در نشست هم اندیشی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه مطرح شد: چارهای جز ایجاد تغییر در حکمرانی فرهنگ نداریم و نیازمند تکمیل و قوی کردن حوزه کارشناسی وزارتخانه میراثفرهنگی هستیم.
به گزارش ایلنا، نشست هم اندیشی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه با حضور هنرمندان و مسئولان میراثفرهنگی برگزار شد.
در این نشست سعید رشتیان (تهیه کننده فیلم مستند) با اشاره به آنکه وقتی میخواهیم درخصوص شرایط سینمایی یک حوزه صحبت کنیم باید از چه حوزهای ورود کنیم، گفت: وقتی میگوییم یزد و میراث فرهنگی یزد پیدا کردن نقطه کانونی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این میان با محتوای متعددی روبهرو هستیم که نکته اصلی گم میشود. انتخاب مسیر درست و طی کردن مقدمات اصلی آن مهم است.
سید مهدی مجابی نیز متذکر شد: هماهنگی و پیوند با رسانهها مهم است اما وزارت میراث با وجود قدمت طولانی هنوز پیوند لازم با این حوزه را ندارد. حدود ۳دوره است که کنگره تاریخ معماری و شهرسازی را در ایران برگزار کردیم و چندین جلد کتاب منتشر کردیم. در چهارمین دوره که نشد برگزار کنیم به این نتیجه رسیدیم که اگر بخواهیم زبان و ادبیات فارسی، میراثفرهنگی و مسائل شهرها را جهانی کنیم راهی سریعتر و بهتر از سینما نداریم. او تصریح کرد: برقراری پیوند شهرسازی و فرهنگ بر دوش سینمای مستند گذاشته شد اما تاکنون به نتیجه نرسیده است. در ضمن یکی از کارکردهای مهم شهر تاریخی ویژگی رسانهای بودن آن است. با تجهیز و حفاظت از شهر تاریخی از رسانهای حفاظت میکنیم که خود گویای گذشته و حال است.
سپس رسول صدر عاملی (تهیه کننده و نویسنده) از جداافتگی جدی بین هنرمندان و حکمرانان خبر داد و گفت: این جدا افتادگی دلایل مختلفی دارد وعدم درک متقابل و سوءتعبیرها و سوءتفاهمها سبب این جدا افتادگی است. حکمرانی تاکید دارد که باید نقطه نظرات او در آثار هنرمند تداعی یابد در حالی که میتوان با درک متقابل از هم آثار جهانی و فاخر تولید کرد. تا سال گذشته فستیوالهای مطرح دنیا به دنبال آثار ایرانی بودند چرا امسال اینگونه نبود؟ همچنان امیدوارم این سرزمین به عاقبت بخیری و روزهای خوب خواهد رسید.
در ادامه فائق توحیدی (کارشناس آثار میراثفرهنگی و عتیقه) معرفی را مهمترین مشکل در حوزه میراثفرهنگی دانست و گفت: میراث منقول و غیر منقول داریم اما کسی زبان آنهارا نمیداند و هنوز نتوانستهایم آنهارا معرفی کنیم. با هنرمندان خوب تا نکردیم و همچون مردم عادی از آنها بلیت خواستیم و بعد هم برایشان توضیح ندادیم. درحالی که هر شئ موزهای حرفهای زیادی برای گفتن دارند.
جلیل گلشن (کارشناس میراثفرهنگی) هم خاطرنشان کرد: مهمترین مساله ما فرهنگ است. هویت ما با فرهنگ میتواند ادامه یابد. میراثفرهنگی سه وجه کالبد، پیام آوری و…دارد. زمانی میراثفرهنگی باقی میماند که توسط جامعه حفظ شود. هنرمندان میتوانند این مهم را محقق کنند هویت ما به ارزشهای میراثفرهنگی در طول تاریخ بستگی دارد ما باید تنوع فرهنگی خود را در تمامی کشور حفظ کنیم.
وی افزود: اما همیشه در معرفی و مستندسازی ضعیف بودهایم. از نظر کارشناسی سقوط کردهایم. اولین اقدام تکمیل و قوی کردن حوزه کارشناسی وزارتخانه میراثفرهنگی است. فعالیت میدانی و شناخت ۷۰درصد کار است. در ادامه نیز تعدادی از خبرنگاران در خصوص تخریبهایی که در بافتهای تاریخی شهرهای مختلف از جمله شیراز و مشهد و…شاهد هستیم انتقاد کردند .
