سیزدهمین دوره جایزه ملی مدیریت مالی ایران، با حضور رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، رئیس انجمن مدیریت مالی ایران و مدیرکل دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی به همراه جمع کثیری از مسئولین اجرایی و مدیران مالی شرکت ها و سازمان ها در مرکز همایش های بین المللی اجلاس سران برگزار شد.
مجید عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در این گردهمایی اظهار کرد: امروزه مسائل و مشکلات فضای اقتصادی بر همگان روشن است؛ یکی از مشکلات اصلی اقتصاد کشور مربوط به هدایت نقدینگی و مقوله سرمایهگذاری در کشور میشود؛ این امر در فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری هم مشهود بود.
رئیس سازمان بورس ادامه داد: با توجه به وضع و مشکلات کنونی فضای اقتصادی باید توهمات و خرافاتی که بعضا در ذهن تصمیمگیران ایجاد شده است، ریشهیابی شود و به دنبال برطرف کردن این گرهها باشیم.
عشقی در تکمیل سخنان خود افزود: طی سالهای اخیر نرخ انرژی روند صعودی داشته است اما کماکان ذهنیت اشتباهی مبنی بر وجود «انرژی ارزان» شنیده شده و مقایسههای اشتباهی انجام میشود.
وی اضافه کرد: شناخت وضع موجود، تحلیل و ریشهیابی تصورات اشتباه و بررسی راهکارها میتواند شرایط بهتری را برای اقتصاد کشور و بازار سرمایه رقم بزند، باید تحلیل سیستماتیک داشته باشیم و تمام اکوسیستم را بهطور کامل ببینیم؛ قطعا نگاه کلان میتواند کشور را به مقاصد اقتصادی برساند.
رئیس سازمان بورس با اشاره به اینکه دستیابی به مقاصد اقتصادی و افزایش سرمایهگذاری نیازمند ثبات اقتصادی بوده، اضافه کرد: یکی از مهمترین پایه و اساس شکلگیری سرمایهگذاری مربوط به اصل ثبات میشود؛ افزایش سرمایهگذاری در کشور مسلتزم وجود ثبات اقتصادی است و نبود آن متاسفانه باعث دیدگاه کوتاه مدت به بازارها شده است.
وی افزود: متاسفانه برخی از سیاستگذاریها باعث شده تا سرمایهگذاری به شدت کمرنگ تر از گذشته شود و افراد به جهت دریافت سود به دنبال خرید اقلام و فروش سریع آن باشند، سیاستگذاریها افراد را به سوداگری سوق میدهد و این در حالی بوده که دیدگاههای کوتاه مدت در سرمایهگذاری خطر بزرگی را به بار میآورد.
رئیس سازمان بورس با تاکید بر اینکه نبود ثبات اقتصادی یکی از مواردی که باعث تزلزل سرمایهگذاری میشود، گفت: باید به چارچوب بخش خصوصی احترام گذاشته بشود اما بعضا چنین دیدگاهی وجود ندارد، هنوز درگیر سیاست اشتباه قیمتگذاری دستوری هستیم؛ این مسئله باعث انحراف در سرمایهگذار، مصرفکننده و سیاستگذار میشود، همچنین انحراف در تخصیص منابع، عرضه و تقاضا در بلند مدت، تقویت خام فروشی و عدم شکلگیری ارزش افزوده در اقتصاد، توزیع رانت و… از دیگر آسیبهای آن است.
مجید عشقی بیان کرد: باید به دنبال افزایش ارزش افزوده در بازار سرمایه باشیم تا به این واسطه کیک اقتصادی بزرگ بشود، علاوه بر ثبات اقتصادی، بحث سوددهی بنگاههای اقتصادی حائز اهمیت است.
اگر بنگاه اقتصادی سودده نباشد، فعالیت آن بیمعناست؛ متاسفانه بنگاه اقتصادی را ملزم به فروش محصولات خود با قیمتگذاری دستوری میکنند و انتظار دارند که افزایش تولید و کیفیت هم داشته باشد.
در این بین علاوه بر قیمتگذاری دستوری با تولید دستوری هم مواجه هستیم و بنگاه ها را ملزم به تولید و ایجاد زیان انباشته میکنند.
وی بیان کرد: در حال حاضر بسیاری از بنگاههای بزرگ سودآور هستند اما بنا بر تغییر قوانین و مقررات و یا سیاستهای دستوری با چالشهایی روبرو میشوند و این مسئله قابلیت سرمایهگذاری و پیشبینیپذیری را از بین میبرد.
فناوری و استفاده از فناوریهای مدرن موجب مزیتهای رقابتی میشود اما مشکلاتی نظیر دخالتها و قیمتگذاریها باعث شده تا به جای بهره بردن از دانش و پیشرفت فناوری و کسب سود مشروع، فعال اقتصادی متمایل به خام فروشی شود.
رئیس سازمان بورس تاکید کرد: امروزه نیازمند این هستیم که دولت عرصههای دخالت خود را مشخص کند، متاسفانه ما نمیدانیم که تا چند ماه دولت در چه بخشی اعمال سیاست خواهد کرد.
در فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری هم این مسئله مورد تاکید بود و مبحث اینکه دولت نباید رقیب بخش خصوصی باشد و باید پلتفرمسازی برای فعالیت بازیگران بخش خصوصی داشته باشد، مورد اشاره قرار گرفت.
اکنون دولت در ایجاد بنگاههای خصوصی رقیب بخش خصوصی است و تا زمانی که شرکتهای بزرگ و پتروشیمیهای ما در دست دولت بودند، انرژی ارزان و انواع حمایتها برخوردار بودند اما پس از اینکه در اجرای سیاستهای اصل ۴۴ واگذار شدند، هر ساله با تغییرات بودجه، هزینههای آنها افزایش پیدا میکند.
مجید عشقی تصرح کرد: ورود سلیقهای دستگاههای نظارتی در چرخهها و تصمیمات اقتصادی میتواند بسیار آسیبزا باشد، اگر خواهان جبران و ایجاد ثبات هستیم باید بستر کسب سود را برای سرمایهگذارانی که به بخش واقعی اقتصاد و بازار سهام ورود کردهاند، حمایت کنیم.
وی اظهار کرد: بحث شفافیت همواره مورد تاکید بوده است و سازمان بورس هم با توجه به سامانههایی که اطلاعات ناشران و بازار را در اختیار فعالان این حوزه قرار میدهد، قصد افزایش شفافیت را دارد.
در همین رابطه و برای افزایش کیفی شفافیت بحث افشای تخلفات و سوتزنی در دستورکار قرار گرفت، افزایش شفافیت موجب عدالت اقتصادی خواهد شد و سرمایهگذاران به این واسطه میتوانند نگرش و پیشبینی صحیحی داشته باشند؛ برای حمایت از حقوق سهامداران باید در افشای وضع سیاستگذاریها، بنگاهها و ناشران به دنبال افشای هرچه بیشتر هستیم و از همفکری فعالان بازار و صاحبنظران نیز استقبال خواهیم کرد.
رئیس سازمان بورس تاکید کرد: در خصوص توسعه تامین مالی اکوسیستم شرکتهای دانشبنیان اقدامات خوبی در پذیرش و تامین مالی انجام شده و کمیتهای در این زمینه با حضور معاون علمی ریاست جمهوری و فعالان بازار سهام تشکیل شده است؛ بهطور حتم شرکتهای دانش بنیان میتوانند نقش موثری در پیشرفت بازار سهام داشته باشند.
عشقی گفت: در کنار مسائل داخلی، تغییرات بینالمللی هم مطرح بوده و اتفاقات حول این موضوع رخ میدهد، گاهی باعث ایجاد موانع تاکتیکی در توسعه اقتصادی میشود اما هیچ یک از این موارد نمیتواند مانع راهبری ایجاد کند. گاهی نیاز بوده که تاکتیکها و شیوه خود را تغییر دهیم اما اگر صنایع ما سودآور باشند میتوانیم در بلندمدت به نتایج خوبی در سرمایهگذاری دست پیدا کنیم و اگر برای سرمایهگذاران این اطمینان را به وجود بیاوریم که سیاستهای ما تغییر نخواهد کرد، قطعا میتوانیم سرمایهگذاران خارجی هم جذب کنیم.
مجید قاسمی رئیس انجمن مدیریت مالی ایران هم در این مراسم با اشاره به بیانات اخیر مقام معظم رهبری گفت: اقتصاد ما در سالهای ابتدای انقلاب با نگاه تمرکزگرایی باعث کندی و توقف سیستم شد، مبنا و کانون سرمایهگذاری باید در بخش خصوصی باشد و بقیه نظامها به حمایت این بخش بیایند.
مجید قاسمی اظهار کرد: مقام معظم رهبری در دیدار با اهالی فعالان اقتصادی و کارآفرینی نکاتی مثل ضرورت رشد مستمر اقتصادی را متذکر شدند، ایشان فرمودند که در دهه ۹۰ ما عقب افتادیم.
نکته ظریفی که رهبر معظم انقلاب به آن اشاره کردند، تأکید بر فرصت جوانهای حاضر در صحنه بود، اینکه اگر ثروت اقتصادی را افزون نکنیم، با توجه به ساختار جمعیتی ممکن است نتوانیم این عقبماندگی را جبران کنیم.
رئیس انجمن مدیریت مالی ایران با ارائه اسناد و نمودارهای شاخصهای مختلف سرمایهگذاری در ایران اظهار کرد: در ۱۳ سال گذشته خالص حساب سرمایه در ایران منفی بوده و فرار سرمایه هم صرفا بخشی از این میزان است، بر اساس یک آمار دیگر صادرات ما از واردات بهتر بوده است.
وی افزود: بر اساس آمارهای بانک جهانی ایران رتبه ۱۲۷ را از نظر شاخص سهولت کسب و کار در سال ۲۰۲۰ داشتیم، این رتبه در چند سال گذشته تنزل داشته و باید فکری به حال آن کنیم.
