دیدار رئیس‌جمهوری با رهبر معظم انقلاب درآستانه سفر به چین
 

حجت‌الاسلام والمسلمین رئیسی رئیس‌جمهوری دیروز در آستانه سفر به چین، با رهبرمعظم انقلاب اسلامی دیدار کرد.

رئیس جمهوری در این دیدار گزارشی از برنامه‌های کاری این سفر و جلسات و ملاقات‌های درنظر گرفته شده بیان کرد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با ابراز خرسندی از برنامه‌ریزی‌های انجام گرفته، برای رئیس‌جمهوری آرزوی موفقیت کردند.

٢٠ تفاهمنامه در سفر به چین به امضا می‌رسد

رئیس جمهوری در آستانه سفر به چین از امضای ٢٠ تفاهمنامه در زمینه‌های مختلف میان تهران و پکن خبر داد.

به گزارش ایرنا، حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی شب گذشته پیش از عزیمت به چین در پاویون فرودگاه بین‌المللی مهرآباد تهران گفت: این سفر به دعوت رئیس جمهوری کشور دوست چین انجام می‌شود. در این سفر اجرای سند راهبردی ۲۵ساله بین ایران و چین دنبال خواهد شد.

وی افزود: با چین ارتباطات زیادی داریم اما از ظرفیت‌های دو کشور برای ارتقای سطح روابط به ویژه در زمینه اقتصادی و تجاری غفلت شد و متاسفانه در این زمینه یک عقب‌ماندگی جدی داریم.

رئیس جمهوری ادامه داد: چین و ایران به عنوان دو کشور مستقل، منافع مشترکی در منطقه و جهان دارند و می‌توانند ارتباطات بیشتری داشته باشند.

وی با اشاره به اینکه باید عقب ماندگی که تاکنون در ارتباط با چین وجود داشته جبران کنیم وبرای جبران این عقب ماندگی باید ظرفیت‌های دو کشور به ویژه در موضوع تبادل تجاری و اقتصادی به شکل دقیق شناخته شود، افزود: در اراده دو کشور توسعه و ارتقای سطح روابط دیده می‌شود.

رئیسی با بیان اینکه در حوزه‌های مختلف اقتصادی، انرژی و مالی پولی با چین ارتباط داریم، افزود: این روابط باید دنبال شود و وزیران ما هم در این سفر تفاهمنامه‌هایی را به امضا خواهد رساند.

وی اضافه کرد: بر این اساس ٢٠ تفاهمنامه به امضای مسئولان و مقامات عالی دو کشور می‌رسد. مهم این است که این روابط به شکل راهبردی باید در سطح دو جانبه و منطقه‌ای دنبال شود.

رئیس جمهوری در ادامه به عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای اشاره کرد و گفت: عضویت ایران در پیمان شانگهای و ارتباط با زیرساخت‌های اقتصادی منطقه قطعی شده که زمینه خوبی برای ارتباط با همه کشورهای آسیایی از جمله چین است.

رئیسی به مواضع مشترک ایران و چین هم اشاره کرد و گفت: با چین مواضع مشترکی در مقابله با یکجانبه‌گرایی و حفظ استقلال سیاسی در جهان داریم و این مواضع مشترک ما را کنار هم قرار داده است؛ به نحوی که بتوانیم همکاری‌های بسیار خوبی با چین در حوزه سیاسی و اقتصادی و مسائل مختلف در سطح منطقه‌ای و جهانی را دنبال کنیم

وی همچنین درباره دیدار خود با همتای چینی و سایر مقامات ارشد این کشور، گفت: همکاران من در این سفر با همتایان خود در چین دیدارها و نشست‌هایی دارند و امیدوارم این سفر برای توسعه روابط همه‌جانبه با چین موثر باشد و سطح روابط را که اراده ویژه دو کشور است، ارتقا دهد.

