چند هفته پیش، اولین سری جدید مسابقه ببین و بگو را شروع کردیم و با هم قرار گذاشتیم در هر شماره از این مسابقه، یک کارتون ببینیم و برداشت خودمان را از آن کارتون بنویسیم؛ مثلا بگوییم کدام حرف یا کدام شخصیت یا کدام اتفاق یا کدام فضای آن کارتون را دوست داشتیم و چرا؟ اصلا از تماشای این کارتون لذت بردیم یا خوشمان نیامد و چرا؟ …
امروز، کمی بیشتر این کارتون را معرفی میکنیم و در ادامه بهترین پیامها و پاسخهای شما را با هم میخوانیم. ۱۰ نفر اول، برنده این مسابقه هستند و جوایز آنها را به همراه هدیه سال نو به آدرس پستیشان میفرستیم.
تجربه کارتون دیدن به این روش خیلی خوب بود. پیشنهاد میکنم شما هم در مسابقه دوم ببین و بگو شرکت کنید و همراه با بقیه دوستان این صفحه، کارتونی که پیشنهاد میدهیم را ببینید و نظرتان را برای ما بفرستید. خیلی هیجان انگیز است؛ انگار همگی به یک سینمای بزرگ دعوت میشویم که یک شعبه در خانه خودمان دارد و بقیه صندلیهایش در خانه دوستانمان است و هر وقت بخواهیم آن کارتون برای ما پخش میشود. ما هم آن را میبینیم و نظرمان را به آدرس ضمیمه میفرستیم. اینطوری هم از کارتون دیدن لذت میبریم؛ هم در مسابقه شرکت میکنیم و بعد از داوری نظرات، یک جایزه به عنوان یادگاری میگیریم!
درباره کارتون این مسابقه
«در جستجوی نمو»، یک کارتون ماجراجویی است که در سال ۲۰۰۳ میلادی اکران شد. این کارتون با همکاری کمپانی والت دیزنی و پیکسار ساخته شد و جایزههای بسیاری گرفت؛ از جمله برنده جایزه اسکار بهترین فیلم کارتونی و نامزد ۳ جایزه اسکار دیگر هم شد. همان سال ۲۰۰۳ رتبه پردرآمدترین فیلم کارتونی را به خود اختصاص داد و با استقبال بینظیری از سوی تماشاگران روبهرو شد. همچنین پرفروشترین فیلم کمپانی پیکسار تا سال ۲۰۱۰ بود و رکورد آن توسط داستان اسباببازی ۳ شکسته شد.
در جستجوی نمو از نگاه انجمن فیلم آمریکا، یکی از ۱۰ فیلم برتر جهان در سبک پویانمایی(کارتون) است. این فیلم بیست و ششمین فیلم کارتونی پر فروش دنیا تا امروز است و سال ۲۰۱۶ قسمت دوم این مجموعه به نام «در جستجوی دوری» ساخته و نمایش داده شد که آن هم مورد استقبال شگفتانگیزی قرار گرفت.
خلاصه داستان
«نمو» یک دلقکماهی جوان و بشاش است که همراه با پدرش «مارلین» در اقیانوس زندگی میکند. نمو دوست دارد در اقیانوس بچخد و بگردد و ماجراجویی کند و با دوستانش به مدرسه برود، اما پدرش چون مادر نمو و همه تمامی تخمهایی که گذاشته بود را در حمله ماهیهای شکارچی از دست داد و فقط نمو زنده ماند، بسیار محتاط و وسواسی و ترسو شده است و مدام نمو را کنترل میکند و آزادی و نشاط او را میگیرد؛ طوریکه در روز اول مدرسه، او را تا داخل کلاس همراهی کرد و باعث شد نمو خجالت بکشد.
