اولین هواپیمای ایرانی تا پایان سال پرواز خواهد کرد
 

فاز اول ساخت هواپیمای ایران ۱۴۰ و بهره‌برداری از آن در حوزه‌های مختلف غیر از مسافری نهایی شده است و تا آخر امسال اولین پرواز پلتفرم جدید هواپیمای ایران ۱۴۰ را شاهد خواهیم بود.

به گزارش ایسنا، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری با حضور در شبکه خبر ضمن اعلام این مطلب در خصوص توسعه اقتصاد صنعت هوایی، توانایی صنعت هوایی کشور و نحوه غلبه بر تحریم‌ها گفت: به دلایل مختلف که مهم‌ترین آن بحث تحریم بوده، ما در سال‌های اخیر از انتقال تکنولوژی از سوی صاحبان اصلی صنعت هواپیماسازی و هلیکوپترسازی دنیا بی‌بهره یا کم‌بهره بوده ایم.به طوری که نه تنها درخصوص انتقال تکنولوژی، حتی در حوزه فروش قطعات، نشریات و پشتیبانی‌هایی که کشورهای سازنده هواپیما انجام می‌دهند و براساس قوانین‌ ایکائو جزو وظایف اصلی‌شان است ، هم تحریم بوده ایم.

محمد محمدی‌بخش افزود: طبیعتا کشور ما با یک چالش بسیار بزرگ در صنعت هوانوردی مواجه شده بود. از ابتدای انقلاب مردان و زنان بزرگ همت کرده‌اند و کارهای متعددی را در حوزه هوایی انجام داده‌اند که امروز علیرغم همه این فشارها و تحریم‌ها این صنعت روی پای خود ایستاده است .

وی اظهارداشت: ما امروز از مجموع ۳۳۰ فروند هواپیما، درحال حاضر ۱۷۵ فروند هواپیمای فعال داریم که نمودار این اعداد و ارقام به میزان توانمندی تعمیراتی و قطعاتی که تهیه می‌شد، بستگی داشت.

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری ادامه داد: در دوران کرونا اقتصاد دنیا در حوزه هوایی آسیب جدی‌ دید و طبیعتا ما هم این آسیب را دیدیم؛ بنابراین به دلیل کاهش سفرها و موضوعاتی که کرونا بر صنعت هوانوردی تحمیل کرد، شمار هواپیماهای فعال به کمترین مقدار خود رسید و عددی نزدیک به ۱۰۰ فروند هواپیما عملیاتی بود. اما بعد از کرونا در این حوزه اقداماتی انجام شد که برای مثال نهضت تعمیر قطعات و استفاده از شرکت‌های دانش‌بنیان فعال شدند که باعث شد امروز ۱۷۵ فروند هواپیما فعال باشد؛ البته بنا داریم تا پایان ۱۴۰۲ ناوگان فعال مان را به ۲۵۰ فروند برسانیم.

وی با اشاره به اینکه براساس کار علمی، متناسب با ۹۰ فرودگاه و ۸۰ میلیون نفرجمعیتی که داریم، ۵۵۰ فروند هواپیما در تیپ‌ها و کلاس‌های مختلف مورد نیازمان است، در مورد سیاست های ابلاغی رئیس جمهوری برای صنعت هوایی گفت: برای صنعت هوانوردی یک ابلاغ هشت ماده‌ای داریم که بند اول بحث توسعه ناوگان هوایی کشور است. ما برای اجرای این راهبرد چند محور تهیه کرده‌ایم که محور اول نهضت تعمیر قطعات و بازگرداندن هواپیماهای زمینگیر به حوزه عملیاتی بود که با استفاده از ظرفیت‌های تعمیر و نگهداری داخل کشور و استفاده از شرکت‌های دانش‌بنیان انجام شد. بخش دوم هم خرید هواپیماهای دست‌دوم بود که توسط شرکت‌های مختلف درحال انجام است.

محمدی بخش افزود: بخش سوم آن بحث ساخت هواپیما است که دستور مقام معظم رهبری بوده و با پیگیری‌هایی که رئیس جمهوری انجام داده‌اند، کارگروهی شکل گرفته و وزارت دفاع متولی آن شده است. در این راستا سازمان هواپیمایی کشور به‌عنوان نهاد حاکمیتی و نظارتی ورود پیدا کرده و فاز اول ساخت هواپیمای ایران ۱۴۰ و بهره‌برداری از آن در حوزه‌های مختلف غیر از مسافری نهایی شده است و آخر امسال اولین پرواز پلتفرم جدید هواپیمای ایران ۱۴۰ را خواهیم داشت.

وی ادامه داد: طراحی‌های مفهومی و طراحی‌ اولیه سازه‌ها انجام شده است و ما اساسا دارای یک کارخانه هواپیماسازی هستیم. این مهمترین موضوعی است که در دو دهه گذشته شکل گرفته است. زیرساخت‌های بسیار خوبی وجود دارد و شرکت‌های دانش‌بنیان مربوطه شناسایی شده‌اند که شرکت‌های بسیار معتبری هم هستند؛ لذا احتمال می‌رود بافعالیت این کارگروه ما اوایل سال آینده بتوانیم یک جدول زمان‌بندی دقیق برای شروع عملیات پروازی ایران ۱۴۰ ارائه کنیم.

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری خاطرنشان کرد: راهبرد چهارم هم این است که اگر احیانا بحث گفتگوهای برجامی باز شود، ما با دقت و هوشمندی بیشتری نسبت به قبل ورود پیدا خواهیم کرد و این باب را هم نبسته‌ایم. در واقع باید خرید هواپیما را هوشمندانه و متناسب با اقلیم و نیازمان داشته باشیم.