قاسمی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری درباره اصل ۴۴ قانون اساسی گفت: تأکید مقام معظم رهبری این بوده که سیاستها نباید آسمانی باشد، یعنی باید واقعی و قابل تحقق باشد، رهبر معظم انقلاب طراحان اصل ۴۴ را عدالتخواه نامیدند.
زمانی که روی اصل ۴۴ کار میکردیم بالغ بر ۵-۶ سال کار و تلاش و تحقیق شد تا یک پاراگراف برای مقام معظم رهبری بفرستیم، مقام معظم رهبری چندین و چند سئوال مطرح کردند و فرمودند برویم کار کنیم، مثلا در پاسخ به چهار سئوال رهبری از بند (ج) ۱۴ ماه تحقیق کردیم و یک کتاب نوشتیم.
رئیس انجمن مدیریت مالی ایران با بیان اینکه اقتصاد ما با نگاه تمرکزگرایی باعث کندی و توقف شد، گفت: تأکید مقام معظم رهبری بر بخش خصوصی است، دولت باید با بخش خصوصی همراه باشد، مبنا و کانون سرمایهگذاری باید در بخش خصوصی باشد و بقیه نظامها به حمایت این بخش بیاید.
قاسمی درباره چالشهای سرمایهگذاری در ایران گفت: علیرغم رشد بالای نقدینگی با کمبود منابع ملی در بخش تولیدی مواجه هستیم، این موضوع ناشی از سلطه مالی در کشور است.
بخش خصوصی ما از ایجاد بنگاههای بزرگ ناتوان است، کشورهای موفق روی بنگاههای بزرگ تمرکز نموده و مسئله بنگاههای کوچک را از این مسیر حل کردند، در سال های ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ که بحران مالی در دنیا اتفاق افتاد، ایتالیاییها روی بنگاههای کوچک تمرکز کردند و دچار مشکل شدند، بنگاههای کوچک بهرهوری ندارند، در اقتصاد باید روی بنگاههای بزرگ تمرکز کرد.
روابط عمومی گروه توسعه ملی هم اعلام کرد: در این مراسم از برگزیدگان این دوره با اعطای تندیس و نشان یادبود قدردانی به عمل آمد که بر اساس ارزیابیهای انجام شده و با توجه به شفافیت، عملکرد مطلوب و احراز شرایط لازم توسط هیات داوران، شرکت سرمایهگذاری گروه توسعه ملی تندیس بلورین این دوره را کسب و هادی مشهدی مدیر امور مالی به نمایندگی از شرکت این جایزه را دریافت کرد.
همچنین شرکت ستارهاول موفق به دریافت تندیس زرین جایزه مدیریت مالی ایران در سیزدهمین دوره اهدای جایزه ملی مدیریت مالی ایران شد.
شرکت ستارهاول پس از کسب تندیس بلورین در سال ۱۴۰۰ امسال هم در ادامه روند صعودی و رو به رشد خود موفق به کسب باارزشترین تندیس این همایش، یعنی «تندیس زرین» شد که محمدجواد صدوقی مدیرعامل شرکت این نشان را دریافت کرد.
برگزاری جایزه ملی مدیریت مالی ایران از سال ۱۳۸۹ آغاز گردیده که طراحی مدل این جایزه توسط اساتید و متخصصین خبره در مدلهای مطرح دنیا صورت گرفته است، به گونهای که در این مدل ارزیابی حوزه مالی و اقتصادی سازمانها و شرکتها با استفاده از معیارها و شاخصهای تخصصی مالی و حسابداری انجام میپذیرد و برگزاری آن بسترساز بهبود و ارتقای سطح مدیریت مالی و اقتصادی در شرکتها و سازمانهای شرکتکننده است.
به گزارش روابط عمومی شرکت پرداخت الکترونیک پاسارگاد، بر اساس ارزیابیهای انجام شده توسط هیئت داوران جایزه ملی مدیریت مالی ایران، شرکت پرداخت الکترونیک پاسارگاد در چهارمین سال حضور خود در این جایزه با توجه به شفافیت، عملکرد مطلوب و احراز شرایط لازم موفق به دریافت تندیس بلورین شد.
بیمه ملت هم به دلیل شفافیت مالی در فرآیندهای بیمهگری، برای نخستین بار برنده جایزه ملی مدیریت مالی ایران شد.
در این مراسم، بیمه ملت براساس ارزیابی کمیته داوران، به دلیل شفافیت مالی در فرآیندهای بیمهگری، برنده لوح تقدیر و تندیس جایزه مدیریت مالی ایران شد و مهدی کشاورز عضو هیات مدیره بیمه ملت، این جایزه را از مجید عشقی رئیس سازمان بورس دریافت کرد.
جایزه مدیریت مالی ایران که از سال ۱۳۸۹ همه ساله برگزار میشود نقش مهمی در بهبود و ارتقای مدیریت مالی و اقتصادی در شرکتها و سازمانهای کشور داشته است.