجاد شبکه ریلی و بزرگراه آسیایی، جاده ابریشم،‌ کریدور جنوبی آسیا،‌ کریدور بین‌المللی حمل و نقل شمال – جنوب از طریق اتصال چابهار به خط آهن سراسری و کریدور حمل و نقل شرق-غرب از میرجاوه وسرخس به بازرگان و خسروی هستیم

عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در یک برنامه تلویزیونی ضمن اعلام این مطالب،با تشریح جزئیات برنامه دولت برای پرداخت تسهیلات خرید مسکن گفت: شاخص دسترسی به مسکن در ایران خوب نیست و متوسط آن حدود ۱۲ سال است، به عبارت دیگر باید یک خانوار ۱۲ سال درآمد خود را هزینه کند تا بتواند یک واحد مسکونی را خریداری کند. این شاخص در بسیاری از کشورها ۳ تا ۵ سال است.

وی با بیان اینکه با تسهیلات بانکی چیزی حدود ۴۰ درصد از درآمد خانوار باید به مسکن اختصاص یابد، گفت: سهم مسکن در سبد هزینه خانوار در دهک‌های کم‌درآمد نباید بیشتر از ۴۰ درصد باشد چرا که در این صورت از سایر هزینه‌ها زده می‌شود.

وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به این پرسش که چرا با دریافت مالیات بر عایدی سرمایه و خانه‌های خالی مخالف هستید، گفت: وقتی کشور تورم ۲۰ تا ۳۰ درصدی دارد، اخذ مالیات منجر به کاهش تولید می‌شود چون انگیزه ورود سرمایه به بخش ساخت را کاهش می‌دهد.

وی با تأکید بر اینکه برای خروج از رکود باید قشر متوسط جامعه را توانمند کنیم، در رابطه با برنامه‌های این وزارتخانه در حوزه مسکن گفت: بر اساس برنامه ما باید ۵۰ درصد ارزش خانه را از طریق تسهیلات تأمین ودر این راستا باید حدود ۸۰ میلیون تومان تسهیلات خرید به اقشار متوسط جامعه پرداخت شود.

نامبرده با تاکید بر این‌که تامین مسکن از طریق پس‌اندازهای آینده در اکثر کشورها تجربه شده است، بیان کرد: قیمت مسکن و زمین متاثر از تقاضاست. مشکل تقاضای مسکن در چند کلانشهر کشور متمرکز است و در بقیه شهرها تقاضا کمتر است. مهم است که خدمات و اشتغال را چگونه در سرزمین توزیع کنیم، اگر نتوانیم خدمات و اشتغال را به درستی توزیع کنیم، قیمت‌ها هیچوقت کنترل نمی‌شود.

وی با اشاره به برنامه راه اندازی صندوق‌های پس‌انداز مسکن، از پرداخت تسهیلات بیشتر و ارزان‌قیمت برای نوسازی بافت‌های فرسوده خبر داد و افزود:‌ برای کسب سود بادآورده در بازار مسکن باید تورم یک رقمی باشد، در حالی که تورم هم‌اکنون دو رقمی است. این روزها که تورم دو رقمی است نباید با یک سری اقدامات (مالیات بر عایدی سرمایه و خانه‌های خالی) ساخت و ساز را کاهش دهیم. کنترل‌های این چنینی (اخذ مالیات) هیچ مشکلی را حل نمی‌کند.

آخوندی ادامه داد: در جاهایی که تورم پایین است، برای خانه‌های دوم و سوم مالیات‌ ۲، ۳و ۴درصدی دریافت می‌شود. نمی‌توانیم این قاعده را برای کشور اجرا کنیم.زیرا اخذ مالیات بازار سرمایه‌گذاری را تهدید می‌کند.

وی در خصوص ورود بانک‌ها به بخش مسکن گفت: بانک‌ها واسطه مالی هستند و نباید در مستغلات حضور داشته باشند. یکی از مشکلات سیستم بانکداری این است که بانک‌ها تبدیل به بنگاهداران بزرگی شده‌اند.

وزیر راه و شهرسازی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به این‌که بر اساس آمار بانک مرکزی در سال ۹۲ حدود ۲۳۶ هزار میلیارد تومان تسهیلات توسط بانک‌ها پرداخت شده است، تصریح کرد:‌از این میزان ۱۲۰ هزار میلیارد تومان تجدید قراردادهای نقدینگی در گردش بوده و حدود ۱۱۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده است. از این رقم سهم بخش مسکن حدود ۱۲ درصد یعنی ۱۳ هزار میلیارد تومان بوده است.