وی با بیان اینکه ۱۰ فروند هواپیما در حال حاضر به دلیل بدعهدی اروپایی‌ها که هم دفترچه و هم قطعات آن را واگذار نکرده‌اند، زمینگیر است و این موضوع یکی از دعاوی حقوقی که ما علیه امریکا و کارخانه‌های سازنده است، ادامه داد: مجموعه مپنا که یک مجموعه عظیم است، ماموریت پیدا کرده در حوزه ساخت موتور هواپیما ورود پیدا کند؛ البته این شرکت در حوزه تعمیر، نگهداری و اورهال موتور هواپیما پیشرفت‌های چشمگیری داشته‌است و لذا امیدواریم در آینده نزدیک موتور بومی هواپیما را از مجموعه مپنا داشته باشیم.

این مقام مسئول اظهار داشت: ما همچنین با استفاده از مراکز دانشگاهی و دانش‌بنیان در حوزه رادار، روشنایی، باند، دستگاه‌های ناوبری، رادیوها، ارتباطات و مخابرات پیشرفت‌های چشمگیری داشته‌ایم. ضمن اینکه ما استانداردهای لازم را هم براساس قوانین‌ ایکائو به‌صورت مستمر کنترل می‌کنیم. در فاز اول این اقدامات هم رادار بومی را در ابتدای سال ۱۴۰۲ بهره‌برداری خواهیم کرد .

وی افزود: بازار بخش هوایی متناسب با عرضه و تقاضا است و ما همیشه در این حوزه شرمنده مردم هستیم و تا به آن عدد ۵۵۰ فروند هواپیما نرسیم، حتما نسبت عرضه و تقاضا متعادل نخواهد بود و این در شرایطی است که درخواست سفر زیاد است. محمدی‌بخش درخصوص تغییر قیمت‌ بلیت هواپیما هم تصریح کرد: به‌دلیل نوسات ارزی شرکت‌های هواپیمایی درخواست‌های متعددی برای افزایش نرخ بلیت داشتند که پس ازطی مراحل مختلف، سرانجام بنابر درخواست شرکت‌های هواپیمایی، رشد قیمت بلیت درقالب یک جدول استاندارد ارائه شد و منتظریم ستاد تنظیم بازار قیمت را تعیین تکلیف کند.

محمدی بخش در خصوص تأخیر پروازها هم گفت: مهم‌ترین موضوعی که دراین خصوص برای ما خط قرمز است، بحث ایمنی است و اجازه نمی‌دهیم هیچ پروازی با نقص فنی یا با اشکال پرواز کند بنابراین ترجیح ما این است که آن پرواز انجام نشود .

از سوی دیگر، مدیرعامل شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران گفت: از هفته جاری تخریب سوله های قدیمی مقابل ترمینال ۴و ۶ فرودگاه مهرآباد آغاز می‌شود تا فضا برای ساخت ترمینال جدید ۱۰۰ هزار متر مربعی این فرودگاه باز شود. حمیدرضا سیدی درباره میزان پیشرفت این طرح و شروع زمان ساخت این ترمینال به ایرنا گفت: پروژه ترمینال ۱۰۰ هزار مترمربعی فرودگاه مهرآباد اکنون در مرحله طراحی قرار دارد و اکنون مشاور که یک شرکت داخلی است، انتخاب شده و درحال طراحی ترمینال است.

وی افزود: این‌ ترمینال با بودجه ۶ هزار میلیارد تومان ساخته خواهد شد و منابع هم از محل درآمدهای فرودگاهی است و یک ریال هم از بودجه دولتی نخواهیم گرفت.

مدیرعامل شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران همچنین از تکمیل و بهره برداری از نخستین رادار داخلی در اوایل سال آینده خبر داد و گفت: برای تامین رادار‌های شبکه ناوبری چند سالی است با مراکز دانش بنیان همکاری می‌کنیم که دانشگاه اصفهان در حال تکمیل نخستین رادار است که اوایل سال آینده نصب می‌شود.

وی با اشاره به اینکه در حوزه تامین ناوبری، سامانه تقرب پروازی در فرودگاه ساری نصب شده است و اوایل این هفته به بهره برداری می‌رسد،افزود: شبکه ناوبری هوایی تشکیل شده از سیستم‌های راداری و دستگاه‌های موقعیت یاب و جهت یاب است و همچنین دستگاه‌های ارتباطی که مکالمات خلبان را با مراکز مراقبت پرواز فرودگاه کشور کنترل می‌کند، این‌ها بخشی از تجهیزات ناوبری هوایی کشور را تشکیل می‌دهند.

سیدی درباره سامانه تقرب فرودگاه اهواز هم گفت:سامانه تقرب پرواز فرودگاه اهواز قدیمی بود و بیش از ۲۰ سال از عمر آن می‌گذشت که طی سه ماه گذشته تعویض و سامانه جدید نصب شده است.وی تصریح کرد: همچنین باند فرودگاه‌هایی که مانند فرودگاه مهرآباد مشکل داشت، بازسازی شدند و برای باند فرودگاه کرمانشاه، سیرجان، ایران شهر، مشهد و ارومیه مشاور گرفتیم و کار مناقصه آن‌ها در حال انجام است و سال آینده این باند‌ها بازسازی می شوند.مدیر عامل شرکت فرودگاه‌ها با بیان اینکه همچنین با نصب روشنایی، باند فرودگاه طبس ۲۴ ساعته شد،خاطرنشان کرد: ۱۰۷ طرح عمرانی داریم که به مرور زمان انجام خواهد شد که تا تابستان سال آینده هر دو ماه به بهره برداری می‌رسد.

نسخه مناسب چاپ