رئیسی با بدرقه حجت‌الاسلام محسن قمی معاون ارتباطات بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری و محمد مخبر معاون اول رئیس‌جمهوری و جمعی از اعضای هیأت دولت، تهران را به مقصد پکن پایتخت چین ترک کرد.

در آیین بدرقه رئیس جمهوری همچنین وزرای دادگستری، ورزش و جوانان و همچنین معاون اجرایی رئیس جمهوری و رئیس بنیاد شهید حضور داشتند.

حسین امیر عبدالهیان ، مهرداد بذرپاش ،

جواد اوجی ، سیدرضا فاطمی امین ،

سیدجواد ساداتی نژاد و سید احسان خاندوزی ، وزیران امور خارجه، راه و شهرسازی،نفت، صنعت، معدن و تجارت، کشاورزی، اموراقتصاد و دارایی، محمدرضا فرزین رئیس بانک مرکزی، غلامحسین اسماعیلی رئیس دفتر و معاونان وزیران مربوطه رئیس جمهوری را در این سفر همراهی می‌کنند.

ایران و چین مکمل‌های راهبردی یکدیگرخواهند بود

مقاله حجت الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی با عنوان «دوستان قدیمی بهترین شرکا برای آینده روشن هستند» در آستانه سفر رسمی وی به پکن، در شماره دیروز روزنامه پرتیراژ people(مردم) ارگان رسمی حزب حاکم چین منتشر شد.

به گزارش ایسنا، متن مقاله به این شرح است: بسیار خرسندم که در آغازین روزهای سال جدید چینی و عید بهاره، به دعوت رسمی جناب آقای شی جین پینگ رئیس محترم جمهوری خلق چین میهمان ملت صاحب تمدن چین هستم و فرصت دیدار با دولتمردان و صاحبان اندیشه و کسب و کار چین فراهم شد. اینجانب به نمایندگی از ملت صاحب تمدن ایران، ضمن بیان صمیمانه‌ترین تبریکات خود به دولت و مردم چین، آرزوی بهروزی برای آنها دارم و امیدوارم سال جدید شاهد جهش در روابط مستحکم دو ملت باشیم.

ایران و چین به عنوان دو تمدن زنده و پویای بشری در ابتکاری تاریخ‌ساز از طریق جاده ابریشم باستانی به یکدیگر پیوند خوردند و رفاه و سعادت بشری را به عنوان یک خیر عمومی غیرقابل تقسیم ( indivisible) که از طریق تعامل و همکاری قابل تحقق است در حافظه تاریخ به ثبت رساندند. چین از طریق جاده ابریشم باستانی، جهانی شد و این سعادت و رفاه از رهگذر ایران زمین، پایداری یافت. اینک با احیای این ابتکار در جهان جدید، دو ملت بار دیگر در سرنوشت یکدیگر شریکند.

دولت‌های ایران و چین که برنامه مشارکت جامع راهبردی را به عنوان الگوی تعاملات پایدار خود انتخاب کرده‌اند، دارای اشتراکات و رویکردهای مشابهی به تحولات بین‌المللی هستند. دو کشور با سلطه‌طلبی و یکجانبه‌گرایی مخالفند و بر لزوم احترام به حقوق و منافع همه کشورها تأکید دارند. هر دو کشور ایران و چین باور عمیق دارند که از طریق اولویت دادن به ارزش‌های معنوی – انسانی و احترام به حق توسعه ملت‌ها، می‌توان صلح، انصاف و عدالت جمعی را در جهان گسترش داد. هر دو کشور یکجانبه‌گرایی و توسل به اقدامات قهرآمیز از جمله تحریم ظالمانه را ریشه اصلی بحران و ایجاد ناامنی دانسته و بر ضرورت مساعی مشترک در جهت دستیابی به چندجانبه‌گرایی واقعی و تحقق عدالت و انصاف بین‌المللی و استقرار حکمرانی عادلانه جهانی تأکید دارند.