وی با تاکید بر این‌که باید بانک‌ها ۶۰ تا ۷۰ هزار میلیارد تومان در بخش مسکن به مردم تسهیلات پرداخت کنند، اظهار کرد: برای آن‌که بتوانیم به اهداف برنامه‌ها برسیم باید ۲۵ درصد تسهیلات به بخش مسکن اختصاص یابد.

این عضو کابینه در ادامه با بیان این‌که با تقویت طرف عرضه کاملا موافق هستیم، گفت: باید طرف تقاضا را هم حمایت کنیم تا با افزایش قدرت خرید وارد بازار شوند. صندوق‌های پس‌انداز که در دنیا بسیار رایج است، اقتصاد خانوار و اقتصاد کلان را نظم می‌دهد.

وی با تاکید بر این‌که صندوق‌های پس‌انداز مسکن بین عرضه و تقاضا تعادل ایجاد می‌کند، افزود: بخش اعظم منابع مورد نیاز این صندوق‌ها از اندوخته‌های مردم تامین می‌شود و دولت کسری منابع صندوق‌های پس‌انداز مسکن را تامین می‌کند.

آخوندی با بیان این‌که در قالب طرح وزارت راه و شهرسازی ۵۰ درصد ارزش یک واحد مسکونی به زوج‌های جوان تسهیلات پرداخت خواهد شد، خاطرنشان کرد:‌ با این میزان تسهیلات زوج‌های جوان می‌توانند در شهرهای بزرگ یک واحد مسکونی ۷۵ متری را خریداری کنند. دولت در نظر دارد ۸۰ میلیون تومان تسهیلات خرید در ازای ۲۰ میلیون تومان پس‌انداز متقاضیان پرداخت کند. متقاضی هم باید حدود ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومان را تامین کند.

وی همچنین در واکنش به برخی انتقادات به طرح پرداخت تسهیلات خرید و آثار تورمی آن در بازار مسکن،‌ افزود: در پاسخ به انتقادها باید بگویم که همزمان عرضه و تقاضا را تحریک می‌کنیم، مهم این است که عرضه و تقاضا متناسب باشد.

وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر این‌که اگر تقاضا تنظیم نشود، لوکس‌سازی و سفته‌بازی در بازار مسکن به‌وجود می‌آید، اظهار داشت:‌ لازم است بازار رهن بزرگی داشته باشیم تا در قالب آن متقاضی تسهیلات بگیرد و خانه خود را در رهن بانک بگذارد.

وی به جدیدترین وضع طرح مسکن مهر اشاره کرد و افزود: پیشرفت فیزیکی پروژه‌های این طرح ۸۲ درصد است و هم‌اکنون ۱۴۴ هزار واحد آماده افتتاح است که درهفته‌های اخیر واگذار می‌شود. این مقام مسئول با بیان این‌که بخش اعظم مسکن مهر در سال ۹۳ تمام می‌شود، خاطرنشان کرد:‌تامین زیرساخت‌ واحدهای مسکن مهر ممکن است ۲ تا ۳ دولت را درگیر کند.از این رو تلاش می‌کنیم تاسیسات زیربنایی و روبنایی را از نظر حداقلی تامین کنیم.

وی در ادامه همچنین از ورود ۱۰ فروند هواپیما معادل ۲۸۰۰ صندلی پروازی به ناوگان حمل ونقل هوایی خبر داد و گفت: این امر سبب شده متوسط سن ناوگان ۵ر۱سال کاهش یابد. همچنین در ۱۰ ماه اخیر ۴۸ دستگاه لکوموتیو و ۲۶۲ دستگاه واگن باری و مسافری به ناوگان ریلی کشور افزوده شد.

آخوندی با اشاره به اینکه تکمیل حلقه‌های مفقوده کریدور‌های ترانزیتی کشور ۴۰ هزار میلیارد تومان اعتبار می‌خواهد،بیان داشت: در بخش حمل و نقل، توسعه زیرساخت‌ها و ناوگان مهم است و در زیرساخت به دنبال ارتباطات حمل و نقل و تکمیل کریدورهای مفقوده اروپا به آسیا هستیم.

وی با بیان اینکه ترانزیت یکی از محورهای اصلی اقتصاد مقاومتی است که بر آن متمرکز شده‌ایم، افزود: در حال حاضر در جنوب کشور فاز دوم بندر شهید رجایی در حال تجهیز است و فاز سوم هم احداث می‌شود.

