سرنوشت دولت نواز شریف تکرار تاریخ یا عبور از بحران
ایرنا: محمد نواز شریف،نخست وزیر پاکستان که این روزها تحت فشار احزاب سیاسی مخالف است و مخالفان اصرار به برکناری دولت وی دارند، به مرحله سخت تکرار تاریخ یا عبور از بحران رسیده است.

نواز شریف پیش از این، دو بار عهده دار نخست وزیری پاکستان بوده است. از آبان سال ۱۳۶۹ تا تیرماه سال ۱۳۷۲ و از بهمن سال ۱۳۷۵ تا مهر ماه سال ۱۳۷۸، او در هیج یک از این دو دوره موفق نشد دوره قانونی نخست وزیری را به پایان برساند و اکنون برخی ها پیش بینی می کنند که شرایط برای مرد ۶۵ ساله عالم سیاست پاکستان بار دیگر در حال تکرار شدن است.

اوضاع آشفته سیاسی پاکستان و اصرار و تهدید مخالفان برای ترتیب دادن موج اعتراضات علیه دولت نواز شریف سبب شد تا او به آینده سیاسی خود به دیده تردید بنگرد.نواز شریف در انتخابات پارلمانی سال گذشته و با استفاده از فضای حاکم بر کشور و پر رنگ کردن نقاط مثبت کارنامه سیاسی خود، توانست بار دیگر اعتماد شمار زیادی از رای دهندگان پاکستانی را به دست آورد. وی که حدود ۱۵ سال پیش برای دومین بار دولت خود را تشکیل داد و به عنوان نخست وزیر وقت پاکستان انتخاب شد، سرانجام در ۲۰ مهر ۱۳۷۸ به دلیل تنش ها و اختلافات با ارتش به ویژه شخص پرویز مشرف به عنوان فرمانده وقت ارتش، با یک کودتای نظامی نسبتا آرام و بدون خونریزی از قدرت برکنار و متعاقب آن به عربستان سعودی تبعید شد. این اوضاع باعث شد تا نواز شریف و حزب مسلم لیگ شاخه نواز در پاکستان در انزوای سیاسی قرار گیرد، اما رایزنی های نواز شریف، با وجود دوری از کشور، با دیگر احزاب سیاسی پاکستان هیچگاه متوقف نشد و او هر لحظه تحولات این کشور را برای ورود دوباره به عرصه قدرت، رصد می کرد. پیروزی سال گذشته حزب مسلم لیگ شاخه نواز و بازگشت دوباره نواز شریف به قدرت و تصاحب کرسی نخست وزیری برای سومین بار، خلاف انتظار بسیاری از ناظران سیاسی بود. نواز شریف پس از بازگشت از تبعید در سال ۲۰۰۷ میلادی، در نخستین حضور خود در رقابت های انتخاباتی پاکستان در برابر حزب مردم (حزب حاکم قبلی) تن به شکست داد، اما در انتخابات سال گذشته کشورش موفق شد با تصاحب حدود ۱۰۰ کرسی پارلمان، به بزرگترین حزب سیاسی مجلس ملی تبدیل شود. «عمران خان» رئیس حزب تحریک انصاف و مخالف سیاسی مهم دولت نواز شریف، پس از انتخابات مدعی تقلب شد.

در کنار «عمران خان»، «محمد طاهر القادری» رئیس جزب جنبش مردمی لاهور پاکستان نیز که از مخالفان سرسخت نواز شریف است،در روز استقلال پاکستان هواداران خود را با هدف ساماندهی انقلاب در پایتخت به خیابان ها کشاند. نوازشریف این روزها با بحران سیاسی بزرگی روبرو است. مخالفان بارها اعلام کرده اند که برای ادامه تظاهرات میلیونی علیه دولت مصمم هستند و در تصمیم خود تجدید نظر نخواهند کرد. عمران خان و طاهر القادری کمترین خواسته خود را استعفای نواز شریف و کنار زدن دولت حزب مسلم لیگ شاخه نواز اعلام کرده اند.

با آشفته شدن فضای سیاسی پاکستان، برخی محافل سیاسی و رسانه‌ای این کشور از احتمال تکرار شدن تاریخ و دخالت ارتش برای کنترل اوضاع سخن می گویند و تحلیل برخی از آنها این است که نواز شریف قادر به برآوردن خواسته های مخالفان نیست ، از این رو ممکن است که ارتش بار دیگر وارد عمل شود و حرف آخر را بزند. فرماندهان عالیرتبه ارتش پاکستان نیز در یک جلسه مهم، تازه ترین تحولات سیاسی و داخلی پاکستان را مورد بحث و بررسی قرار دادند.تحلیلگران مسائل سیاسی پاکستان بر این باور هستند که نشست مقامات ارتش با هدف تصمیم گیری در باره اوضاع کشور برگزار شد و انتظار می رود ارتش مواضع و تصمیمات خود را در قبال تظاهرات برنامه ریزی شده مخالفان دولت و همچنین تدابیر دولت نواز شریف برای جلوگیری از تشدید تنش های سیاسی اعلام کند. برخی منابع خبری پاکستان نیز در گزارش های خود مدعی استقرار «گردان ویژه نیروهای ارتش» در اسلام آباد شده اند، گردانی که گفته می شود ماموریت اصلی آن فراهم کردن زمینه کودتا و تصرف فوری مراکز مهم از جمله کاخ ریاست جمهوری، نخست وزیری، مجالس ملی و سنا و مراکز رادیو و تلویزیون پاکستان به محض دریافت دستور از سوی فرمانده عالی ارتش است.نواز شریف به خوبی می‌داند که تشدید تنش ها در اسلام آباد به ضرر دولت تمام خواهد شد، زیرا هرگونه درگیری میان معترضان و نیروهای امنیتی در زمان برپایی تظاهرات ضددولتی ممکن است باعث آسیب رسیدن به مردم و در نتیجه واکنش جدی و غیرقابل کنترل مردم و حمله به مراکز دولتی را همراه داشته باشد. در شرایط بحرانی کنونی، باید منتظر ماند و دید که آیا نواز شریف می تواند با هوشمندی و بهره‌گیری از تجارب سیاسی خود راهی برای برون رفت از بحران کنونی پیدا کند یا اینکه تاریخ تلخ دو دوره نیمه تمام نخست وزیری در سالیان گذشته، بار دیگر برای او تکرار خواهد شد؟

نسخه مناسب چاپ