نمو سعی کرد از آنجا دور شود تا به پدرش ثابت کند که به مراقبتهای او نیازی ندارد اما توسط یک غواص شکار شد و از آکواریوم مطب یک دندانپزشک در شهر سیدنی استرالیا سر درآورد. پدرش دنبال قایق غواصی راه افتاد تا نمو را نجات دهد، اما به اندازه کافی جسارت و شهامت نداشت. یک ماهی آبی خوشرنگ که بیماری حافظه کوتاهمدت داشت با او همراه شد و آن قدر نترس و شاد و با انگیزه بود که توانست کاری کند پدر نمو تا بندر سیدنی در استرالیا شنا کند. آنجا هم در آخرین لحظه باز پدر نمو ناامید شد و داشت دست خالی برمیگشت که دوباره ماهی آبی باعث شد، نمو و پدرش همدیگر را پیدا کنند. نمو هم در جریان این اتفاق، دوستانی پیدا کرده بود که به او کمک کردند از آکواریوم فرار کند و به اقیانوس برسد.
چند نکته مهم و جالب درباره ساخت این کارتون
۱- براساس داستانی واقعی ساخته شده است؛ البته نه به این معنی که داستان واقعی گم شدن یک ماهی بوده است ! بلکه برای خلق داستان این کارتون از برخی لحظات مهم زندگی «اندرو استنتون»، نویسنده و کارگردان «در جستجوی نمو» الهام گرفته شده است.
استنتون در زندگی خود، مشکل وسواس حفظ حریم شخصی داشت؛ به حدی که همین موضوع باعث گمشدن فرزند او شد، درست مثل پدر نمو. حتی تلاش کرد پدر خوبی شود و همیشه میترسید که مبادا فرزندانش را ناراحت کند.
۲- دومین نکته واقعی و الهام بخش در ساخت این کارتون این است که آقای اندرسون خودش عاشق موجودات آبزی بوده و در مصاحبههایش گفته که در کودکی، از مطب دندانپزشکی که میرفته بسیار میترسیده و تنها چیزی که در آن محل، به او آرامش میداده یک تنگ کوچک ماهی گوشه اتاق دندانپزشکش بوده.
۳- محبوبت زیاد این کارتون باعث شد جنبشهای زیادی در راستای ممنوعیت خرید و نگهداری ماهیهای کوچک و کمیاب بهراه بیفتند. بسیاری از مردم که در خانه خود ماهیهای کمیابی نگهداری میکردند با مراجعه به سازمانهای مربوط به محیط زیست، آنها را به مسئولان آن سازمانها تحویل دادند تا این افراد آن ماهیها را به زیستگاه مناسب آنها برگردانند.
۴- محبوبیت زیاد این فیلم، خیلی هم خوب نبوده و یک اثر خیلی وحشتناک و مخرب داشته است؛ به این شکل که پس از نمایش این کارتون، کودکان و حتی افراد بزرگسال زیادی در سراسر جهان تصمیم گرفتند با خرید یک دلقکماهی (نژادی شبیه به شخصیت نمو) از آن بهعنوان یک حیوان خانگی نگهداری کنند. تا حدی که طبق گزارش اتحادیه بینالمللی حفاظت از محیط زیست (IUCN) در مدت یک سال پس از نمایش «در جستجوی نمو»، حدود ۷۵ درصد از جمعیت دلقکماهیها در جهان، صید و از چرخه محیطزیست حذف شدند. این گزارش باعث شد همان موقع، زمان صید و فروش دلقکماهی در بسیاری از کشورها ممنوع شود و افراد خطاکار محکوم به پرداخت جریمههای سنگین شوند.
۵- بدآموزی دیگر در این کارتون این بود که، در لحظات پایانی نمایش، نمو در مجرای خروج آب دهانشویی دندانپزشکی میافتد. یعنی وارد فاضلاب میشود و بعد به اقیانوس میرسد و نجات پیدا میکند. این صحنه باعث شد تا بسیاری از افراد که اطلاعی دراینباره نداشتند، فکر کنند که این کار برای ماهیها خطرساز نیست و مشکلی برای آنها پیش نخواهد آمد؛ موضوعی که کاملا غلط است و انداختن ماهی در سرویس بهداشتی بهاحتمال ۹۹ درصد موجب مرگ آن ماهی خواهد شد.