وزیر راه و شهرسازی بابیان اینکه درصدد استفاده از فاینانس خارجی برای توسعه راه‌آهن و بکارگیری منابع داخلی در خصوص توسعه پروژه‌های جاده‌‌ای هستیم، یادآور شد:‌ تا پایان سال ۹۶ میزان ۳۰۰۰کیلومتر خط آهن اجرا می‌شود.همچنین امسال در بخش جاده‌ای ۷۰۰ کیلومتر راه را به بهره‌برداری می‌رسانیم که شامل بزرگراه و راه اصلی است.وی با اشاره به اینکه امسال ۳۰۰۰کیلومتر راه روستایی برای تکمیل هدفگذاری شده است، گفت:‌ تا سال ۱۴۰۰ شمسی مجموع بارهای قابل حمل کشور به ۲۵۰ میلیون تن خواهد رسید که باید قسمت اصلی جابه‌جایی آن توسط ریل انجام شود تا مصرف سوخت حدود۶ برابر کاهش یابد.

آخوندی درباره برقی کردن خط‌آهن تهران- مشهد اظهار داشت: پیمانکار در این باره انتخاب شده و طراحی پروژه را شروع کرده‌ایم. همچنین مقدمات جذب فاینانس هم انجام شده است و به زودی این پروژه عملیاتی می‌شود تا ۱۰ میلیون تن بار و ۳۳ میلیون مسافر از این مسیر جابه‌جا شود.‌وی درباره راه‌اندازی مترو پرند و اتصال آن به مترو سراسری تهران گفت: پس از هماهنگی‌های لازم مقرر شد مترو پرند با همکاری شهرداری تهران اجرا شود و احتمالا تا پایان امسال به اتمام می‌رسد.

نامبرده با بیان اینکه کمیسیون بررسی سانحه هواپیمای ایران ۱۴۰ در حال بررسی جوانب این حادثه است، گفت: نباید تا زمان مشخص شدن علت حادثه موارد غیر کارشناسی و حاشیه‌ای مطرح شود. لازم است همه تابع کمیسیون بررسی سانحه باشیم.

وی با اشاره به اینکه کاهش تحریم‌ها موجب نفس کشیدن نسبی صنعت حمل و نقل هوایی شده است گفت:‌ خرید قطعات هواپیما راحت‌تر شده است؛همچنین به تازگی موتورهای هواپیما را برای تعمیرات اساسی به کشورهای خارجی فرستاده‌ایم. ضمن آنکه دسترسی به دستورالعمل‌ها و کتابچه‌های تعمیر و نگهداری تسهیل شده است.

وزیر راه و شهرسازی بیان کرد: قرار بود پروازهای بین‌المللی در تهران از طریق فرودگاه امام انجام شود که این مورد در حال حاضر عملیاتی شده است و پروازهای حجاج هم به زودی منتقل می‌شود.

وی اضافه کرد:‌در حال حاضر حدود ۶ میلیون مسافر از فرودگاه امام سالانه جابه‌جا می‌شود و در حال تکمیل فازهای بعدی این فرودگاه هستیم ،اما اجرای آن پرهزینه است. آخوندی ادامه داد: جابه‌جایی پروازهای فرودگاه مهرآباد هم بسیار پرهزینه است و صدها هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد؛ بنابر‌این در این راستا باید ایمنی پرواز را افزایش داد.وی بیان کرد: پس از کاهش تحریم‌ها خطوط کشتیرانی خارجی که قبلاً به بندر شهید رجایی می‌آمدند و به واسطه تحریم‌ها حضور آنها در این بنادر حذف شده بود، دوباره در این بندر پهلو گرفتند.

عضو کابینه دولت گفت:‌ تا پیش از این از مزایای تجارت بین‌المللی محروم بودیم و قیمت حمل و نقل هم افزایش به سزایی داشت؛ این مورد موجب شده بود بابت هر کانتینر ۵۰۰ تا ۷۰۰ دلار افزایش قیمت داشته باشیم که قیمت تمام شده کالا را هم افزایش می‌داد.

وی یادآور شد: همچنین موضوع‌ اتصال سیستم ریلی کشور به بنادر اصلی در حال انجام است تا به راحتی کالا از روی کشتی به ریل منتقل شود.در این راستا در بخش حمل گندم قسمت عمده این کالا از طریق ریل و از مبدا بنادر جابه‌جا می شود.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه باید ۴۰۰۰واحد مسکونی در منطقه زلزله‌زده ایلام از نو ساخته شود، گفت:همچنین ۸۰۰۰واحد مسکونی باید مرمت شود؛البته بنیاد مسکن آمارگیری دقیقی در این باره انجام داده و خسارت واحدها مشخص شده است.در این خصوص دولت در بخش منابع بلاعوض و تسهیلات بانکی منابعی را برای کمک به مردم، بازسازی و معیشت پیش‌بینی می‌کند و‌ درهفته جاری میزان کمک‌ها در دولت تصویب می‌شود.

نسخه مناسب چاپ