احمدرضا درویش نیز یادآور شد: مهمترین سرمایه میراثفرهنگی نیروی انسانی است. حوزه سینما حوزه اندیشه است. ما فقط وظیفه معرفی نداریم. ما نشانهها را تبدیل به واقعیتهایی میکنیم که از میان آن حقیقت کشف میشود. مهمترین آثار علی حاتمی در حوزه میراثفرهنگی است. تمامی آثار سینمایی ایران در اختیار میراثفرهنگی است. در فیلمی نیست که نشانهای از میراث و صنایع دستی و گردشگری نباشد.
محسن علی اکبری (تهیه کننده) نیز یادآور شد: در سال ۲۰۰۵در ترکیه بودم که کلا ۲۰۰سالن سینما داشت اما در سال ۲۰۱۸دارای بیش از ۳هزار سالن سینما شده بود. در واقع از هرچه داشتند و نداشتند فیلم ساختند. اما ما اینکار را نکردیم. در ترکیه ۳۰درصد هزینه ساخت فیلم تاریخی و گردشگری و…را شهرداری میدهد. ما میخواهم که فیلم درباره فرهنگمان بسازیم اما امکانات نداریم.
حسین طالبیان (مشاور معاون میراثفرهنگی) هم با اشاره به ثبت جهانی شهر یزد گفت: هرچند در آن زمان هم وضعیت یزد خوب نبود اما در هیچ جای دیگر اثری از شهر ایرانی اسلامی باقی نگذاشته بودیم. باید پژوهش و حفاظت را در کنار معرفی داشته باشیم. او ادامه داد: از هنرمندان میتوانیم برای میراثداری میراثفرهنگی شهرهای مختلف استفاده کنیم و هنرمندان سفرای میراثفرهنگی هر شهر شوند.
سپس رضا میرکریمی (کارگردان) خاطرنشان کرد: در انتظار سیاستهای کلان هستیم تا ببینیم چگونه میتوان در این حوزه کار کرد. عامل زمان در میراثفرهنگی شدن اهمیت دارد. این درحالی است که در عصر گذر زمان شاید لازم باشد قرائتهای جدیدی از میراثفرهنگی داشته باشیم و نگاهمان را به آثار جدیدتر از منظر زمانی تغییر دهیم. به جای نگاه از خیلی از دور کمی از نزدیکتر نگاه کنیم بهتر خواهد بود.
پرویز شیخ طادی هم تاکید کرد: مرزهای بسته امکان حضور گردشگر و جذب پول را ندارد. بنابراین شاید نیاز باشد تا جلسات اینچنینی با مسئولان راس و حکمرانی گذاشته شود تا درها به سوی گردشگر باز شود. گردشگری میتواند کشور را از همه درآمدها بینیاز کند.
حسن گیل آبادی هم در ادامه تصریح کرد: اطلاع رسانی، نقد، تحلیل و آیندهنگاری کار رسانه است. درحالی که در این حوزه آنچنان که باید کار نمیکنیم. جوشش لازم وجود ندارد. ایران متعلق به جهان و جامعه بشری است. رسانه و هنر و هنرمند میتوانند در هر جای دنیا حرفشان را به راحتی بزنند در حالی که مسئولان امر چنین امکانی را ندارند. چارهای جز ایجاد تغییر در حکمرانی فرهنگ نداریم.
مریم جلالی (معاون صنایعدستی کشور) هم به فاصله بین معرفت و غیرتمندی اشاره کرد و گفت: باید برای قابهای مختلف قصه تعریف کرد. اقتصاد هویت بنیان ما میراثفرهنگی است. انسیه شاه حسینی هم خواستار تعریف و استخراج قصه آثار و میراثفرهنگی شد.
سپس علی دارابی (معاون میراثفرهنگی کشور و قائم مقام وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی) یادآور شد: گردشگری رابطه مستقیمی با زیرساخت و…دارد چنانکه شب گذشته ایرلاین یزد را افتتاح کردیم. در این میان نباید از قدرت رسانه برای توسعه گردشگری چشم پوشی کرد. ضمن آنکه طرح سفرای میراثفرهنگی نوشته شدهاست.
عباس فاطمی (استاندار یزد) نیز با تاکید بر آنکه نظرات مطرح شده نگاهها را تغییر خواد داد، گفت: قبل از حل هر مشکلی باید مسائل فرهنگی را حل کنیم و روح حاکم باید از جنس فرهنگ و هنر باشد. نگاه ما در استان یزد تمدنسازی است. الهام بخشی و جنبه حکمت بنیان را مدنظر داریم. ساخت و سازها در یزد باید ویلایی باشد و عناصر معماری اسلامی ایرانی را باید رعایت کنند.او ادامه داد: استان یزد برای آنکه اوج بگیرد به دو بال علم و فناوری و گردشگری نیاز دارد.