شرکت JWC (شرکت تصفیه آب محیط زیست بینالملل) و شورای آکواریومهای دریایی در استرالیا و چند سازمان دیگر با انتشار بیانیههایی در سراسر جهان به مردم اخطار دادند که انداختن ماهیهای کوچک در سرویس بهداشتی موجب مرگ و حتی زجر کشیدن آن ماهی خواهد شد. پس از انتشار این بیانهها خود شرکت والت دیزنی نیز با انتشار یک بیانیه به این موضوع اشاره کرد و از مردم خواست تا مانند کارتون در جستجوی نمو ماهیهای خود را درون سرویسهای بهداشتی رها نکنند.
***
نظرات شما درباره این کارتون و برندگان این مسابقه:
۱- آفرین زواره، ۱۲ ساله: من با دیدن این کارتون، عاشق شگفتی و عظمت و زیبایی اعماق اقیانوس شدم. چهقدر قشنگ رنگها و تنوع گیاهی و حیوانی را نشان داده بود. مثل یک فیلم مستند بود. خیلی اطلاعات گرفتم ولی یک جملهاش را هرگز فراموش نمیکنم و روی یک کاغذ بزرگ نوشتم و به دیوار اتاقم چسباندم. کوسه بزرگ گفت: ماهیها غذا نیستند؛ دوست هستند. من از آن روز به معنی این جمله فکر میکنم و آن را برای همه طبیعت به کار میبرم. خیلی پرمعناست؛ موافقید؟
۲- سامان کیابی- ۱۴ ساله: نمو یک باله کوچک و ناقص دارد. نوعی معلولیت حساب میشود. خودش و پدرش به آن باله ناقص میگویند باله شانس. من خیلی از این نگاه خوشم آمد. چون خودم هم لبشکری هستم و در صورتم و دندانهایم نقص دارم. من درس بزرگی از این کارتون گرفتم و آن را به دیگران هم گفتم تا بدانند.
۳- کژال قرهگوزلو – ۹ ساله: پدر نمو خیلی ترسو بود، زود ناامید میشد، قوی نبود، میخواست پسرش را برای همیشه کنار خودش نگه دارد ولی اینطوری نمو زندگی نمیکرد و اعتماد به نفس نداشت و مدرسه را از دست داد و اسیر شد. حتی درباره پدرش به یکی از ماهیهای داخل آکواریوم گفت: «پدرم دنبالم نمیگرده چون از اقیانوس میترسه!» اما یکی از ماهیهای داخل آکواریوم به نمو گفت: «ببین بچه، ماهیها برای زندگی کردن داخل یه ظرف بهوجود نیومدن!» یعنی باید بروی و اقیانوس را ببینی وآزاد باشی و مدرسه بروی و به آرزوهایت برسی. به نظرم جیل پدر خیلی خوبی میشد.
۴- حسنی امیری- ۸ ساله: من با خانواده این کارتون را تماشا کردم و بهترین جمله فیلم از نظر ما این دو تا بود: «وقتی از زندگی ناامید میشی میدونی باید چیکار کنی؟ فقط به شنا کردن ادامه بده، همین!» و « وقتی زندگی بر وفق مراد نیست، چه کار میکنیم؟ شنا،شنا، شنا میکنیم.» ما هم این جملهها را با هم تکرار میکنیم تا شاد و پر انرژی بشویم.
۵- سمیرا شجاعی مقدم – ۱۰ ساله: وقتی ماهی آبی کم حافظه و پدر نمو در شکم نهنگ بودند، پدر نمو گریه کرد و گفت: «به پسرم قول داده بودم نگذارم در زندگیاش هیچ اتفاقی برایش بیفتد. اما موفق نشدم.» ماهی آبی گفت: «قولت خندهدار است. تو نمیتوانی نگذاری در زندگی برای پسرت اتفاقی نیفتد. چون اگر اینطوری باشد زندگیاش بیمعنی میشود.» به نظرم پیام کارتون این بود. زندگی ما بدون اتفاقات مختلف و ریسک کردنها و شکستها و پیروزیها دیگر زندگی نیست. باید مثل آبی ماهی آبی، شاد و پرانگیزه و شجاع و خوشبین و مهربان باشیم.