ایران و چین که در درازای تاریخ با یکدیگر در ارتباط و تعامل بوده‌اند و آشنایی و مفاهمه مستقیم داشته‌اند اینک نیز شایسته است که در دوران جدید شناخت خود از یکدیگر را به صورت مستقیم تجربه کنند، نه آن که توسط طرف‌های ثالث همدیگر را بشناسیم. شناخت غیرمستقیم منجر به شکل‌گیری درک طرفین براساس چارچوب ذهنی و منافع طرف‌های ثالث می‌شود. برای رسیدن به این هدف، دولت من روابط مردم با مردم به خصوص تعامل دانشگاهیان و گردشگری بین ایران و چین را مورد حمایت جدی قرار می‌دهد. در همین راستا چند نکته را برای شناخت بهتر اهداف والای ملت و دولت ایران مطرح می‌کنم:

جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که پیشرفت، اصالتاً امری درونزا و برونگر است. بر این اساس ملت ها باید براساس ارزش ها و الگوی حکمرانی بومی و فرهنگی داخلی، برنامه توسعه خود را تدوین و اجرا کنند. منافع اساسی و حقوق ملت ها از جمله حق توسعه قابل مذاکره نیست و هر تلاشی توسط کشورهای قلدر برای سیاسی کردن و نهایتاً سلب حقوق ملت‌ها با سوءاستفاده از مکانیسم‌های بین‌المللی محکوم است.

جمهوری اسلامی ایران براساس مبانی اسلامی و احترام به همه ادیان و فرهنگ‌ها با افراط گرایی و تروریسم مخالف است و آن را مغایر اسلام ناب و سعادت بشری می‌داند. اسلام ناب مخالف تروریسم و اقدامات افراطی و تکفیری است. ما معتقدیم تنها راه تأمین امنیت، اتکا به بازیگران منطقه‌ای است. تجربه ما در غرب آسیا نشان داده است که مداخله بیگانگان فقط منجر به تشدید ناامنی و گسترش تروریسم می‌شود. تجربه موفق ایران در مبارزه با تروریسم تکفیری داعش و ممانعت از تسری آن به شرق و غرب عالم، دلالت بر آن دارد که قدرت ایران قدرتی امنیت‌ساز است و ظرفیت‌های منطقه‌ای آن، حامی صلح و ثبات در کشورهاست و فقط برای مقابله با تهدید قدرت‌های سلطه‌گر به کار گرفته می‌شود.جمهوری اسلامی به دنبال تعامل حداکثری با همه کشورهای جهان به خصوص قدرت‌های دوست مثل چین است. پکن همواره نشان داده است چگونه یک کشور می‌تواند بدون استعمار – که ویژگی قدرت‌های غربی است – پیشرفت و به توسعه دیگران نیز کمک کند . این رویکرد مورد احترام جمهوری اسلامی ایران است.

روابط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین همواره حسنه و رو به گسترشی بوده است. همسویی دو کشور در وضع جدید نظم بین‌المللی می‌تواند بیش از پیش به تقویت این روابط منجر شود. مایلم بر این مسأله تأکید کنم که سیاست جمهوری اسلامی ایران در تقویت روابط دوجانبه فارغ از تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی استمرار خواهد یافت.

ما روند رشد اقتصادی و سرمایه‌گذاری خارجی چین را به نفع مردم این کشور و دیگر ملت‌ها می‌دانیم و از ابتکارهای چین در ترویج صلح، امنیت و توسعه در جهان استقبال می‌کنیم. امیدواریم این روند مثبت با مدیریت رئیس جمهوری دوراندیش چین تا دستیابی به اهداف متعالی در چشم‌انداز سال‌های آتی استمرار داشته باشد.ما بر این باور هستیم که ایران و چین در کنار همکاری‌های سیاسی و احترام به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی، در مسیر رشد اقتصادی، مکمل‌های راهبردی خوبی برای یکدیگر خواهند بود و می‌توانند خدمات متقابل ارزنده‌ای در زمینه توسعه به یکدیگر ارائه دهند. استقلال سیاسی، قدرت امنیت‌ساز، نیروی انسانی تحصیلکرده، هزینه پایین تولید، ذخایر انرژی، موقعیت ترانزیتی و زیرساخت‌های صنعتی، فقط بخش‌هایی از ظرفیت‌های ایران هستند که می‌تواند منجر به تقویت مشارکت راهبردی ایران و چین شود.

جمهوری اسلامی ایران از نقش چین در عبور از بحران کرونا، پیوستن ایران به سازمان شانگهای و الحاق به بریکس پلاس قدردانی کرده و در سایه برنامه مشارکت جامع راهبردی ۲۵ ساله آمادگی تقویت روابط دوجانبه با چین به ویژه در زمینه تولیدات صنعتی و فناوری‌های پیشرفته را دارد.

اولویت سیاست خارجی دولت من سیاست همسایگی است و در این زمینه دست دوستی به تمامی همسایگان دراز می کند و امیدوارم با تلاش‌های جمعی، همگرایی منطقه‌ای محقق شود. جناب آقای شی نیز با ابتکار کمربند – راه، مسیرهای نوینی برای توسعه جمعی و مشارکت حداکثری کشورها در نیل به سرنوشت مشترک بشری معرفی کرده است. جمهوری اسلامی ایران ابتکار کمربند – راه را نه فقط به عنوان یک کریدور بین‌المللی بلکه بستری برای توسعه و ایجاد یک تحول تمدنی و صنعتی در امتداد این مسیر می‌داند.

ملت ایران همزمان با انتشار این یادداشت، چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی خود را جشن می‌گیرد. انقلاب اسلامی برای رهایی ملت ایران از زیر یوغ هزاران سال حکومت‌های استبدادی وابسته به قدرت‌های سلطه‌گر جهانی واقع شد، ملت ایران برای این که روی پای خود بایستد هزینه داده است. ایران روز استقلال ندارد چرا که هیچ وقت مستعمره نبوده است. علت دشمنی قدرت‌های سلطه‌گر آن است که ملت ایران اراده کرده که سرنوشت خود را رقم بزند و در این مسیر موفق بوده است.

در طول این سال‌ها ملت ایران پیشرفت و مقاومت را همزمان تجربه کرده است. جمهوری اسلامی ایران توانسته به پیشرفت‌های قابل ملاحظه در حوزه‌های مختلف از جمله علم و فناوری دست یابد. امروزه ایران در دانش‌هایی نظیر سلول‌های بنیادین، صنایع فضایی، زیست فناوری و نانو فناوری، علوم هسته‌ای و بسیاری علوم روز پیشتاز است. ایران سرزمین دانش و هنر است. به مدد استعداد جوانان و تلاش دانشمندان، ایران در تولید علم رتبه پانزدهم جهانی را داراست. ایران در فناوری فضایی با طراحی و پرتاب ماهواره براساس فناوری بومی در باشگاه محدود قدرت‌های فضایی جهان قرار دارد. در تحقق همه این پیشرفت‌ها ،بانوان ایرانی همیشه پیشگام بوده و نقش قابل ملاحظه‌ای در توسعه ایران داشته و دارند. این دستاوردها و ظرفیت‌ عظیم علمی می‌تواند زمینه همکاری گسترده دو ملت ایران و چین در علوم پیشرفته قرار گیرد.

فرهنگدوستی و جوانمردی در ایران به قدمت تمدن آن سابقه دارد. ایران و چین دوستان شرایط سخت یکدیگرند: «دوستان در ضیافت و خنده بسیارند ولی در سختی‌ها معدودند». پیوندهای دوستی دو ملت با اتکای به اراده مشترک، فرصت‌های فراوانی برای تعمیق اعتماد متقابل راهبردی و آینده‌ای درخشان برای روابط دو کشور ایجاد می‌کند.

نسخه مناسب چاپ