۶- آراد عبدی – ۱۵ ساله: وقتی نمو داخل لوله آب افتاد، یکی از ماهیهایداخل آکواریوم گفت: همه مجراها به اقیانوس میرسند. این جمله خیلی مهم است. یعنی همه آبهای سمی و آلوده و فاضلابها و زبالهها اگر به رودخانهها و دریاها برسند، وارد اقیانوسها میشوند و زندگی همه موجودات را از بین میبرند. باید یک راهی پیدا کنیم این اتفاق نیفتد.
۷- کیانا محمودینیا ۱۵ ساله و سما نقوی ۱۳ ساله: این داستان محتوای جالبی داشت و به نظر ما بیانگر این موضوع بود که ما میتوانیم حتی در راه حل مشکلات و برطرف کردن آنها هم چیزهای جدید بیاموزیم و هربار بر تجربه ما افزوده میشود.
اما نکته مهمی که ما یک بار درمورد آن در یکی از فضاهای مجازی خواندیم این بود که؛ درواقع «نِمو» در معنای لغوی به معنای «هیچ چیز» است و در حقیقت چون پدر نمو نمیتواند با این حال که همسر و فرزندان خود را از دست داده کنار بیاید، این شخصیت خیالی (نمو) را در ذهن خود پرورش میدهد و به دنبال آن میگردد. اصولا این نوع ماهیما به دلقک ماهی معروفند و در زندگی کوتاهشان با مشکلات به سختی کنار میآیند و درصورت از دست دادن جفت یا فرزندان خود دچار افسردگی و انکار موضوع میشوند تا در نهایت به این باور دست پیدا کنند…
پس شاید موضوع اصلی کارتون و پیامش این است: «در جستجوی هیچ چیز!»
۸- کوثر شهرباف- ۱۲ ساله: نمو نماد بچههای بازیگوشی است که قبل از کسب تجربه از بزرگترها و والدینشان میخواهند مستقل شوند اما سرخود و بدون کمک از آنها سرشان به سنگ میخورد.
ماهی آبی کم حافظه هم نماد آدمهایی است که دل بزرگ با امکانات کم دارند و دوست دارند هرطور شده به همه کمک کنند و برای این کار از آسایش و راحتی خودشان میگذرند تا دیگران را به آسایش و آرامش برسانند.
مرغماهیخوار هم نماد انسانهایی است که هر چقد ظاهر بد وخشن داشته باشند اما گاهی از یک دوست هم مهربانترند. شاعر میگوید: دشمن دانا بلندت میکندر بر زمینت میزند نادان دوست.
و تمام افرادی که به نمو و پدرش کمک کردند تا به هم برسند نماد انسانهاییاند که دلشان مثل دریا بزرگ است و همه را سوار قایق نجات محبتشان میکنند.
و تمام افرادی که سعی در گرفتارشدن نمو کردند نماد آدمهای ظالمی هستند که فقط به فکر رفاه خود هستند و برای رسیدن به این رفاه حاضرند رفاه دیگران را زیر پا له کنند.
۹- سید حسام پرویزی – ۷ ساله: وقتی دستگاه تصفیه آب آکواریوم ایستاد، ظرف دو روز همه جارا لجن گرفت و آب سبز شد و ماهیها داشتند میمردند. بنابراین اگر کسی میخواهد ماهی نگهدارد باید حتی دو روز هم ماهها را تنها نگذارد و همیشه مراقبشان باشد.
۱۰- راشا شاهسونی – ۸ ساله: ماهیها و لاکپشتها از آکواریوم و تنگ و قایقهای ماهیگیری خیلی میترسیدند و غصه میخوردند و گریه میکردند.آنها دوست داشتند در اقیانوس زندگی کنند. جایی که آبی و بزرگ و قشنگ است. من بخاطر نمو و دوستانش در آبهای آزاد، دیگر ماهی نمیخرم تا در تنگ آب اسیر شود. جای ماهی در تنگ نیست. ماهیها دوستان ما هستند نه اسباببازی ما!
code